Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
BZ-bog
15. november 2016 - 15:45

Åbent brev: Peter Øvig hænger mig ud som stikker

KOMMENTAR: »Jeg har ikke lavet stikkerlister og kender ikke nogen hooligans. Ja, jeg har været BZ´er og har arbejdet med boligpolitik og international solidaritet. Det er jeg stolt af.«

Modkraft har modtaget dette åbne brev fra Pernille Kent Molsen, som mener, hun bliver hængt ud som stikker i Peter Øvig Knudsens bog »BZ - Du har ikke en chance - tag den! Et familiedrama«

Læs interview med Pernille Kent Molsen og svar fra Gyldendal her

Åbent brev til Peter Øvig Knudsens redaktør og forlag, Gyldendal. 

Af Pernille Kent Molsen

I har udgivet en bog, som krænker min ære. Det sker i Peter Øvigs BZ bog, hvor jeg under dække af anonyme kilder bliver kaldt stikker. Der er intet belæg for at kalde mig stikker, og det er usandt. Jeg insisterer på at få en undskyldning og – hvis der skulle komme et andet oplag – få fjernet stikkeromtalen af mig.

Sagen er kort den, at jeg i 2015 er med i en lukket Facebook gruppe for tidligere BZ´ere, der diskuterer, om man skal deltage i tilblivelsen af bogen. Jeg følger diskussionen og når frem til, at jeg ikke har tiltro til Peter Øvig, mens to af mine venner går i samarbejde med forfatteren, uden at der går skår af vores venskab af den grund. På det tidspunkt var det imidlertid uklart, hvem der ville samarbejde med Peter Øvig, så jeg spørger ud, hvem der har tænkt sig at samarbejde med ham, så jeg kan ”danne mig et overblik over hvem det er” for at gøre dem opmærksom på, at deres udtalelser kan blive brugt til at hænge andre ud (hvilket viste sig at være alt for rigtigt). Jeg skriver dengang udtrykkeligt, at det ikke er en trussel, men et håb om besindelse.

Her to år efter udkommer BZ-bogen, og på side 591 står der:

Flere BZ´ere har skrevet og fortalt, at en af de centrale kvindelige BZ´ere, Gydas veninde, Pi, i den lukkede Facebook-gruppe beder folk om at indsende oplysninger om, hvem der taler med mig: ”Hvem taler med Øvig, og hvem ved I, som taler med Øvig?”. ”Hun har åbnet en stikkerlinje,” som en af BZ-stemmerne formulerer det. ”Og alle de sædvanlige BZ-hooligans hujer og tramper.” 

Senere på dagen skriver Janne Høyrup, at hun tre gange har spurgt, hvad listen skal bruges til – uden at få svar.

Peter Øvig manipulerer her. For det første gemmer han sig bag anonyme ”BZ-stemmer”, som om det fritog ham ansvaret for at tjekke baggrunden for en så alvorlig anklage. Hvis han er dokumentarist, må dokumentation være mere og andet end bare at viderebringe sladder, særligt når det krænker et andet menneskes ære. For det andet bruger han et sprogbrug, der skaber en stemning af vold. Han skriver ”indsende oplysninger” og ”liste”, hvilket – sammenholdt med stikkerlinje – giver mørke associationer i retning af efterretningstjeneste og dødsliste. 

Stemningen forstærkes af referencen til ”hooligans der hujer og tramper”.

Men jeg har ikke lavet lister og jeg kender ikke nogen hooligans. Ja, jeg har været BZ´er og har arbejdet med boligpolitik og international solidaritet. Det er jeg stolt af. Jeg er stadig et solidarisk og fællesskabsorienteret menneske som - også i mit nuværende arbejde, som vejleder på en produktionsskole -er solidarisk med mine medmennesker og kæmper de svages sag.

Jeg har ikke generet nogen af dem, der har medvirket i bogen. Hvis det var tilfældet, ville Øvig da med sikkerhed have skrevet det. Det er og bliver grundløse insinuationer. Insinuationer som I som redaktør og forlag har medansvar for at viderebringe. Jeg forventer derfor en undskyldning fra jer.

Jeg bliver af venner kaldt Pi.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce