Annonce

FN-trusler
2. oktober 2015 - 13:55

Abbas 'nye linje' overfor Israel mødes med dæmpede forventninger

På septembers sidste dag blev det palæstinensiske flag hejst foran FN bygningen. Indenfor talte den palæstinensiske præsident med store bogstaver om Israels disrespekt for indgåede aftaler og om at afbryde sin og selvstyrets samarbejde med besættelsesmagten. En tom gestus, siger palæstinensiske kritikere.

 

På det symbolske plan var onsdag den 30. september en stor dag for palæstinenserne. Der blev deres flag hejst foran FN-bygningen i New York, trods de forventelige israelske og amerikanske protester.

Indenfor talte den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas om israelsk misligholdelse af indgåede aftaler og om den palæstinensiske fremkommelighed, det nu måtte være slut med.

– Vi erklærer derfor, at vi ikke længere kan fortsætte med at være bundet af disse aftaler, og at Israel må overtage hele ansvaret som besættelsesmagt, sagde Mahmoud Abbas til de delegerede ved mødet i FNs Generalforsamling.

Læs »Palestine 'no longer bound' by agreements with Israel« hos Al Jazzeera

Læs »Palestinians celebrate hoisting of flag at UN« hos Al Jazzeera

Læs »Full text of Abbas’s 2015 address to the UN General Assembly« hos Times of Israel

Stærke ord

Så stærke ord er næppe blevet ytret af nogen palæstinensisk leder, siden Yassir Arafat kort før sin død i 2004 bad den den dengang siddende israelske  premierminister Sharon om at »gå ad helvede til«.

Og Mahmoud Abbas gik videre og stak til USA, der ingen alvorlige krav har stillet til Israel på grund af det nære partnerskab mellem de to lande.

Han kritiserede også EU og den såkaldte 'kvartet' (USA, FN, EU og Rusland), der ialt væsentligt har accepteret præmissen om, at en permanent løsning skal blive til gennem direkte forhandlinger mellem de meget ulige parter og med skiftende amerikanske regeringer som eneste instans udefra, der har adgang til at blande sig.

- Vi har forsøgt at få Israel til at implementere underskrevne aftaler og at forhandle direkte med Israel om to-statsløsningen og gennem de Forenede Stater, Rusland, EU og FN (medlemmerne af 'kvartetten'), sagde Mahmoud Abbas og fortsatte:

– Men den israelske regering insisterer på at fortsætte med at ødelægge tostatsløsningen og i stedet befæste de to forskellige regimer på jorden. Et apartheid-regime, som det palæstinensiske stat og det palæstinensiske folk underkastes på den ene side og priviligerer og beskytter bosætterne på den anden«

En fejlslagen fredsproces.

Baggrunden for de stærke ord er 22 års fejlslagen fredsproces, hvor det palæstinensiske selvstyre trods det grasserende israelske bosætteri og udbygning af militær infrastruktur på Vestbredden og trods regelmæssige krige mod de indespærrede palæstinensere i Gaza har holdt liv i forestillingen, om at forhandlingerne med Israel har bragt fremskridt for palæstinenserne.

I årene siden underskrivelsen af den første Oslo-aftale i 1993 er antalllet af ulovlige bosættere på Vestbredden og i Østjerusalem steget fra 200.000 til mere end en halv million, mens det areal, som skulle udgøre det territoriale grundlag for en palæstinensisk stat, er gennemskåret af klynger af bosættelser, af veje kun for bosættere, af mure, sikkerhedszoner og kontrolposter.

Baggrunden er også de palæstinensiske selvstyremyndigheders sikkerhedssamarbejde med Israel, der efter mange palæstinenseres opfattelse repræsenterer en form for kollaboration med den israelske besættelsesmagt.

En tom gestus

Men selvom den palæstinensiske præsidents ord er stærke, er de efter flere iagttageres opfattelse et eksempel på de allermest buldrende tønder. De peger på, at det selvstyre, som Abbas er præsident for, i sig selv er et produkt af fredsprocessen, og at Abbas trusler om at smide tøjlerne og overlade ansvaret til Israel er meningsløse, hvis ikke de følges op af handling.

Rashid Khalidi, der er professor i arabiske studier på Colombia University, sagde i et interview med den amerikanske TV station Democracy Now, at Mahmoud Abbas ord kun ville få betydning, hvis selvstyremyndighederne »bragte sikkerhedssamarbejdet med Israel til ophør«.

Khalidi sagde også, at selvstyrets assistance til den israelsk besættelsesmagt ville være det eneste tab, hvis Abbas faktisk tog konsekvensen af situationen på jorden.

»Den eneste del af af Oslo-aftalerne, der er blevet gjort virkelighed af, er den beskyttelse, som de palæstinensiske selvstyremyndigheder har ydet til den israelske besættelse og bosættelsespolitik. Det er kernen af Oslo-aftalerne. Aftalerne førte ikke til – og det var aldrig meningen at de skulle – til selvbestemmelse, uafhængighed eller stat. De var ikke, hvad palæstinenserne – nogle palæstinensere - troede, at de var. Meningen med dem var, at de skulle skabe sikkerhed for Israels fortsatte besættelses- og bosættelsesregime«

.

Se »As Palestinian Flag Is Raised at UN, Abbas Says PA Not Bound by Deals Israel« Continually Violated"« hos Democracy Now

En desperat præsident   

I en udtalelse i New York Times sagde den fremtrædende palæstinensiske analytiker Khalil Shikaki, Palestinian Center for Policy and Survey Reserarch, at Abbas erklæring »absolut ingenting« ville betyde, førend han tog skridt til faktisk at indskrænke det sikkerhedsmæssige, økonomiske og civile samarbejde mellem Israel og selvstyret.

I samme artikel udtaler Aaron David Miller fra Woodrow Wilson Institute i Washington, at så »længe Mahmoud Abbas ikke tog skridt til at opløse selvstyret, så var udtalelsen ikke andet end et udtryk for desperation.«

Læs »Mahmoud Abbas, at U.N., Says Palestinians Are No Longer Bound by Oslo Accords« hos New York Times

Vender to-statsløsningen ryggen

Den palæstinensiske præsidents desparation har måske fundet sin anledning i en meningsmåling, der er foretaget af Palestinian Center for Policy and Research og offentliggjort i midten af september.

Ifølge målingen siger 51 procent af palæstinenserne, at de er modstandere af tostatsløsningen, mens 65 procent siger, at de ikke længe tror, at en tostatsløsning er praktisk mulig på grund af det ulovlige israelske bosætteri i de besatte områder.

85 procent af palæstinenserne mener, at Israels plan på langt sigt er at annektere områderne som Israel besatte i 1967, fordrive den palæstinensiske befolkning eller nægte dem deres rettigheder.

Læs »Poll: Majority of Palestinians oppose two-state solution« hos Maan News

Bomben var en fuser

Heller ikke blandt aktivister i solidaritetsarbejdet med palæstinenserne har den palæstinensiske præsidents skarpe ord gjort det store indtryk. Mahmoud Abbas havde lovet, at hans tale ville være en bombe, forklarede den amerikansk palæstinensiske aktivist Ali Abunimah til TV-stationen Real TV, men i realiteten var der tale om »en fuser«.

Ali Abunimah, der er grundlægger af webportalen Electronic Intifada og fremtrædende i det internationale solidaritetsarbejde med palæstinenserne, peger især på nødvendigheden af et opgør med den rolle, som selvstyret efter hans opfattelse er kommet til at spille som underleverandør til den israelske besættelsesmagt.   

– I modsætning til, hvad der er blevet fortalt os i mainstream medierne, afviste Abbas ikke Oslo-aftalerne. Han sagde, at engang i fremtiden vil vi måske trætte af alt det her og stoppe med samarbejdet. Men havde han været seriøs, så havde han sagt at selvstyret fra og med idag ville stoppe kollaborationen med den israelske hær, som han kaldte morderisk, stoppe den såkaldte sikkerhedskoordinering og stoppe med repressionen mod de palæstinensere, der protesterer og yder modstand mod besættelsen. Men han gjorde intet af dette, sagde Ali Abunimah til Real TV.

Se »Abbas UN Speech: "Bombshell" or Wet Firecracker?« hos Real Tv

Læs også »John Kerry trækker apartheid-advarsel tilbage« hos Modkraft

Læs også »Israel-apologeterne og den forsvundne besættelse« hos Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce