Annonce

Historisk strejke
21. november 2012 - 17:04

Butiksansatte vil ødelægge forbrugsfest

Ansatte i den amerikanske supermarkedskæde Walmart truer med at nedlægge arbejdet på årets mest indbringende dag, »Black Friday«, i protest mod urimelige løn- og arbejdsvilkår.

Medarbejdere i USA’s ubetinget største detailhandelsvirksomhed Walmart, har varslet en landsdækkende arbejdsnedlæggelse fredag den 23. november 2012.  

Denne dag er kendt som »Black Friday« og er årets travleste indkøbsdag i USA.

»Black Friday« falder dagen efter den amerikanske helligdag Thanksgiving Day og indleder traditionelt julehandlen med forlængede åbningstider og slagtilbud.

For Walmart betyder det omkring 4.000 salg i sekundet, og skulle det lykkedes de aktionerende at lukke samtlige Walmart-butikker i USA, vil det ifølge eksperter påføre koncernen et tab på op imod 312 millioner dollars.

Læs artiklen »Walmart workers threaten to strike on Black Friday« og se nyhedsindslag hos ABC Action News.

Hør de ansattes egen begrundelse for strejken:

 

Historisk arbejdsnedlæggelse

Siden starten af oktober 2012 har Walmart-ansatte over hele USA aktioneret i et forsøg på at skabe momentum op til den landsdækkende arbejdsnedlæggelse fredag den 23. november.

Torsdag den 4. oktober 2012 udvandrede flere end 70 ansatte i ni Walmart-butikker i det sydlige Californien fra arbejdet.

Et par dage efter sluttede yderligere 88 ansatte fra 12 forskellige byer sig til strejken, som var den første i supermarkedsgigantens 50-årige historie.

De strejkende er flere steder blevet bakket op med solidaritetsdemonstrationer, og flere hundrede ansatte demonstrerede den 10. oktober foran Walmarts hovedkvarter i Bentonville, Arkansas.

Læs artiklen »Walmart’s Black Friday showdown« på Salon.com.

Arbejder for 46 kroner i timen

De ansatte i supermarkedskæden er utilfredse med farlige og uhygiejniske arbejdsforhold, sexchikane, overarbejde, chikane af utilfredse medarbejdere og urimeligt lave lønninger.

Et internt dokument fra Walmart, som netavisen Huffington Post er kommet i besiddelse af, viser, at startlønnen for timelønnede medarbejdere i nogle af kædens butikker er så lav som otte dollars i timen (svarende til ca. 46 kroner).

Desuden afslører dokumentet en aflønningsstruktur for de timelønnede medarbejdere, der gør væsentlige lønstigninger praktisk talt umulige.

En medarbejder, der starter med en grundløn på omkring 46 kroner, kan efter seks års »stabil præstation« hos Walmart således se frem til en timeløn på lidt over 61 kroner.

Læs atiklen »Walmart's Internal Compensation Documents Reveal Systematic Limit On Advancement« og se det interne dokument hos Huffington Post.

De seneste måneders aktioner og den planlagte arbejdsnedlæggelse er organiseret af advocacy-gruppen Making Change at Walmart og medarbejder-organisationen Organization United for Respect at Walmart, som repræsenterer mange tusinde Walmart-ansatte i hundredvis af butikker fordelt på 43 stater.

Begge grupper har tætte forbindelser til fagforeningen The United Food and Commercial Workers Union (UFWC).

Arbejdsnedlæggelsen på »Black Friday« og medarbejdernes krav om bedre forhold støttes endvidere af flere andre fagforeninger over hele USA.

»I stresser vores kunder«

Walmart er berygtet for sin indædte modstand imod fagforeningernes bestræbelser på at organisere kædens medarbejdere.

Og de ansatte i Walmart er da heller ikke organiseret i reelle fagforeninger og har ingen strejkekasser til at kompensere for deres mistede indtægter under strejken.

Aktionen på »Black Friday« er derfor ikke en strejke i traditionel forstand.

For langt de fleste aktionerende vil der blot være tale om at nedlægge arbejdet en enkelt dag, da de simpelthen ikke har råd til at miste mere end en dagløn.

Læs artiklen »Walmart Workers: This Is Why We're Striking And Making Black Friday Threat« på Aol.com.

Som svar på truslen om strejke og udsigten til at miste betydelige indtægter på den travle fredag har Walmarts advokater klaget til arbejdsnævnet over UFWC over, hvad de kalder »ulovlige forsøg på at skade deres forretning.«

– Vi tager dette skridt nu, fordi vi ikke kan tillade UFWC at fortsætte med bevidst at skabe et miljø, der direkte eller indirekte kan påvirke vores kunder og ansatte, siger en talsperson for Walmart ifølge Los Angeles Times.

Læs artiklen »Some Wal-Mart workers walk out in lead-up to Black Friday« hos Los Angeles Times.

Supermarkedets advokater har desuden sendt et brev til UFWC, hvor de anklager fagforeningen for at sprede »misinformation« og skabe et »ubehageligt miljø og forårsage unødig stress hos Walmarts kunder.«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce