Annonce

Postkommunisme
15. januar 2013 - 14:42

Økonomisk chokterapi udløser massedød

En million mennesker i den arbejdsdygtige alder er døde på grund af privatiseringerne i de post-kommunistiske lande i 1990'erne. Det viser ny undersøgelse, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Masseprivatiseringer i 25 tidligere kommunistiske lande har medført en stigning i antallet af dødsfald på 13 procent - eller omkring en million menneskeliv. Det viser en videnskabelig undersøgelse, der er offentliggjort i det ansete britiske medicinske tidsskrift The Lancet.

Undersøgelsen, der er igangsat fra universietet i Oxford, har undersøgt de menneskelige omkostninger ved privatiseringerne i 25 lande tilbage fra begyndelsen af 1990'erne. De tidligere kommunistisk lande gennemløb i 1990'erne den værste dødelighedskrise, der er set i Europa i efterkrigstiden. Mere end 3 millioner mennesker døde her af årsager, der opgøres som undgåelige, og antallet af mænd svandt ind med 10 millioner.

Det var i samme periode, at landene gennemførte privatiseringsprogrammer, der blandt økonomer er blevet betegnet som »chokterapi«, og som indebar en stigning i arbejdsløsheden på 56 procent. Det er ifølge undersøgelsen en væsentlig forklaring på, hvorfor privatiseringerne krævede så mange liv.

Undersøgelsen bygger på statistik om dødelighed, der er indhentet hos FNs sundhedsorganisationen World Heath Organisation, om folk i den arbejdsdygtige alder (15-59 år).

Forskerne har set på udviklingen i 25 post-kommunistiske lande i sammenhæng i med hastigheden af privatiseringer, og de har taget højde for andre faktorer, der kan have påvirket dødsraterne, blandt andet økonomisk depression, sundhedsforhold og infrastruktur.

Den forventede levealder er dykket i nogle af landene, blandt andet Rusland og Kasakhstan, mens befolkningernes sundhed er forbedret i andre lande, eksempelvis Slovenien.

– Vores undersøgelse bidrager til at forklare de markante forskelle i dødeligheden i den post-kommunistiske verden, siger David Stuckler, Sociologisk Institut på Oxford Universitet på institutionens hjemmeside.

– Lande, som forfulgte en hurtig privatisering eller 'chokterapi', havde meget større stigninger i dødsfald end lande, som fulgte en mere gradvis vej. Ikke kun førte hurtig privatisering til massearbejdsløshed, men den udslettede også de sociale sikkerhedsnet, som var afgørende for at hjælpe folk til at overleve i sådan en turbulent periode, siger han.

I lande hvor mindst 45 procent af befolkningen har haft et socialt sikkerhedsnet gennem kirkelige eller faglige organisationer, er den blevet bedre beskyttet mod de økonomiske chok.

Tidligere forskning har påvist, at forholdet mellem arbejdsløsheden og alkoholforbrug er vigtige faktorer bag disse forskelle, men den nye undersøgelse er den første, der undersøger forholdet til de reformer, der kan forårsage forskellene.

Læs mere om undersøgelsen på hjemmesiden for Oxford Universitet (engelsk)

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce