Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
3. december 2014 - 10:01

Farligt arbejde er forbudt!

Modstanderne af forbud mod købesex bruger ofte paralleller til arbejdsmarkedet og den faglige kamp. Og ja, prostituerede sælger deres arbejdskraft – og deres krop.

Prostitution er kapitalismens udbytning i sin mest ekstreme version, hvor mennesker sælger sig selv og gør krop, fysisk kontakt og sex til varer.

Det er et salg, der i langt de fleste tilfælde har ødelæggende psykiske og fysiske konsekvenser.

På det normale arbejdsmarked har vi et redskab, vi gerne tage i brug, når vi konstaterer, at der er risiko for liv og helbred. Vi forbyder det, og vi straffer »køberen«, arbejdsgiveren. Det er i bund og grund det, arbejdsmiljølovgivningen handler om.

Hvis en arbejder lader sig ansætte til at reparere et tag i femte sals højde uden afskærmning og stillads, så er vi ikke i tvivl: Forbud.

Ja, men den pågældende har jo frivilligt indvilliget i at gøre det. Det er alligevel forbudt.

Ja, men den pågældende gør det måske af social nød. Det er alligevel forbudt.

Ja, men man risikerer, at han gør det alligevel, når Arbejdstilsynet og politiet ikke kan se det. Det er alligevel forbudt.

Ja, men nogle klarer det, falder ikke ned og er glade for jobbet. Det er alligevel forbudt.

Ja, men det er ikke ham, der er forbryderen. Nej, det er derfor, at man straffer køberen.

Ja, men er det ikke bedre, at han organiserer sig og stiller krav til arbejdsgiverne. Jo, men det har hans forgængere allerede gjort, og de vandt en sejr: forbud mod den slags arbejde.

Hvorfor er det så svært at tage samme redskab i brug over for de sexkøbere, der gennem deres konkrete køb og ved at holde sexmarkedet i gang, på samme måde skader de prostituerede.

Og til dem, der argumenterer med mennesker, der af den ene eller anden grund ikke kan opnå sex uden køb, er der kun at sige: Det er ikke en menneskeret at få stillet et andet menneskes krop og kropsåbninger til rådighed for sine seksuelle behov.

Michael Voss er medlem af Enhedslisten Frederiksberg og Enhedslistens hovedbestyrelse

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce