Annonce

Udland
16. oktober 2013 - 13:50

Den Afrikanske Union kræver udsættelse af retssager ved Den Internationale Straffedomstol mod siddende afrikanske ledere

Den afrikanske Union afviser udmeldelse af Den Internationale Straffedomstol - men henstiller til at droppe retssager mod statsoverhoveder i Afrika.

På et topmødet i Etiopiens hovedstad fredag den 11. oktober blev afrikanske lande enige om at en henstilling til Den Internationale  Straffedomstol (ICC) om at opgive retssager mod at statsoverhoveder, der sidder i deres embeder.

Derimod afviste mødet, at medlemslandene i fællesskab skulle trække ratificering og godkendelse af domstolens myndighed tilbage.

Læs Modkraft-artiklen »Afrikanske lande vil melde sig ud af Den Internatinale Straffedomstol«

Konkret opfordrede ministrene i den Afrikanske Union om udsættelse af sager mod Kenyas præsident og vicepræsident, Uhuru Kenyatta og William Ruto, der er sigtet for at have organiseret etnisk vold efter et valg i 2007.

Rutos retssag gik i gang i september, mens præsident Kenyattas sag først kommer for retten i november.

Præsident Kenyatta har med opbakning fra flere afrikanske ledere gentagne gange bedt om at få udsat sin retssag.

Lurende utilfredshed om afrikansk bias

De afrikanske lande længe ytret utilfredshed med domstolen, som de mener kun forfølger afrikanske ledere.

– Vi fordømmer ICC's dobbeltmoral i forvaltningen af international ret, sagde den etiopiske udenrigsminister Tedros Adhanom ved ministermødet fredag.

Frustrationen over ICC er den seneste tid vokset, fordi domstolen kun har dømt en mand, en afrikansk krigsherre, og alle andre rejste sigtelser er imod afrikanere. Menneskeretsorganisationer har op til mødet opfordret de afrikanske stater til ikke at vende domstolen ryggen. De mener, at domstolen er essentiel i kampen mod straffefrihed, ikke kun i Afrika.

– ICC burde udbrede sit arbejde uden for Afrika, men det betyder ikke, at der ikke er hold i de otte igangværende sager i Afrika, udtalte Tawanda Hondora fra Amnesty International  op til mødet.

Læs artiklen »Africa wants ICC immunity for sitting presidents « hos New Zimbabwe

Læs også BBC-artiklen »African Union urges ICC to defer Uhuru Kenyatta case«

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce