Annonce

Aktivisme
6. september 2013 - 10:29

Flagdag brugt til at danne »fredsallé«

Fredsvagt på Christiansborg Slotsplads benyttede militær flagdag til udsmykning af kommunalt rækværk med fredsflag.

Det officielle Danmarks fejring af udsendte soldater den 5. september har for fjerde år fortrængt Fredsvagten fra Christiansborg Slotsplads til Stranden på den anden side af kanalen.

Fortrængningen har dog ikke svækket vagtens lyst til synliggørelse af dansk krigsmodstand: Rækværket langs Stranden blev for fjerde år udsmykket med fredsflag. 

– Vi har lavet en »flag-allé« de sidste fire år, for at markere os mere visuelt end normalt. Vi bliver hvert år forvist fra Slotspladsen og har derfor heller ikke spurgt om lov til at hænge flag op, selvom rækværket omkring kanalen er kommunal ejendom, forklarer Bo Richard, som var med til at stifte Fredsvagten for godt 12 år siden, efter invasionen af Afghanistan, til Modkraft.

Fredsvagten har siden da været at finde 4-5 timer dagligt på Christiansborg Slotsplads, for at markere utilfredshed med dansk deltagelse i militære konflikter.

Ingen planer om at stoppe

Fredsvagten har ingen planer om at indstille sit virke foreløbig.

– Det ville kræve en tilbagetrækning af alle aktive danske kamptropper, og derefter en undskyldning samt erkendelse af medansvar fra regeringens side, før vi vil indstille vores aktiviteter.

Fredsvagten har de seneste par år sunget under det officielle ét minuts stilhed til ære for de faldne, og det har vakt en del harme blandt befolkningen og mediebilledet.

– Det er beklageligt, hvis nogen bliver forargede, men de forstå, at vi er forargede over præmissen om at sende unge i krig og underminere verdenssamfundet på et falskt grundlag, siger Bo Richard.

Thorning Schmidt: Det nytter at kæmpe

Anderledes optimisme til det militære projekt var der at spore på den anden side af kanalen, hvor statsminister Helle Thorning Schmidt holdte tale for den officielle parade på slotspladsen.

– I viser os, at det nytter at kæmpe for frihed, demokrati og respekt for det enkelte menneske. Værdier, som er helt grundlæggende for os danskere. Men som desværre ikke har samme plads alle steder i verden.

Udover en enkelt anholdt demonstrant ved en ceremoni på Livgardens Kaserne ved Rosenborg Slot i København, forløb flagdagen fredeligt.

Læs Helle Thorning Schmidts tale 

Læs artiklen »Højlydt demonstrant sendt i jerngreb på flagdagen« hos Berlingske

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce