Annonce

Drabet på Rachel Corrie
31. august 2012 - 15:56

Frifindelse af Israels militær skaber forargelse

Menneskerettighedsorganisationer vender sig mod frikendelsen af den israelske hær i sagen om den amerikanske aktivist Rachel Corrie, der blev dræbt i forbindelse med en protest i Palæstina.

Frikendelsen af Israels hær tidligere denne uge i sagen om den amerikanske aktivist Rachel Corrie, der blev dræbt i 2003 i forbindelse med en protest mod det israelske militærs nedrivning af palæstinensiske ejendomme, vækker opmærksomhed hos menneskerettighedsorganisationer.

Human Rights Watch og Amnesty International sår således tvivl om lødigheden af den israelske domstols arbejde, og advarer mod farlig præcedens i sager om græsrodsprotester mod den israelske besættelsesmagt.

Det skyldes, at de mener, at international lov pålægger Israel ansvar for alle civile i områder med væbnet konflikt.

– Forestillingen om, at man ikke kan bebrejdes for civile, der bliver dræbt i kampsituationer, står i modsætning til Israels internationale forpligtelser til at sikre civile under væbnet konflikt, og til at gennemføre troværdige undersøgelser og straffe de ansvarlige, siger Bill Van Esveld fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch til den britiske avis The Guardian.

Læs »Rachel Corrie lawsuit result 'dangerous precedent' say human rights groups« i The Guardian.

En beklagelig ulykke

Rachel Corrie blev dræbt i forbindelse med en protest mod det israelske militærs nedrivning af palæstinensiske ejendomme, da en bulldozer kørte hende over. 

Vidner er af den opfattelse, at aktivistens placering foran bulldozeren, og hendes skrig-orange vest må have gjort hende synlig for føreren.

Det mener den israelske dommer Odeh Gershon ikke, at hun var, og på det grundlag afviste han famillien Corries påstand om, at den 23-årige aktivist var blevet kørt over med vilje.

Læs »Israel: Vi er ikke ansvarlige for Corries død« på Modkraft.

Ifølge dommen var de hus-ødelæggelser, som Rachel Corrie søgte at hindre, en militær aktion med det formål at forhindre »hadefulde handlinger og terror«, ligesom »området var skueplads for daglige krigshandlinger«.

Og derfor var Rachel Corrie selv var skyld i den »beklagelige ulykke«.

– Hun bragte sig selv i fare. Hun kunne let have bragt sig selv i sikkerhed, sådan som enhver fornuftig person ville have gjort det, skriver Odeh Gershon i sin dom.

Amnesty International er uenig.

Organisationen lægger i sin kritik af dommen vægt på, at international lov »forbyder ødelæggelse af ejendom, med mindre uomgængelige militære nødvendigheder påbyder det«, og at »enhver militær aktion gennemføres sådan, at der konstant passes på, at civile ikke kommer til skade«.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Amnesty mener ikke, der var tale om militære nødvendigheder og peger på, at der i området havde været fredelige protester i flere timer inden Rachel Corries død.

Læs artiklen »Rachel Corrie verdict highlights pattern of impunity for Israeli military« hos Amnesty International.

»Et farligt budskab«

Famillien Corries advokat Hussein Abu Hussein er chokeret over dommen.

Han mener, at den vil få negativ betydning fremover for palæstinensiske og udenlandske civile, der vil klage over overgreb fra den israelske besættelsesmagt.

– Kendelsen sender et meget farligt budskab. Den sætter en præcedens om, at der ingen begrænsninger er for det israelske militærs opførsel i Gaza og på Vestbredden. Kendelsen vil lukke retfærdighedens døre for civile ofre og udvide det juridiske sorte hul, hvori Israel søger at undgå ansvar, udtaler advokaten.

Familien Corrie har besluttet at anke dommen.

Se også indslaget »Rachel Corrie’s Parents Denounce Israeli Military Exoneration« på Democracy Now.

Se også linksamlingerne på Modkraft om Palæstina/Israel

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce