Annonce

Dagpenge
22. oktober 2015 - 14:07

Færre penge til nyuddannede i nyt dagpengeforlig

Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er blevet enige om et nyt dagpengeforlig, som i dag blev præsenteret i Finansministeriet.

Den nye aftale betyder blandt andet, at arbejdsløse kan få op til tre karensdage om året uden dagpenge, hvis de slet ikke har haft noget arbejde i perioden.

Det en en nedsættelse med fem dage i forhold til flertallet i dagpengekommission, der mandag offentliggjorde en rapport og et forslag til nyt dagpengesystem. Flertallet anbefalede 8 karensdage om året, mens to repræsentanter for fagbevægelsen alene ville anbefale tre karensdage.

Og det blev altså det endelige resultat.

Nyuddannede mister dagpenge

Nyuddannede uden børn vil i den nye lovgivning få nedsat sats på 71,5 procent af den maximale dagpengesats. Alle andre nyuddannede får som nu 82 procent.

Den nuværende to-årige periode for dagpenge opretholdes,. Man kan vil dog kunne optjene et ekstra års dagpenge, hvis man kan finde perioder med arbejde under den første to-årige dagpenge periode. Aftalepartierne er også enige om, at dagpengesatsen for lønmodtagere skal beregnes på baggrund af lønindtægten i de 12 måneder med højeste lønindtægt inden for de seneste 24 måneder.

Det nye forlig betyder, at der samlet set tilbageføres 300 millioner kroner  til dagpengeområdet.

Venstrefløjen utilfreds

Aftalen kritiseres i hårde vendinger af repræsentanter for både SF og Enhedslisten.

Pia Olsen Dyhr, formand for SF, anklager Dansk Folkeparti for løftebrud:

- Det her er et klart brud på den aftale, jeg lavede med Kristian Thulesen Dahl. Han har igen og igen sagt, at der skal tilbageføres minimum 600-700 mio. kr. til dagpengeforbedringer. Og at forbedringer ikke skulle betales af de arbejdsløse selv, siger hun til DR Nyheder.

Også Johanne Schmidt-Nielsen, politisk ordfører for Enhedslisten, mener at forligspartierne er løbet fra løfter:

- Til trods for løfter, håndslag og alliancer i valgkampen er et flertal på Christiansborg nu blevet enige om, at tage flere penge fra de ledige og nyuddannede for at finansiere endnu en lappeløsning på dagpengeproblemet, lyder det fra Johanne Schmidt-Nielsen.

-  Den her aftale er simpelthen udtryk for et kollektivt og gigantisk politisk løftebrud. Både Helle Thorning, Lars Løkke og Kristian Thulesen Dahl sagde under valgkampen for rullende kamera, at dagpengesystemet ikke ville blive værre. De gav håndslag på det for åben skærm. Og nu står vi så her kun få måneder efter, og så er alle pludselig enige om, at det er de ledige selv, der skal betale.

Socialdemokratiet og LO er glade

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er derimod helt tilfreds:

- Jeg glæder mig over, at det er lykkedes at få markante indrømmelser af regeringen, så vi tilfører nye og flere penge til vores dagpengesystem. Det gør, at vi nu kan sikre tryggere og mere retfærdige forhold for vores arbejdsløse, siger hun på Facebook.

Også LO’s formand, Harald Børsting støtter generelt det nye forlig.

LO: Et mere trygt og rimeligt dagpengesystem

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce