Annonce

Udland
12. november 2014 - 15:22

Fagforeninger vil boykotte møder i Sydafrikas LO efter eksklusion

Syv sydafrikanske fagforeninger overvejer udmeldelse af den sydafrikanske faglige sammenslutning, COSATU, efter eksklusion af metalarbejdernes fagforening. Fagforeningerne skal dog først have mandat fra medlemmerne.

Syv fagforeninger, der er medlemmer af  COSATU (Congress Of South African Trade Unions) Sydafrikas landsdækkende faglige sammenslutning, vil ikke deltage i flere møder i COSATU-regi, før de har fået fornyet deres mandat hos medlemmer.

Den udmelding kommer efter COSATU’s ledelse den 8. november efter længere tids faglige stridigheder ekskluderede Sydafrikas største fagforening, National Union of Metalworkers of South Africa, NUMSA.

De syv fagforeninger, der blandt andet organiserer fødevarearbejdere, sygeplejersker, statsansatte, kommunikationsarbejdere og fodboldspillere, og som stemte imod eksklusionen af metalarbejderfagforeningen, mener ikke NUMSA har optrådt illoyalt i forhold til COSATU’s vedtægter.

De støtter metalarbejderne i, at det i stedet er en politisk beslutning, der er sat i gang af regeringspartiet ANC, Sydafrikas kommunistparti SACP og COSATU’s valgte formand S’dumo Dlamini.

NUMSA vedtog på kongres i december 2013 ikke længere at støtte regeringspartiet ANC, men i stedet arbejde for dannelsen af en »bevægelse for socialisme«.

Læs Modkraftartiklerne: »Venstreorienteret fagforening ekskluderes af Sydafrikas LO« og »Sydafrikas største fagforening bryder med ANC«

Ny faglig sammenslutning?

De syv fagforeninger vil endnu ikke forudsige, om splittelsen fører til udmeldelser eller dannelsen af en ny faglig fællesorganisation.

– Det er en diskussion vi må tage, siger Moleko Phakedi fra fødevarearbejderfagforeningen FAWU til netavisen Mail&Guardian.

Udmeldelser af COSATU kan ifølge fagforeningsvedtægterne da heller ikke ske som hurtige ledelsesbeslutninger, men kræver mandat fra medlemmerne.

Foreløbig vil fagforeninger gå i gang med at mobilisere medlemmer på et krav om indkaldelse af en ekstraordinær national kongres i COSATU.

Fagforeningsledelserne vil samtidigt igangsætte diskussioner blandt medlemmerne om, hvilke kollektive skridt de vil tage i solidaritet med NUMSA for at hindre eksklusionen.

Læs mere hos Mail&Guardian

Imod korruption, anklaget for voldtægt

Metalarbejderfagforeningen er også blevet støttet af COSATU’s generalsekretær Zwelinzima Vavi. Umiddelbart op til og efter eksklusionen twittede han kritisk imod beslutningen.

Zwelinzima Vavi har været politisk ansat generalsekretær siden 1999 (men ikke valgt). Han har den 11. november bekræftet sin kritik i et to sider langt brev til COSATU og organisationens medlemsorganisationerne.

Han forklarer heri, hvorfor han ikke kan stå inden for eksklusionen og hvorfor han derfor ikke deltog i et pressemøde om den tirsdag den 10. november.

Det hedder i brevet, at Vavi ikke kan forsvare en beslutning, som står i modsætning til og underminerer enheden i den sydafrikanske fagbevægelse.

Læs mere hos Iol News.

Vavis ansættelse som generalsekretær har i de sidste år været et stridspunkt inden for COSATU. Vavi har tidligere krævet, at korruptionsanklagede fagforeningsledere skulle nedlægge deres mandater, så længe retssager mod dem verserede.

Han blev i august 2013 suspenderet som generalsekretær pga. voldtægtsanklager, efter at han havde indrømmet at have haft sexuelle forhold kørende på sit fagforeningskontor, men en domstol underkendte i april 2014 beslutningen. Det fik NUMSA til at kritisere COSATU-ledelsen i meget hårde vendinger.

Apartheid-veteran tilslutter sig kritik

Også Jay Naidoo, der var generalsekretær i COSATU i årene op til apartheids afskaffelse og minister i Nelson Mandelas første regeringer, har kritiseret COSATU’s eksklusion af metalarbejderne.

Jay Naidoo kalder i et debatindlæg eksklusionen for et brud på grundlæggende demokratisk principper, der ikke kun handler om fagbevægelsen, men hele Sydafrikas fremtid. Han støtter kravet om en indkaldelse af en ekstraordinær kongres i COSATU, men skriver også at splittelsen er »en mulighed for omlægning af fagforeningerne i en ny sammenslutning, hvis mål er at tjene de faktiske interesser for organiserede arbejdere og som er uafhængigt af ethvert politisk parti«.

Læs Jay Naidoos debatindlæg »Split a chance to build af new federation« hos Mail&Guardian

 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce