Annonce

BZ-aktion
9. april 2012 - 18:53

Fristed på Frederiksberg?

Otte blev anholdt, da demonstranter forsøgte at besætte et tomt hus på Frederiksberg i København. De unge aktivister kræver et brugerstyret fristed, og flere aktioner kan være på vej.

En demonstration i København for flere fristeder udviklede sig torsdag den 5. april til tumult mellem politi og aktivister.

Situationen eskalerede, da 50-100 demonstranter, som var mødtes i Folkets Park på Nørrebro, forsøgte at besætte et tomt hus på H. C. Ørstedsvej 63 på Frederiksberg.

En person blev anholdt for flaskekast, og flere blev slået med knipler, inden demonstrationen bevægede sig tilbage til Nørrebro. 

 

Samme aften blev yderligere syv personer anholdt, da en gruppe på 20-25 aktivister igen forsøgte at indtage det tomme hus på Frederiksberg. 

»Et super godt hus«

Torsdagens demonstration var opreklameret på Facebook, og i indkaldelsen kunne man læse, at arrangørerne ønsker flere ikke-kommunale og ikke-statslige fristeder i København.

»Vi mener, at der er et grundlæggende problem i, at huse står tomme og forfalder i flere år, uden at blive brugt på grund af, at den private ejendomsret gør, at fællesskabet ikke kan bruge stederne til alles bedste. Vi mener, at staten og dens restriktioner er et problem for enhver form for fri, kreativ og kulturel udfoldelse« skriver gruppen »Flere Frie Steder« i indkaldelsen.

Besøg »Fler Frie Steder« på Facebook.

En aktivist, som deltog i demonstrationen, fortæller til Modkraft, at initiativet består af unge, som bor på Frederiksberg og Nørrebro.

Tilsyneladende har huset på H. C. Ørstedsvej 63 stået tomt i flere år og er gentagne gange forsøgt besat med det formål at omdanne det til et fristed.

Huset er blandt andet blevet udvalgt, fordi det ligger tæt på den grund, hvor det tidligere besatte hus Det Blå Hus og senere Den Blå Have lå. 

– Det er et super godt hus. Det grænser op til Nørrebro, og samtidig er der mange unge på Frederiksberg, som gerne vil have et ungdomshus. Derfor er jeg overbevist om, at der vil komme flere aktioner, fortæller Thomas Nielsen til Modkraft.

– Ved at besætte stedet sætter vi samtidig også fokus på den boligpolitik, som bliver ført på Frederiksberg. En politik, som betyder, at huse står tomme i årevis, selvom der er mennesker, som gerne vil bruge dem, fortæller aktivisten.

Planter græs uden tilladelse

Initiativtagerne til demonstrationen og besættelsen fortæller til Modkraft, at de ønsker, at etablere et kollektiv og en bar i huset.

– Forrige vinter boede vi 12 mennesker i huset, og siden har vi været forbi flere gange for at rydde op og plante græs. Men hver gang har politiet smidt os ud, fortæller besætteren. 

Han bekræfter, at der er flere aktioner i støbeskeen.

– Vi har kig på flere huse i området, som vi godt kunne tænke os at rykke ind i. Det er dog underordnet om det bliver på Frederiksberg, Vesterbro eller Nørrebro. Men nu er der altså en masse tomme huse i denne bydel, siger den unge aktivist til Modkraft.  

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce