Annonce

Fagkamp
13. juli 2012 - 15:54

3F og EL kræver svar om White Pride-overfald

Århus politis vurdering af, at White Pride og Fremtidsfighters »var lige gode om« chikane af café-blokade møder nu stærk kritik fra 3F og Enhedslisten.

Der burde være forskel på politiets adfærd overfor lovligt protesterende og spyttende overfaldsmænd. 

Sådan lyder udmeldingen fra politikere og faglige ovenpå gårsdagens udtalelse fra Richard Jakobsen, vagtchef hos Østjyllands Politi, om at Fremtidsfighters og White Pride var »lige gode om« chikanen udenfor café Ziggy Sidewalk i Århus.

Det sagde han som forklaring på, at politiet ikke greb ind i løbet af den flere timer lange episode med flere angreb på den lovlige blokade, trods flere politanmeldelser.  

Læs artiklen »White Pride spytter på faglige aktivister« hos Modkraft

Chikanen stoppede først, da politiet overtalte aktivisterne til at gå hjem et par timer før, protesten var planlagt til at slutte.

– Det er både nedslående og skuffende, at politiet ikke skrider ind for at forsvare vores ret til at demonstrere, siger Anne Hegelund fra Fremtidsfighters til Modkraft.

Ret til at demonstrere?

Frustrationen deles af fagbevægelsen.

– Jeg mener, det er fuldstændig forkert at sende fredelige aktivister hjem. Det er ikke dem, der har fejlet, siger faglig sekretær i 3F, Søren Petersen, til JP Århus.

Læs artiklen »Minister inddrages i demo-vold« hos JP Århus

Han bakkes op af Enhedslisten, der mener, at politiet har handlet i strid med retsikkerheden og vil inddrage regeringen i sagen.

– Det er en demokratisk ret i Danmark at protestere, og jeg mener ikke, det kan passe, at aktivisterne skal finde sig i at blive chikaneret og dernæst blive sendt hjem. Hvis det forholder sig sådan, at politiet ikke tager chikane alvorligt, så er det en krænkelse af retssikkerheden, som jeg mener, justitsministeren bør gå ind i, siger Nikolaj Villumsen.

ARN: White Pride udvider feltet

Selvom den højreradikale forening White Pride tidligere er blevet sat i forbindelse med voldelige overfald, er chikanen af Fremtidsfighters en ny tilspidsning af situationen. Traditionelt har gruppen især overfaldet folk med et såkaldt "alternativt udseende".

Læs artiklen »Ny generation af nazister terroriserer Århus« hos Projekt Antifa

Det vurderer Sarah Victoria Bruun, der er talsperson for Antiracistisk Netværk i Århus.

– Tilsyneladende går de nu efter flere folk end tidligere. At de nu også angriber fagforeningsaktivister understreger, at det er ikke er ufarligt at være venstreorienteret i her i byen. Så jeg håber da, at der var tale om en fejl fra politiets side at tilsidesætte Fremtidsfighters' demokratiske ret, siger hun til Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce