Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
rapport
12. september 2012 - 11:11

Demokrati-bevægelse i enevældigt monarki

I september har Swazilands demokratibevægelse afholdt sin årlige Global Week of Action for at fokusere på landets korrupte styre.

Den 6. september for 44 år siden fik Swaziland sin uafhængighed fra Storbritannien. Som for så mange andre postkoloniale afrikanske lande har tiden efter uafhængigheden dog været mildest talt skuffende.

To tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen. Landet har verdens højeste antal hiv-smittede per indbygger. Og de penge, landet trods alt har, forsvinder i lommerne på landets enevældige konge, Mswati III, som kontrollerer al jorden og finanserne, og som brutalt undertrykker ethvert tilløb til oprør.

Grundene til Swazilands ringe tilstand er mange og tæller såvel interne som eksterne årsager. Man kunne med rette hævde, at kolonitidens åg, multinationale selskaber som Coca Colas indflydelse, IMF’s krav om nedskæringer, samt nabolandet Sydafrikas finansielle støtte til Mswati III’s styre alle er medvirkende årsager til landets manglende demokrati og socioøkonomiske udvikling.

Men i den seneste uge har Swazilands demokratibevægelse afholdt sin årlige Global Week of Action for at fokusere på de interne årsager til befolkningens elendighed og manglende indflydelse. Og årsagerne hertil, siger de, er primært at finde i Mswati III’s udemokratiske og korrupte styre.

Demokratibevægelsen har blandt andet fokuseret på de mange tusinder sultende Swazier, hvoraf mange har spist ko-lort for at overleve; på et uddannelsessystem, som er kønsdiskriminerende og simpelthen for dyrt for mange forældre; på et sundhedssystem, der ikke kan håndtere de mange hiv-smittede, den høje børne- og mødredødelighed; og på torsdagens folketopmøde, hvor der blev skrevet en charter med krav om at få en folkeligt baseret regering nu.

Politiet og sikkerhedsstyrkerne var, som altid når demokratibevægelsen mødes eller protesterer, mødt talstærkt op, og alle forsøg på at marchere, protestere og forsamles blev mødt med vold eller intimidering.

Et eksempel på denne brutalitet var om torsdagen, hvor politiet forsøgte at tilbageholde studenterleder Maxwell Dlamini under en march. Tidligere på ugen havde Dlamini, der før har været tilbageholdt og tortureret af regimet, opfordret sine medstuderende og -aktivister til at ”gøre landet uregerligt”, samt pointeret, at demokratibevægelsen er urokkelig i sine krav ”til trods for politiets brutalitet og vold mod ubevæbnede studerende, som blot kræver demokrati og lige adgang til uddannelse”.

Maxwell Dlamini slap dog væk, godt hjulpet af de hundredevis af studerende, der marcherede for demokrati, samt for at aflevere en petition til landets undervisningsminister, hvorefter politiet affyrede tåregas og skud ind i mængden, arresterede snesevis af de studerende og tæskede både studerende og tilfældigt forbipasserende.

”En af disse var en kvindelig studerende, som lå på jorden, mens politiet tævede hende med stave, indtil nogle gadesælgere bad politiet om at stoppe”, skrev den af kongen ejede Swazi Observer. ”Da de stormede en butik, kunne skrigene høres langt væk”.

”Ubevæbnede studerende og andre aktivister blev i dag [torsdag] ramt af tåregas og tævet af politiet”, meddelte Swaziland United Democratic Front og Swaziland Democracy Campaign i en fælles pressemeddelelse. ”Regimet bruger alle midler for at sinke og forhindre Swazilands borgere i at opnå deres frihed, selv at tæve løs på ubevæbnede borgere”.

Alt i alt ser demokratibevægelsen dog ugen som værende en succes. ”Det er vigtigt at fejre Global Week of Action i Swaziland 2012 som en sejr”, skrev Foundation for Socio-Economic Justice i en pressemeddelelse lørdag.

”Regeringen kunne ikke stoppe Swazilands befolkning fra at blive hørt, og vi opfordrer alle dem, som hjalp os, og alle dem, som kunne tænkes at hjælpe, til ikke at stoppe, før Swaziland er frit”.

Peter Kenworthy er frivillig i Afrika Kontakt.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce