Annonce

It
30. januar 2013 - 21:50

Aktindsigt truet af nyt EU-direktiv

Kritikere frygter, at ny EU-datalovgiving vil bruge personbeskyttelse som begrundelse for at nægte offentligheden oplysninger om lobbyisme.

EU's oplæg til nye bestemmelser vedrørende persondata risikerer at gøre det endnu sværere for offentligheden at finde ud af, hvilke interesser, der ligger bag diverse lovforslag.

En række venstreorienterede parlamentarikere frygter, at det vil stikke en kæp i hjulet på de i forvejen begrænsede muligheder for at søge aktindsigt inden for EU-systemet.

Det gør de blandt andet på baggrund af, at retten til aktindsigt ikke er medtaget i den nye lov. Tværtimod indeholder forslaget krav om, at myndighederne skal luge ud i navne og andre personoplysninger i registrene, når disse data ikke længere er »nødvendige«, skriver det EU-kritiske magasin Notat.

Læs artiklen »Databeskyttelse skal trumfe ytringsfrihed« hos Notat.

»Efter udbetaling af landbrugsstøtte fra EU kan navnene på støttemodtagerne altså slettes. Tilsvarende kan oplysninger om sagsbehandlere, beslutningstagere og hvem, der deltog i forskellige møder, fjernes, så snart en sag er afsluttet i en myndighed«.

Notat peger på, at det vil styrke en i forvejen kedelig tendens til at afvise krav om gennemsigtighed i EU-systemet.

»Et kendt eksempel er fra en retssag kaldet Bavarian Lager, hvor EU-domstolen accepterede, at navne på lobbyister for britiske bryggerier, som påvirkede en beslutning, ikke måtte udleveres - af hensyn til deltagernes personlige integritet«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce