Annonce

Kortlægning
8. juni 2012 - 18:50

Forskningscenter skal kortlægge politisk ekstremisme

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd skal de næste to år kortlægge antidemokratiske miljøer og politisk ekstremisme i Danmark. Den omdiskuterede forsker, Chris Holmsted, er lettet over, at han ikke fik opgaven.

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd – det tidligere Socialforsknings Institut (SFI) – har vundet Social- og Integrationsministeriets udbud om at lave en kortlægning af antidemokratiske miljøer og politisk ekstremisme i Danmark.

Det oplyser Social- og Integrationsministeriets presseansvarlige Anni Lundqvist i en mail til Modkraft.

Da der ikke er indgået en endelig kontrakt ønsker ingen af parterne endnu at udtale sig yderligere om sagen.

Men af ministeriets hjemmeside fremgår det, at kortlægningen tilsyneladende kommer til at være mere omfattende end hidtil antaget.  

Fokus på tillid og tryghed

Social- og Integrationsministeriet skriver således, at kortlægningen ikke bare omfatter voldelig ekstremisme på de politiske og religiøse yderfløje, men også skal have fokus på »ekstremistiske og antidemokratiske grupper, der sætter tilliden og trygheden under pres«.

Den kommende rapport fra SFI skal være færdig om to år og indeholde en beskrivelse af »omfanget af miljøerne, karakteren, geografisk placering og miljøernes rekrutteringsgrundlag«.

Desuden skal Det Nationale Forskningscenter komme med konkrete bud til en forebyggende indsats overfor blandt andet »venstreekstremisme«.

Læs mere om kortlægningen på Social- og Integrationsministeriets hjemmeside (nederst).

Lettet over afslag

I begyndelsen af maj skabte offentliggørelsen af Socialministeriets forundersøgelse til den kommende kortlægning heftig debat på Modkraft.  

Rapporten »Politisk ekstremisme i Danmark – en forundersøgelse til kortlægning af højre – og venstreekstremisme« blev af blandt andre Enhedslistens uofficielle ungdomsgruppe Socialistisk UngdomsFront kritiseret for at være tendentiøs og misvisende i sin beskrivelse af den yderste venstrefløj.     

Læs artiklen »Venstrefløjsgrupper kritiserer ekstremisme-rapport« hos Modkraft.

Læs bloggen »Ekstremistiske mig« hos Modkraft.

Læs bloggen »Strøtanker om politisk ekstremisme« hos Modkraft.

Rapporten var skrevet af forskeren Chris Holmsted Larsen fra Roskilde Universitet, der selv har været aktiv på den aktivistiske venstrefløj i sine ungdomsår.

Han havde sammen med blandt andre René Karpantschof, der forsker i politiske bevægelser på Københavns Universitet, budt på opgaven med at kortlægge politisk ekstremisme for Social- og Integrationsministeriet.

At opgaven nu er gået til SFI skaber dog ingen sure miner hos de to forskere – nærmere tværtimod. 

– Det bliver uhyre vanskeligt at skrive den rapport, og jeg er på en måde lettet over, at vi ikke fik opgaven. Der er ingen tvivl om, at den vil skabe endnu mere opmærksomhed end forundersøgelsen, da det bliver en videnskabelig afhandling, som også skal indeholde feltarbejde og komme med konkrete bud på forebyggelse, siger Chris Holmsted Larsen til Modkraft.

Læs artiklen »Ekstremismerapport havde kvoter for venstrefløj« hos Arbejderen.

Læs artiklen »Forsker fik 120.000 for ekstremismerapport« hos ProjektAntifa.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce