»Forbyd jeres kunders adgang til Grooveshark med øjeblikkelig virkning«.
Sådan lyder dommen i sagen mod teleselskabet 3, som blev afgjort i fogedretten på Frederiksberg mandag den 20. februar.
Læs dommen i sin fulde længde på Domstol.dk
Rettighedsalliancen, som tidligere var kendt under navnet anti-piratgruppen, står bag søgsmålet.
Den forventer nu, at Danmarks andre teleselskaber »vil følge trop, og på samme måde spærre for deres kunders adgang til Grooveshark uden sværdslag«, skriver Computerworld.
Det gælder også tjenester på Grooveshark, som 3’s kunder har betalt for, understreger fogedretten, der tilføjer, at folk ikke kan forvente at få pengene tilbagebetalt, fordi tjenesten nu er DNS-spærret.
Læs artiklen »3 tvinges til at blokere for adgang til musiktjeneste« hos Computerworld
Dommen vækker bekymring blandt IT-aktivister.
– Fogedrettens dom kan blive en glidebane mod yderligere forbud for danske internetbrugere, siger Henrik Chulu fra den uafhængige internetpolitiske tænketank Bitbureauet til Modkraft.
Fogedretten er med denne beslutning med til at tage et skridt på vejen mod en betydelig indskrænkning af friheden, mener han.
– For hver eneste dom sænker barren for hvad vi censurerer på internettet. Det betyder, at det kan blive YouTube næste gang. Ligesom Grooveshark har de heller ikke en aftale med KODA.
Det siger han med henvisning til den tidligere forsanger i Laban, Ivan Pedersen.
I sin egenskab af, at være KODA-bestyrelsesmedlem og formand for sangskriverforeningen Danske Populær Autorer, har han rettet et angreb imod anti-ACTA bevægelsen for at stjæle hans musik.
»Grooveshark-tjenesten ser lovlig ud, men har ingen aftale og betaler intet til kunstnerne. Mange kalder YouTube lovlig. Niks, blot genialt udtænkt svindel med ubetalt indhold. Jeg vil ikke finde mig i at få mit levebrød stjålet, mens halvdelen af politikerne smiler af »den øgede demokratisering på nettet«, skriver han blandt andet.
Læs kronikken »Svindelnumre på nettet æder mit levebrød« hos Politiken
– Med den her kendelse i hånden kan Ivan Pedersen gå til fogedretten med hjemmel for at forbyde adgang til YouTube og dermed sætte nogle massive barrierer for et frit og åbent internet, vurderer Henrik Chulu.
Folketingets venstreorienterede partier forholder sig forskelligt til fogedrettens afgørelse.
Enhedslistens it-ordfører Stine Brix kalder dommen for censur og giver Bitbureauet ret i, at der er et principielt problem i, at flere og flere hjemmesider blokeres.
– Det virker helt absurd på mig, at internetudbyderne bliver gjort medskyldige i ophavsretskrænkelserne. Skal vi til at spærre for alle udenlandske hjemmesider med brugerindhold, indtil de har lavet en aftale med Rettighedsalliancen?, spørger hun retorisk og tilføjer, at der bør gælde et princip om, at internetudbyderne er neutrale.
Læs artiklen »Internettet hejser piratflaget mod USA-forslag« hos Modkraft
Hos SF er man mere forbeholden i forhold til kritikken, forklarer IT- og erhvervsordfører Annette Vilhelmsen til Modkraft.
– Først og fremmest tager vi dommen til efterretning, da det ikke er vores opgave at gå i rette med domstolenes beslutninger. Loven skal naturligvis holdes, men jeg mener, at dommen er en god anledning for musikindustrien til at komme med et udspil til en ordning som både de, udbydere og forbrugere kan være tjent med, siger hun.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96