Frankrig er delt i spørgsmålet om undtagelsestilstand, der blev indført efter attentaterne i Paris. Der har været massive protester mod undtagelsestilstanden, der ifølge kritikere især rammer franskmænd med muslimsk baggrund. Samtidig mener størstedelen af befolkningen, at den skal forlænges.
Undtagelsestilstanden i Frankrig, der blev indført efter attentaterne i Paris, hvor 130 mennesker omkom og 350 blev såret, har varet siden 13. november sidste år, og står overfor en forlængelse.
Muslimske franskmænd og menneskerettighedsgrupper protesterer over dens konsekvenser for grundlæggende frihedsrettigheder. Franske muslimer mener, at de bliver gjort til syndebukke for IS-terrorisme.
Læs artikel »Thousands march to protest state of emergency in France« fra RT News.
I weekenden afholdt menneskerettighedsgrupper og andre franske borgere protestdemonstrationer i 70 franske byer og op mod 20.000 mennesker forsamlede sig i Paris for at opfordre til en afvikling af undtagelsestilstanden.
Men den franske befolkning er delt i spørgsmålet om undtagelsestilstanden i landet, der blev indført efter attentaterne i Paris, for en måling viser, at 79 procent af befolkningen støtter en forlængelse.
I sidste uge stadfæstede den franske højesteret undtagelsestilstanden indtil den 26. februar, idet den vurderer, at ’faren stadig er til stede’.
Den franske regering planlægger samtidig at tilbagekalde dobbelte statsborgerskaber for mennesker, der er dømt for terrorisme. Dette fik i sidste uge den franske justitsminister, Christiane Taubira, til at trække sig tilbage i protest, skriver Reuters den 31. januar.
Læs artikel »France Attacks Emergency Protests«
Beslutningen om at tilbagekalde dobbelte statsborgerskaber vil især ramme mennesker med muslimsk baggrund. Muslimske franskmænd protesterer over generelt at blive gjort til syndebukke for IS-terrorisme.
Franske menneskerettighedsgrupper mener, at en fortsat forlængelse vil underminere grundlæggende rettigheder som ytrings- og forsamlingsfrihed, og retten til privatlivsbeskyttelse.
Menneskerettighedsspecialister fra FN udtrykker samtidig bekymring for at tiltaget er ude af proportioner og at der ikke er tale om, at en undtagelsestilstand reelt er nødvendig. De henviser blandt andet til at den blev brugt til at gøre miljøaktivister tavse under COP21.
Den franske premierminister Manuel Valls udtalte i et interview under World Economic Forum’s møde for nyligt, at undtagelsestilstanden skal opretholdes helt indtil den dag IS ikke længere eksisterer.
Undtagelsestilstanden giver udvidede beføjelser til myndighederne, blandt andet kan politiet foretage ransagninger og ikende husarrester uden retslige kendelser.
Det er første gang siden den algeriske uafhængighedskrig i 1950erne og 1960erne, at Frankrig har indført undtagelsestilstand.
Det forventes, at det franske parlament vil godkende endnu tre måneders forlængelse af undtagelsestilstanden indenfor kort tid.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96