Annonce

Distortion
29. maj 2012 - 22:36

Festpirater: Vælt partyborgmesteren

Gadefestivalen Distortion er i krise, og dens chef Thomas Fleurquin bør træde tilbage. Det mener piratfest-aktivister og inviterer til alternativ fest. Distortion har nu fået dem smidt ud af Facebook.

Konflikten mellem den officielle Distortion-festival og et netværk af piratfest-arrangører med tilknytning til det venstreradikale miljø i København er brudt ud i lys lue.

I en udtalelse sendt til Modkraft.dk tirsdag den 29. maj opfordrer festpiraterne direkte chefen for den københavnske gadefestival, den selverklærede party-borgmester, Thomas Fleurquin, til at træde tilbage.

»Borgmesteren er en centripetal kraft: han ønsker at lade alle energier blive afhængige af et centrum – Mr. Distortion – hvorom alting drejer. Først, når borgmesteren er væk, kan vi blive afhængige af hinanden og for alvor afvikle gadefester sammen,« skriver aktivisterne fra »Distortion Research Team«.

Det officielle Distortion har svaret igen ved samme aften, at få lukket aktivisternes Facebook-profil med den begrundelse, at de misbruger festivalens navn og logo.  

Betalingsarmbånd og entré

Uenighederne er blusset op mindre end et døgn før at Distortion-festivalen skydes i gang onsdag den 30. maj med en stor gadefest i det indre København.

Flere end 200.000 mennesker forventes at deltage i festen, som fortsætter frem til søndag i forskellige bydele, hvor der dagligt er koncerter, happenings og gade-arrangementer. 

Festivalen er arrangeret af det private eventfirma Nus/Nus i samarbejde turistorganisationen Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune, en række multinationale virksomheder og lokale erhvervsdrivende.

Besøg Distortions officielle hjemmeside.

På trods af – eller måske netop på grund af – at, festivalens gratisarrangementer de seneste år har oplevet et eksplosivt stigende besøgstal, så har Distortion i år lanceret et frivilligt betalings-armbånd og forsøger, at lokke gæsterne ind til klub-fester med entré.

Baggrunden for betalingsarmbåndet er, at festivalen sidste år fik underskud, da for mange folk fravalgte betalingsarrangementer til fordel for de gratis gadefester.   

Læs artiklen »Distortion: Pludselig går salget af gadearmbånd fremragende« hos Politiken.

Læs artiklen »Wonderful Copenhagen: Distortion er en gave til danskerne« hos Politiken.

Den kommercielle udvikling har fået en gruppe fest-aktivister med base på Nørrebro, til at erklære festivalen i krise og samtidig starte en debat om fremtiden for gade-fest konceptet generelt.

Krise = vendepunkt  

Det aktivistiske »Distortion Research Team« skriver i deres udtalelse, at de glæder sig over Distortion-festivalens økonomiske krise, som de håber vil skabe rum for et mere socialt og ikke-kontrolleret samvær i det offentlige rum.

»Fordi kriser = vendepunkter, må vi også være opmærksomme på hvordan spillereglerne ændrer sig og hvilke nye forhindringer, såvel som åbninger, der opstår i år,« lyder analysen, som fortsætter:

»Vi kan ikke have det ligegyldigt overfor gadefester. De er unikke begivenheder: ikke bare fordi vi ser de mange kroge og steder, som byen består af eller fordi menneskemængden formår at fordrive de mange biler, der ellers tager plads i byen. Det er også til gadefester vi bliver forelskede, lærer at blive u-styrlige, øver os i tage hånd om hinanden.«

Den aktuelle situation giver ifølge research-instituttet desuden anledning til at »fremmane endnu mere uafhængighed fra Distortion-ledelsen« ved at decentralisere og udvide Distortion-konceptet.

Problemet er ikke, at der er for mange mennesker til de nuværende gadefester, men derimod, at der kun er gadefester én gang om året.

»Når vi kun kan befolke gaderne én gang om året, får man en fornemmelse af at det er den eneste chance – og så kommer alle på én gang. Mange af os holder allerede distortion mange gange om året rundt omkring i byen – også under "Distortion" laver vi distortion.«

Læs hele udtalelsen »For de hovedløse gader« hos Modkraft.

Alternativ festival

For at sætte handling bag ordene, så har folk omkring fest-netværket Slumsystemet, som tidligere omtalt på Modkraft, taget initiativ til en alternativ fire-dages gratis Distortion-festival på Nørrebro med titlen »Dxstortion 2012 – Det solidariske alternativ«   

Protest-festivalen starter med en gadefest med dj's og billige øl på Dronning Louises Bro onsdag den 30. maj klokken 15. 

Festen fortsætter frem til søndag med koncerter, film-fremvisning, folkekøkken og debat-arrangementer i skiftevis det brugerstyrede fristed Bolsjefabrikken og medborgerhuset Støberiet.

Læs artiklen »Undergrunden gør oprør mod Distortion-festival« hos Modkraft.

– Det er ærgerligt, at Distortion har monopoliseret gadefesten som koncept og indsat egne standarder for, hvordan det hele skal foregå. Gadefester som politiske aktionsformer er fuldstændig blevet frarøvet deres kritiske potentiale, og er nu efterladt med et hul, som gradvist opfyldes af flere og flere varer og mere forbrug, fortæller festivalens talsperson Max Lazer til Modkraft.

– For mig handler det om, at genetablere dette kritiske potentiale, med det formål at vi genfinder en nydelse i direkte forbindelse med hinanden, fremfor én der er medieret gennem taktisk placerede symboler og varer, siger han.

Se hele programmet for Dxstortion 2012 her.

Lukker venners Facebook

Den officielle Distortion har, modsat sidste år, ligesom pressen valgt at ignorere festivalens kritikere indtil sidste øjeblik.  

Men tirsdag den 29. maj blev det tilsyneladende for meget.

Festivalens juridiske afdeling anmeldte Slumsystemet for misbrug af Distortions logo og navn på Facebook.

 »Distortion har ansvaret for sine arrangementer og fester, især med hensyn til renhold og sikkerhed, og derfor er det vigtigt, at Distortion har været involveret i de ting, der florerer under Distortions navn,« lyder begrundelsen i en mail sendt til Modkraft fra festivalens presseafdeling. 

– Distortion har intet imod slumsystemets Distortion. Det er dejligt med unge entusiastiske kræfter, som gerne vil tilslutte sig begivenheden, uanset hvordan. Der har ikke været nogen forskelsbehandling i vores anmeldelser af misbrug af Distortion på Facebook. Flere af de anmeldte arrangementer afholdes af folk, vi betragter som venner, udtaler party-borgmesteren Thomas Fleurquin i samme mail.

Dxstortion har allerede oprettet en ny Facebook-profil, som kan besøges her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce