Annonce

Kaldet Til Islam
17. december 2012 - 18:46

Danske islamister skærper retorikken

Politikere og ekspert er bekymret over, at den yderliggående salafistgruppe Kaldet Til Islam har nære forbindelser til terrorprædikant, som opfordrer til drab og kidnapning af »vantro«. 

De har tidligere opfordret muslimer til boykot af folketingsvalget og forsøgt at indføre »sharia-zoner« i Tingbjerg.

Nu er den lille yderliggående danske salafistgruppe »Kaldet Til Islam« igen kommet i medierne.

Denne gang handler det om gruppens nære forbindelse til den kontroversielle syriskfødte prædikant Omar Bakri, som i en årrække har argumenteret for brug af terror mod »fjender af islam«.

Tv-stationen TV2 afslørede søndag aften, at ledende medlemmer af »Kaldet Til Islam« bliver undervist af den yderliggående Omar Bakri via internettet, hvor der også bliver diskuteret kidnapning af og mord på »vantro«.

Se tv-indslag hos TV2 (nederst).

Ekspert: En skærpelse

Ifølge TV2 har de danske islamister desuden ladet Omar Bakri holde tale ved en demonstration i september i København, hvor han opfordrede til drab på den danske satiretegner Kurt Westergaard.

Omar Bakri menes at være en inspirationskilde for flere personer, som enten er dømt for eller har forberedt bombeaktioner og attentater.  

Retorikken og den internationale forbindelse skaber bekymring hos forsker og islamkender Kate Østergaard ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

– Det er virkelig en skærpelse af, hvad jeg nogensinde har set dem gøre. Jeg har ikke tidligere set dem udtrykke sådan trusler direkte eller opfordringer til vold eller til drab, og for mig virker det som noget meget nyt, siger hun til TV2.

Læs artiklen »Kortlagt: Top-islamistens danske netværk« hos TV2.

Politisk vrede

Siden TV2's afsløring af de danske islamisters flirt med terrorprædikanten har adskillige politikere benyttet lejligheden til at markere sig.    

Hos regeringens retsordførere lyder meldingen, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) og retssystemet må tage hånd om sagen.

– Det gør ondt i mig, når der er nogen, der siger Danmark til helvede. Og så spørger jeg mig selv, hvorfor de mennesker overhovedet gider at være her i Danmark. PET gør rigtigt meget, heldigvis, for at forebygge radikalisering, siger SF-ordfører Karina Lorentzen til Berlingske Nyhedsbureau.

Hos Socialdemokraterne er man enig.

– Det allervigtigste er, at myndighederne holder et grundigt øje med de her mennesker. Hvis der er nogen chance for at komme efter dem, så skal vi det. Så skal de bare bringes for en dommer, hvis de altså kan sigtes, siger Ole Hækkerup til tv2.dk.

Partiet Venstre ser noget anderledes på sagen omkring de militante salafister.

– Det her er holdninger, der kun hører hjemme i tabersamfund. Så min opfordring til dem er, at de skal fise hjem til de taberlande, hvor deres holdninger deles, siger Integrationsordfører Inger Støjberg (V) til TV2.

Læs artiklen »Politikere til islamister: Hvorfor er I her?« hos Berlingske.

Ø: Mere demokrati, tak

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper peger i en anden retning, når det gælder bekæmpelse af militant islamisme.

For bekæmpes det skal det, mener hun.

– Jeg har ingen sympati for deres udemokratiske holdninger, og jeg mener, at det er nødvendigt, at tage dem alvorligt, siger Pernille Skipper til Modkraft og fortsætter:

– Det er lige så farligt og dumt at ignorere dem, som det er at sige at de bare skal rejse hjem. De her grupper og synspunkter kan potentielt få tag i unge mennesker og derfor er det nødvendigt at erkende at de er der og tage debatten, siger hun.

Pernille Skipper sammenligner gruppen Kaldet Til Islam med nynazister og andre anti-demokratiske grupper generelt.

– Det handler ikke om hvorvidt man tror på Allah eller ej. Det handler om at man er galt på den, hvis man grundlæggende ikke ønsker menneskerettigheder, ytringsfrihed og demokrati, mener Enhedslistens retsordfører.

Pernille Skipper siger samtidig, at en tidlig indsats er den bedste strategi.

– Hvis man ønsker at gøre noget ved det her problem, så skal man sætte ind allerede i folkeskolen. Det vi kan gøre er at lære vores unge om menneskerettigheder og demokrati, så de er klædt ordentlig på, når og hvis de møder disse grupper, siger Pernille Skipper.

Læs artiklen »Hvem er salafisterne, der ønsker sharia-zoner i Danmark?« hos Religion.dk.

Læs artiklen »Trossamfund: Ekstremister er et begrænset problem« hos Berlingske.

Læs artiklen »Salafister frister ikke Tingbjergs unge« hos Kristeligt Dagblad.

Læs artiklen »Salafister vækker bekymring« hos Kristeligt Dagblad.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce