Annonce

3. oktober 2016 - 12:52

Fyrede svende: Nu skal Axel Towers blokeres

Mandag morgen er 40 strejkende tømrer- og snedkersvende på prestigebyggeriet Axel Towers blevet fritstillet efter to ugers strejke. »Der bliver helt sikkert blokader af byggeriet,« siger talsmand for de strejkende.

Mandag morgen den 3. oktober blev 40 strejkende tømrer- og snedkersvende på prestigebyggeriet Axel Towers fritstillet efter to ugers strejke.

- I løbet af weekenden har vi alle fået et brev, hvor der står, at hvis vi ikke går i arbejde fra kl. 7 mandag morgen, ville vi være fritstillet, siger Julius Gudmundsson talsmand for de strejkende til Modkraft.

- På vores morgenmøde blev det enstemmigt vedtaget at fortsætte strejken, så nu bliver der helt sikkert blokader af byggeriet.

Inden svendene blev fritstillet, havde de været i arbejdsretten to gange, og er blevet idømt skærpet bod.

Principiel strejke

Ifølge Julius Gudmundsson er strejken principiel for hele byggebranchen, fordi svendenes forhandlingsmodpart firmaet DEKO ikke har villet forhandle fastsættelse af priskuranten, men har dikteret prisen på arbejdet. I byggebranchen er der ellers kutyme for løbende akkordforhandlinger under byggeprocessen.

- Det startede som en helt almindelig lønforhandling i foråret, hvor der var uenighed i forhold til den pris, som var givet, siger Julius Gudmundsson.

- Vi kunne ikke blive enige om prisen. Vi har forhandlet frem og tilbage, og de har givet nogle håbløse bud. Til sidst gik de hen og dikterede lønnen og ville ikke forhandle med os længere. Vi nedlagde arbejdet, men firmaet sagde, at de ikke ville forhandle med os, så vi genoptog arbejdet, men derefter bød de under et af deres tidligere bud. Så blev vi rigtig vrede.

DEKO forhandler ikke

Julius Gudmundsson fortæller, at der har været lignende sager med firmaet de seneste to år. Han understreger, at der ikke har været tale om en genforhandling af prisen, som det har været fremme i flere medier.

- Det har ikke været en forhandling på noget tidspunkt. De har fastsat en pris, og de har ikke villet forhandle med os. Det gør sagen principiel i forhold til, hvordan priskuranter normalt forhandles på byggepladser, siger Julius Gudmundsson.

Firmaet DEKO fremstiller færdige delelementer som glasvægge, lofter, døre og gipsvægge, og fungerer samtidig som entreprenør på det store byggeprojekt.

De nu fritstillede svende holder øje med byggeriet for at se, om firmaet sætter skruebrækkere ind.

- De har truet med at hyre udenlandsk arbejdskraft, og det gør selvfølgelig os vrede. Vi er stolte tømrere, vi vil meget gerne se det her byggeri færdigt. Vi ser en ære i at få lov til at bygge det, siger Julius Gudmundsson.

Over for Arbejderen har Dansk Byggeri tidligere afvist, at DEKO skulle have truet med at hyre udenlandsk arbejdskraft ind.

Forventer blokader

De strejkende har fået stor opbakning fra arbejdere i hele landet. Nu vil de diskutere det videre forløb og vurdere, hvordan de kan blokere byggeriet. Stilladsarbejderne har allerede udtrykt fuld støtte til en eventuel blokade.

- Vi tager gerne kampen op, vi fortsætter gerne! siger Julius Gudmundsson.

Følg strejken på facebook

 

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce