Annonce

konference
1. februar 2013 - 12:30

Forurening i lufthavne dræber

- Partikelforurening i lufthavnene er jo ikke et luksusproblem, som vi kan sidde og filosofere over i årevis, sagde Søren Søndergaard (MEP) ved en konference i Bruxelles, der satte fokus på lufthavnenes arbejdsmiljø.

Torsdag den 31. januar samledes i alt 100 fagforeningsfolk, eksperter, forskere, virksomhedsrepræsentanter og politikere i Bruxelles til en konference om luftforurening i lufthavne.

Konferencen blev arrangeret af en række fagforeninger, deriblandt 3F Kastrup, med støtte fra GUE/NGL, som Folkebevægelsen mod EU er en del af.

Søren Søndergaard, MEP for Folkebevægelsen mod EU indledte konferencen:

- Formålet med dagens konference er ikke bare at blive klogere. Vi ved allerede at luftforurening i lufthavne er et stort arbejdsmiljøproblem, og Arbejdsskadestyrelsen har også anerkendt flere tilfælde. Det er bogstavelig talt et spørgsmål om liv eller død. Det er på høje tide, at man går fra undersøgelser og overvejelser til handlinger og løsninger, sagde han.

Dagen var i den grad ikke nogen 'akademisk studiekreds', og hvad enten talerne var faglige, forskere eller virksomhedsrepræsentanter, så var sigtet klart: at få gjort noget ved det massive arbejdsmiljøproblem, som luftforureningen udgør for lufthavnsarbejdere. S

om Søren Søndergaard sagde afslutningsvis ved konferencens indledning:

- Partikelforurening i lufthavnene er jo ikke et luksusproblem, som vi kan sidde og filosofere over i årevis. Det er et problem, som her og nu handler om lufthavnsarbejdernes helbred, ja, i sidste ende om liv eller død.

Hovedtaler ved konferencen var klimakommissær Connie Hedegaard, der indledningsvis sagde:

'Nogen bemærkede forleden, at luftkvalitet ikke var et særlig sexet emne. Det er ikke helt sandt, for alle borgere er klar over det, når luftkvaliteten er dårlig. Og i Beijing så vi for noget tid siden, hvordan smog kan lamme en by. Ligeledes havde vi for noget tid siden advarsler på vejene ind til Bruxelles fra lufthavnen om high risk air pollution. Det er altså et håndgribeligt emne, fastslog hun.

Connie Hedegaard fortsatte ved at tydeliggøre problemets omfang:

'Data fra EU i 2010 viser, at partikelforurening forårsagede, at 420.000 døde tidligere, end de ellers ville have gjort. Der er altså ikke tvivl om problemets alvor. I en tid med krise og pres på økonomien er det mere nødvendigt end nogensinde at samtænke indsatser på klima- miljø- og arbejdsmiljø-området. Ikke blot for miljøets skyld, men også for at skabe en bæredygtig økonomi. For dårlig luftkvalitet skader også økonomien, og altså er det nødvendigt, at vi tænker langsigtet og kobler de forskellige politik-områder, så vi kan slå flere fluer med ét smæk, sagde hun.

Konferencen samlede i alt 100 fagforeningsfolk, eksperter, forskere, virksomhedsrepræsentanter og politikere og blev afholdt i Europaparlamentet. Key-note speakers inkluderede blandt andet en række videnskabelige eksperter og fagforeningsfolk, og deres navne kan findes via linket forneden..  

Konferencen blev arrangeret af 3F-Kastrup, Unite The Union, Swedish Transport Workers Federation, Branch 46, og European Transport Workers Federation med støtte fra Kommissionen og GUE/NGL-gruppen i EU-parlamentet.

Læs konferencens program og oversigt over key-note speakers.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce