Annonce

Black bloc
23. april 2013 - 15:13

Blodige uroligheder fortsætter i Egypten

Regeringskritikeres sammenstød med politi og støtter af Det Muslimske Broderskab fører til dræbte og sårede. Syv sort blok-demonstranter anholdt for terrorisme.

De seneste uger har flere mennesker mistet livet, og hundredvis er blevet alvorligt såret under voldelige protester mod regeringspartiet Det Muslimske Broderskab og præsident Mohamed Mursi i Egypten.

Særligt unge fra den progressive civil ulydighedsgruppering »6. april-bevægelsen« og det venstreradikale Sort Blok-miljø har været aktive i demonstrationer mod, hvad de opfatter som en udemokratisk, autoritær og religiøs undertrykkelse.

Fredag den 19. april blev 87 mennesker såret efter sammenstød foran højesteretsbygningen i Cairo, hvor systemkritikere kom i slagsmål med medlemmer af regeringspartiet og politiet.

Læs artiklen »87 injured in Cairo High Court clashes« hos Ahram Online.

Læs artiklen »Pro- and Anti-Islamist Protesters Clash in Egypt« hos ABC News.

Se tv-indslaget »Egyptians protest against Muslim Brotherhood« hos Al Jazeera. (6. april).

 

Syv sort blok-demonstranter anholdt

Den seneste tids eskalering af konfrontationerne mellem regeringstilhængere og systemkritikere kommer efter, at Det Muslimske Broderskab sidste år har fået vedtaget en ny og stærkt kritiseret forfatning.

Uroen eksploderede på årsdagen for »revolutionen« den 25. januar, hvor venstreradikale grupperinger i samarbejde med lokale unge og fodboldfans under navnet »Black Bloc« første gang gik på gaden.

De unge blokerede trafikken og angreb landets præsidentpalads med sten og brandbomber, og årsdagen blev startskuddet til en bølge af militante aktioner mod regeringskontorer og politiet.

I flere byer langs Nilen har der været tilbagevendende opstande, og »Black Bloc« har taget rollen som forsvarer af almindelige demonstranter og de mest åbenlyse kritikere af regeringen.

Læs artiklen »Morsi supporters and opponents clash in Egypt« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »Black Bloc and 'Hooligans' to head to Nile Delta city to 'avenge'« hos Ahram Online.

Læs artiklen »Black Bloc Cairo claims responsibility for Brotherhood HQ attack« hos Ahram Online.

Som tidligere omtalt på Modkraft har det ført til, at »Black Bloc« er blevet stemplet som en terroristisk organisation.

Egyptens offentlige anklager har annonceret, at man har identificeret gruppens ledere og nu – via blandt andet intens overvågning af internettet, hvor aktivisterne er meget synlige – er gået i gang med anholde dem én efter én.  

Så sent som søndag den 21. april skriver flere arabiske medier, at syv personer med en formodet forbindelse til den militante sort blok-bevægelse er anholdt og varetægtsfængslet for at have deltaget i og planlagt den seneste tids optøjer.   

Læs artiklen »Egypt detains alleged members of ‘Black Bloc’ anti-Mursi group« hos Al Arabiya.

Læs artiklen »Klapjagt på sortklædte aktivister i Egypten« hos Modkraft.

Læs interview med Black Bloc i Egypten: »“Vi er stadig regeret af uhyrer”« hos Modkraft.

Se videohilsen fra Grækenland til Egypten: »The time is right for street fighting«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce