Annonce

Fildeling
4. juli 2012 - 15:26

ACTA er død

Slaget om ACTA er vundet. Den omstridte lovpakke med skærpede restriktioner for fildeling på internettet er blevet forkastet af et overvældende flertal i Europa-parlamentet.

 

Med kun 39 stemmer for og hele 478 imod smed Europa-parlamentet onsdag formiddag den udskældte lovpakke i skraldespanden.

Afgørelsen vækker jubel blandt internet-aktivister, blandt andre it-fagforeningen PROSA, der lod champagnepropperne springe, da resultatet forelå.

Læs artiklen »Vil fejre ACTAs undergang med champagne« hos Modkraft.

ACTAs fald er en stor sejr for de tusindvis af mennesker, der har aktioneret og demonstreret mod aftalen, mener den lille fagforening.

Sejr for ytringsfriheden

- Det er en sejr for det frie internet og for borgerrettigheder på nettet, fordi internetudbyderne, for at beskytte sig mod ublu retssager, ellers ville være tvunget til at overvåge og gribe ind over for brugerskabt indhold, udtaler PROSAs formand Niels Bertelsen.

Læs artiklen »Fagforening i champagnerus: ACTA nedsablet i EU-afstemning« hos Version2.

Han ser ACTAs fald som den perfekte anledning til at finde nye veje for internettet. Eksempelvis gennem lovlige alternativer som TDC Play, Wimp, Spotify og bibliotekernes BibZoom.dk.

- PROSA går ind for ophavsretten, og vi støtter løsninger, der sikrer kunstnere betaling for deres arbejde, men det skal ikke ske gennem aftaler, der risikerer at lukke internettet. Nu kan vi arbejde på at finde en sund balance mellem rettighedshavernes interesser og borgernes krav på privatliv og adgang til information, tilføjer han.

Pinlig regering

I det senste halve år har ACTA-diskussionen også delt den danske venstrefløj. Hvor handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har forsvaret aftalen har Enhedslisten krævet den taget af bordet.

Læs artiklen »Enhedslisten hiver minister i samråd om ACTA-aftale: Hvordan kan Danmark sige ja?« hos Version2

– Parlamentets afvisning er et stort nederlag for den danske regering. Med handelsministereni spidsen og i tæt en alliance med de konservative kræfter i EU-parlamentet har de været blandt de fremmeste fortalere for ACTA, udtaler Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen.

Han tilføjer at det er pinligt at regeringen ignoreret græsrødder til fordel for industrilobbyen.

Medicin til verdens fattige

Også NGO'erne er begejstrede. Hos Læger Uden Grænser glæder man sig også over resultatet fordi det bevarer muligheden forat sælge billig medicin til verdens fattige.

– Den måde, den blev skrevet på, ville ACTA have givet en urimelig fordel til patenterede lægemidler, og begrænset adgang til generiske lægemidler, til skade for både patienter og behandlere, forklarer Aziz ur Rehman fra Læger uden Grænsers Access-kampagne.

Læs mere hos Læger Uden Grænser

ACTA har i definitionen af »forfalskning« overladt alt for meget plads til fejl. Lovligt produceret generiske lægemidler kunne have været beslaglagt og tilbageholdt, og resulteret i, at folk ikke længere ville have haft adgang til medicinen, oplyser Læger Uden Grænser.

 

 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce