Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
MODKULTUR
7. marts 2012 - 14:58

Erik Clausen 70 år

Erik Clausen er ikke bare en antiborgerlig og flabet kunstner. Han er også en venstrefløjens enfant terrible, der ikke ligger under for diverse former for politisk korrekthed. Heldigvis.

I dag, den 7. marts er det Erik Clausens fødselsdag. Han fylder 70 år.

Erik Clausen har gennem et langt liv været en aktivistisk kunstner, der ofte har udgjort et nødvendigt korrektiv til den danske kulturs altomfattende pænhed. Det har han udgjort på utrolig mange planer. Her kan nævnes i flæng: kunstmaler, sanger, sangskriver, gøgler, skuespiller og manuskriptforfatter.

Han har dog nok ydet sin største indsats som filminstruktør. Ikke fordi han er den store nyskaber i dansk film, men hans umiddelbare fortælleevne og hans sans for hverdagens absurditeter har givet ham en særlig plads hos det danske filmpublikum.

Ikke mindst båret frem af hans evne til at fokusere på den lille mands problemer med samfundsmaskineriet og »udviklingen«.

Karakteristisk for Clausen er især hans skarpe skildringer af underklassens miljøer og sprog og drømme og vilkår. Dette er helt unikt i dansk film, men ikke altid lige værdsat af anmelderskaren.

I de fleste af Clausens film mærker man dog også en sørgmodighed over, at også de gode ting i verden forgår, for eksempel det gode håndværk og den umiddelbare solidaritet mellem arbejdere.

Af og til balancerer han i sine film på grænsen til en nostalgisk længsel efter det gamle industrisamfund og dets klare skillelinjer. Og af og til bliver dette - som i filmen De Frigjorte – også til en nostalgisk længsel efter de unge års styrke. Og det kan måske – af naturlige grunde - være svært at kapere for de yngre generationer.

Gadekunstner

Erik Clausen blev født i 1942 i Københavns sydhavnskvarter. Han opvoksede i et arbejdermiljø og var i sin ungdom efter eget udsagn småkriminel, men smart nok til ikke at blive opdaget.

I løbet af 60’erne prøvede han at gøre sig gældende som kunstmaler, men var – som mange kunstnere på den tid - utilfreds med de etablerede kunstinstitutioner.

Sammen med Leif Sylvester Petersen begyndte han derfor at arrangere udstillinger på gaden. Dette førte efterhånden til dannelsen af Clausen & Petersens Gadecirkus, som med gøgl og smarte tricks oprindeligt skulle tiltrække publikum til udstillingerne.

Efterhånden blev deres gadecirkus dog hovedattraktionen med sin blanding af frækheder og politisk satire og publikumsinddragelse.

I 1975 blev Clausen & Petersen en del af kunstnerkollektivet Røde Mor, som bestod af ligesindede kunstnere og musikere, der også ville gøre op med den borgerlige kultur.

Clausen & Petersen optrådte fra 1973 sammen med Røde Mors Rock Cirkus, og havde især succes med forestillingen Betonhjertet og albummet Hjemlig Hygge.

Clausen & Petersens oplevelser med gadecirkus er udgangspunkt for Clausens debutfilm Cirkus Casablanca, der på en vellykket måde beskriver grænselandet mellem randeksistensernes underklasse og den etablerede arbejderklasse. Et i virkeligheden gennemgående og underbelyst aspekt af Erik Clausens filmvirke.

Det dårlige selskab

Efter tiden med Røde Mor har Erik Clausen udgivet en del musik både med og uden Petersen. Størst succes havde de to med 1978-pladen »I Storbyens Favn«, hvor de introducerede »refrænsangerinden« Eva Madsen. Her sang hun blandt andet »Mormors Kolonihavehus«, der blev et kanonhit på Clausens elskede ønskeprogram Giro 413.

Sidenhen har Clausen haft sit virke i Danmarks Radio, hvor han både havde et satireprogram samt underholdnings-programmet Clausens Garage. Han fik også stor succes, da han på tv dannede makkerpar med Niels Hausgaard i en række satireprogrammer.

Erik Clausen har flere omgange arbejdet sammen med Kim Larsen, blandt andet i Erik Ballings allersidste film »Midt Om Natten« i 1983, hvor Larsen og Clausen havde hovedrollerne.

Og det er Clausen, der skrev tekst til Kim Larsens sang »Vi Er Dem De Andre Ikke Må Lege Med« med, og den betegner nok i høj grad Erik Clausens selvopfattelse og klasseholdning:

»Vi er dem, de andre ikke må lege med

Vi er det dårlige selskab

vi har en svag karakter og en billig fantasi

det´ da godt at vi blev født, før aborten den blev fri, oh-yeahhh.«

Modkultur vil gerne med denne fødselsdagshilsen tilslutte sig det dårlige selskab.

Tillykke.

Se også om Erik Clausen på Modkraft.dk/Tidsskriftcentret på Tidslinjen, 7. marts 1942 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce