Annonce

fangemishandling
23. maj 2013 - 13:08

Forsvarschef: Sandsynligt at danske soldater filmede fangemishandling i Irak

Forsvaret gav forkerte oplysninger om filmoptagelser af fangemishandlinger i Irak. Tegn på dyb råddenskab i forsvarsledelsen, siger Nikolaj Villumsen, der kræver sagen genåbnet.

Forsvarschef Peter Bartram indrømmer nu, at det er overvejende sandsynligt, at det var danske soldater der filmede mishandling af irakiske fanger i 2004. Indrømmelsen kommer i forbindelse med en redegørelse til Forsvarsminister Nick Hækkerup, og står i modsætning til forsvarets tidligere forklaringer. Det skriver Dr.dk. 
Læs artiklen »Forsvarschefen: Danske soldater filmede i Irak« hos dr.dk 

Filmoptagelserne viser danske soldater overværer, at irakiske fanger bliver slået og sparket af irakiske sikkerhedsstyrker, uden at de danske soldater griber ind.

Læs artiklen »Politikere om fangevideo: Dybt alvorligt for demokratiet« hos Politiken.

Ifølge forsvarschefen, så foreligger der ikke en befaling om at foretage filmoptagelserne, men forsvaret kan ikke udelukke, at der har været en »lokal instruks, plan, huskeliste eller andet«.

EL: Dyb råddenskab i forsvarsledelsen

Optagelserne af fangemishandlingerne skete under Operation Green Dessert i 2004, hvor omkring 1000 danske, britiske og irakiske soldater ransagede en række huse og områder nær den daværende danske lejr Camp Danevang.

Forsvaret har indtil i dag konsekvent nægtet, at danske soldater har overværet vold mod fanger i Irak, der er et klokkeklart brud på Genevekonventionen.

Sagen begyndte at rulle i oktober sidste år, da den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard trådte frem med den hidtil hemmeligholdte videooptagelse i Ekstra Bladet. Dengang udtalte Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen, at sagen tyder på råddenskab i forsvarets ledelse - en betragtning han gentager i dag:

»Det er tegn på en dyb råddenskab i forsvarets ledelse, at man ikke undersøger sagen til bunds. Vi taler om en meget, meget alvorlig sag, hvor man vælger at fejlinformere offentligheden og lyve om, hvad der faktisk er fundet sted«, siger han ifølge dr.dk.

Nikolaj Villumsen understreger desuden behovet for at få åbnet sagen igen, samt en stærk politisk kontrol med Forsvaret. Derudover ønsker Enhedslisten en whistleblower-ordning:

»Det her viser jo med al tydelighed, at vi har brug for en whistleblower-ordning. Vi skal sikre, at en som Anders Kærgaard ikke bliver jagtet, men at man i stedet jagter de ansvarlige for, at Danmark måske har været medskyldige i mishandling af civile«, siger Nikolaj Villumsen til dr.dk.
Danmark er det eneste nordiske land, der ikke har en ordning, hvor whistleblowere kan blive beskyttet.  

Risikerer fængsling 

Anders Kærsgaard blev den 4. April idømt ugentlige bøder på 500 kr. i op til et halvt år, men ifølge journalisten.dk kan konsekvenserne for whistlebloweren blive mere omfattende.

Østre Landsret skal torsdag behandle auditørkorpsets kæring af sagen, hvor Anders Kærsgaard risikerer en forvaringsdom på op til et halvt år.

Den tidligere efterretningsofficer, der er på sygedagpenge kan ikke få bevilget en forsvarer til sagsbehandlingen, skriver journalisten.dk

Læs artiklen »Auditører vil fængsle whistleblower« hos Journalisten 

Anders Foghs tomme garanti

Det er ikke første gang, at forsvaret afsløres i at sløre mulige overtrædelser af Genevekonventionen, og afsløringen af mishandlingsvideoen står i skærende kontrast til VK-regeringens garanti om, at Folketinget ville blive behørigt orienteret.

I 2004 afgav daværende Statsminister Anders Fogh Rasmussen således i et svar til SF’s daværende forsvarsordfører, Villy Søvndal, følgende løfte:

»Ja, det kan jeg garantere hr. Villy Søvndal for. Skulle vi komme i besiddelse af sådanne oplysninger, vil vi selvfølgelig ikke tøve med at videregive dem«.

I 2011 kunne Information afsløre, at Forsvarsministeriet allerede samme år tilbageholdt oplysninger for Folketinget, først ved ikke at udlevere oplysninger fra en rapport af egen drift, og siden ved at udlevere en rapport til Forsvarsudvalget, hvor oplysninger om fangemishandlinger var streget ud.

Forsvarsminister Nick Hækkerup skal diskutere videosagen med forsvarschef Peter Bartram senere i dag.

Læs artiklen »Anders Foghs tomme garanti: Lovede at oplyse Folketinget om fangemishandling« hos Information.  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce