Annonce

Grænser
4. januar 2017 - 12:25

Den ’midlertidige’ grænsekontrol fylder ét år: Så mange er nægtet indrejse i Danmark

Klokken 12.00 den 4. Januar 2016 blev grænsekontrollen indført som en midlertidig foranstaltning. Siden da har politiet kontrolleret 2,8 millioner mennesker ved den dansk-tyske grænse. 

- Det er et stort skridt, og det skal naturligvis ses på baggrund af den alvorlige migrations- og flygtningekrise, som Europa står midt i. Den nok største og mest komplicerede krise, vi endnu har set i dette århundrede, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i den anledning. 

Den skulle i første omgang vare ti dage, men er talrige gange blevet forlænget. Nu har den varet et år. 

På samme år er antallet af asylansøgere faldet markant i forhold til 2015, hvor 21.316 personer søgte om asyl i Danmark.

Tal fra Udlændinge – og Integrationsministeriet viser, at 5.976 personer søgte om asyl fra januar til november 2016.

Modkraft har lagt Rigspolitiets tal for grænsekontrollen sammen, og grænsekontrollen har betydet, at 2.900 personer er blevet afvist eller nægtet adgang ved en af de 15 grænseovergange ved den dansk-tyske grænse, hvor politiet har foretaget stikprøvekontroller. 

I alt er 2,8 millioner mennesker kontrolleret ved grænsen. Desuden er 220 personer taget i kontrollen og efterfølgende blevet sigtet for menneskesmugling.

Læs også »Masseaktion: Aktivister vil trodse sønderjysk grænsekontrol«

Hvem er de afviste?

Flensborg Avis har forgæves forsøgt at finde ud af nationaliteten på de knap 3.000 afviste personer er, skriver avisen på årsdagen.

I sin leder raser avisens chefredaktør Jørgen Møllekær over, at hverken Rigspolitiet, Udlændinge- og Integrationsministeriet og det lokale politi har opgørelser over, hvilken nationalitet de afviste personer har.

»De 3000, der blot må vende om pga. manglende id, er af grænsekontrol-tilhængere blevet udlagt som et klart bevis på grænsekontrollens succes. Men hvad nu hvis det bare er tilfældige lovlydige borgere, der havde glemt deres pas,« spørger han og fortsætter:

»Det er ikke på grund af den danske grænsekontrol, at antallet af asylansøgere er faldet til 6000 i 2016 mod de 21.000i 2015. Det er fordi, der er sat prop i langt længere nede flere steder i Europa.«

Hvor længe skal der 'midlertidig' kontrol?

De Radikale har på årsdagen iværksat en kampagne mod grænsekontrollen, hvor partiet blandt andet henviser til en kampagne mod grænsebomme, som Venstre lancerede i 2014.

Blandt andet skriver partiets udenrigsordfører Martin Lidegaard:

I en blog på tv2.dk spørger partiets integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen, hvor længe grænsekontrollen vil blive:

»Udlændinge- og integrationsministeren vil igen forlænge grænsekontrollen, når den udløber 12. februar, men hvor længe vi kan blive ved med at tale om en midlertidig løsning, når den forlænges i uendelighed?«

Læs også Modkrafts dækning af protesterne mod den dansk-svenske grænsekontrol:

»Aktivister vil skabe konstant kø ved DSB-kontrol«

»500 demonstranter nedlagde id-kontrol«

»Svensk politiker vil trodse ID-kontrol: Okay at overtræde loven«  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce