Annonce

Interview
28. november 2016 - 9:15

Aleida Guevara: Cuba vil gerne yde lægehjælp til USAs fattigste, hvis ObamaCare stoppes

Sundhedshjælp er Cubas vigtigste eksportartikel. Og ifølge Aleida Guevara - og ja, hun er datter af 'Che' - er der en politisk filosofi bag lægeeksporten. »Vi skaber bevidsthed med vores indsats, fordi vi skaber oplevelsen af, at man kan få et bedre liv, at man kan leve på en anden måde,« siger hun i dette interview med Modkraft.

Aleida Guevara er dagen før vores møde er fyldt 56 år. 

Fotografens datter har af sin mor fået lov til at pjække fra historietimen her i formiddag. Der er jo lidt historisk vingesus over det og historie i praksis, når man kan møde Che Guevaras ældste datter.

Som sin ikoniske far har Aleida valgt at blive læge og er i Danmark på et kort besøg for at fortælle om det cubanske sundhedssystem.

Vi møder hende fredag formiddag i lobbyen på discounthotellet CabInn på Frederiksberg. Hun har netop pakket kufferten, inden hun drager videre med Oslobåden, da hun skal holde foredrag i den norske hovedstad dagen efter. Mødet i Oslo kommer dog i høj grad til at blive præget af nyheden om Fidel Castros død. Men det er en anden historie.

Her er det stadig fredag formiddag, og Modkraft vil gerne vide, om cubanerne ville være villige til at hjælpe USA, hvis Donald Trump gør alvor af sit valgløfte om at rulle ObamaCare tilbage og dermed afskære millioner af nordamerikanere fra basale sundhedsydelser.

Aleida Guevara svarer - uden et smil: 

- Da Bush var præsident, tilbød vores daværende præsident Fidel Castro at tage sig af borgere i USA, som ikke havde adgang til sundhedsydelser. Vi er rede til at hjælpe USA. Det har vi ingen problemer med. Hvis befolkningen i USA har brug for det, så kan de regne med os. Vi har intet modsætningsforhold til det amerikanske folk. Vi hjælper dem uden nogen som helst problemer.

Læs artiklen »Che Guevaras datter i Oslo: – En av de verste nyhetene for det cubanske folk gjennom tidene« hos Verdens Gang

Vigtigste eksportartikel er læger

Aleida Guevara bliver bedt om om at gøre rede for filosofien bag Cubas lægeeksport. For Cuba er sundhedshjælp nemlig landets vigtigste eksportartikel ifølge det ansete amerikanske erhvervsmagasin Forbes.

Omkring 42.000 cubanske læger arbejder uden for østaten i katastrofeområder eller i slumkvarterer i latinamerikanske lande. Heraf 14.000 i Venezuela og 11.000 i Brasilien.

Aleida er uddannet børnelæge, og når hun ikke rejser verden rundt som ambassadør for det cubanske sundhedssystem, arbejder hun på William Soler børnehospitalet i Havanna. Som læge har hun været udstationeret i Angola, Ecuador og Nicaragua.

- I Latinamerika har der i en årrække  været en fremvækst af stærke sociale bevægelser, siger Aleida Guevara.

- Nogen så langt som til at få magten i landene, men der er et vældigt pres fra USA imod disse bevægelser. Så derfor er der et stærkt behov i landene for at vise, hvad forandring kan medføre.

- Vores mål, er at folket får den fantastisk vigtige forandring, at de får adgang til sundhed og lægehjælp. For at levere disse forandringer beder regeringer, hvor folkelige bevægelser er kommet til magten, Cuba om at levere læger og sundhedsydelser. For at de ikke blotn leverer løfterne, men også i praksis leverer denne ydelse til befolkningen. 


Aleida Guevara holdt den 24. november foredrag om det cubanske sundhedssystem i Verdenskulturcenteret på Nørrebro i København. Foto: Mette Kramer Kristensen

Lægemangel i slumområder

Venezuela har selv mange læger, Men mange af disse er kendetegnet ved ikke at have lyst til at tage hen til de områder i landet, hvor der faktisk er det største behov for deres lægeydelser, forklarer Aleida Guevara.

- Derfor udviklede Hugo Chavez i sin tid sammen med Cuba projektet med læger, som tager hen til slumkvartererne i de områder, hvor andre læger ikke ønsker at arbejde. Lægeforeningerne i Latinamerika og i mange andre lande er reaktionære forsamlinger, og derfor ønsker de ikke, at cubanske læger blander sig. De siger, at vi tager kunderne ud af deres butik, og vi siger nej, det passer ikke. Vi tager ingen kunder fra jer. Vi tager os af patienter, og der er virkelig en forskel. Vi tager os af den pågældende person, fordi vedkommende har behov for det. Vi spørger ikke i døren, om de er for eller imod Chavez, om de har penge eller ikke har penge. Hvis de har en sygdom eller en skade, som vi kan gøre noget ved, så gør vi det, siger hun.

Giver håb om et bedre liv

- Et er alle løfterne, men hvad mærker man af fysisk forandring? Den venezuelanske befolkning mærker, at lige henne om hjørnet er der en lægeklinik, og når man banker på døren, er der en læge, når man får brug for det, siger Aleida Guevara med eftertryk.

Men udover den konkrete lægehjælp betyder tilstedeværelsen af cubanske læger også, at folk må overveje, hvem der sidder på magten, mener Aleida Guevara. 

- Hvis en læge arbejder midt imellem alle disse mennesker, som har allermest brug for det og forbedrer deres liv, så bliver de klogere på virkeligheden. Her spiller de cubanske læger en central rolle. Folk ved, at hvis de skifter regering, så betyder det, at vi bliver nødt til at trække os tilbage, eller at vi bliver sendt ud af landet igen. Derfor er det også et element i folks tanker om, hvilke forandringer de ønsker, og hvilke de ønsker at stoppe. Vi skaber bevidsthed med vores indsats, fordi vi skaber oplevelsen af, at man kan få et bedre liv, at man kan leve på en anden måde. Derfor er vi der. 

Udvises af Brasilien

I Brasilien er situationen anderledes. Her bad den afsatte præsident Dilma Rousseff verdenssundhedsorganisationen WHO om hjælp til at kunne yde lægehjælp til de omkring 60 millioner fattige, som ikke havde adgang til sundhedssystemet. I dag er der 18.000 udenlandske sundhedsarbejdere i landet, hvoraf lidt over 11.000 har cubansk pas.

- Den nye kuppræsident Michel Temer har ikke fornyet kontrakten med de cubanske læger, derfor er der nogen læger, der begynder at vende tilbage, siger Aleida Guevara.

- Men problemet ender med at ligge hos Temer, for nu har befolkningen vænnet sig til at de havde en tilgængelig sundhedsydelse. Hvis de mister den må vi se, hvad Temer vil gøre ved det, eller hvad den brasilianske befolkning vil gøre ved det.

Læs artiklen »Temer May Oust Cuban Doctors Working in Brazil After Olympics« hos Telesur

50 mellemhandlere for at omgå blokade

Hvordan rammer USAs blokade konkret sundhedssystemet i Cuba?

- Den rammer på det teknologiske og medicinske område. Uheldigvis er det sådan, at otte ud af 10 nye mediciner i verden bliver produceret i USA. Disse nye mediciner kan vi ikke få adgang til.

Aleida Guevara fortæller, at medikamenter og teknologisk hospitalsudstyr skal igennem op til 50 mellemhandlere for at sløre, at Cuba er køberen. Det gør selvsagt tingene mange gange dyrere, end hvis cubanere kunne få lov til at handle på det frie marked.

- På det børnehospital, hvor jeg arbejder, havde vi i 45 år det samme røntgenudstyr, siger Aleida.

- Det var blevet produceret i Østtyskland i sin tid. Vi havde ikke været i stand til at få apparatet udskiftet pga. blokaden. Nu har vi fået et nyt, men du skulle vide, hvor stort besvær det var og hvor stor en udgift vi havde til det. 

Kræftramte børn lider under blokaden

- Vi har et afsnit på hospitalet med leukæmiramte børn. Staten har lovet at skaffe den nødvendige medicin, men vi kan ikke få adgang til den medicin, som kan lempe bivirkningerne ved kemobehandlingen. Derfor må børnene lide med de bivirkninger, der er ved behandlingen. Hvordan synes du, at man kan forklare det her? Hvad skal vi sige til de mødre, som oplever det her, når vi som læger kommer til kort og ikke kan hjælpe det her barn? Det er sådan blokaden virker.

Aleida Guevara er en varm og frodig kvinde. Efter interviewet rejser hun sig op vender sig mod fotografens 14-årige datter og siger:

- Du ligner en pige, der får mange kys på kinderne.

Pigen forsvinder i Aleidas arme og får et lydeligt smækkys.


Aleida Guevara holdt den 24. november foredrag om det cubanske sundhedssystem i Verdenskulturcenteret på Nørrebro i København. Foto: Mette Kramer Kristensen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce