Annonce

Fagligt
8. oktober 2016 - 11:13

Fyrede svende: Vi har holdt de fleste skruebrækkere ude

På snart tredje uge har arbejdet med den indvendige montage af vægge og lofter ligget stille i milliardbyggeriet Axel Towers. Fyrede snedker- tømrersvendene forsøger at holde skruebrækkere ude: »Vi har ikke blokeret, men vi har opfordret dem til ikke at gå ind at arbejde, og den opfordring har de fleste fulgt.«

Anders Samuelsen fra Liberal Alliance kan ikke stille et mere stålsat blik op end snedker- tømrersvendene foran milliardbyggeriet Axel Towers.

De var indtil mandag ansat i firmaet DEKO.

Og på snart tredje uge har arbejdet ligget stille på underentreprenøren DEKOs del af den indvendige montage af vægge og lofter.

Læs mere om konflikten her: »Fyrede svende: Nu skal Axel Towers blokeres« hos Modkraft

Med røde faner og bannere er de en meget synlig del af gadebilledet mellem Københavns Rådhusplads og Hovedbanegården ved byggepladsen for områdets nye markante vartegn Axel Towers.

- Jeg tror ikke, DEKO havde regnet med, at vi ville kæmpe så hårdt, som vi gør, siger talsmand for de fritstillede svende Julius Gudmundsson.

- De havde troet, vi ville gå ud og finde noget nyt arbejde. De havde ikke regnet med, at vi ville sætte så meget fokus på det her, og at vi ville kæmpe så længe.


Foto: Mette Kramer Kristensen

God kampstemning

Siden Modkraft besøgte svendene mandag morgen - lige efter morgenmødets enstemmige opslutning om at fortsætte strejken og DEKOs efterfølgende fyring af de strejkende - er der kommet turbo på synliggørelsen af konflikten.

Der er sat bannere og røde faner op foran indgangsportene, der er lavet badges, og de strejkende/fritstillede deler flyers ud til de forbipasserende.

I det hele taget mærkes en god og kampvillig stemning blandt svendene, som skiftes til at stå og holde øje med eventuelle skruebrækkere foran de vindomsuste porte.

- Vi har holdt de fleste skruebrækkere ude, siger  Julius Gudmundsson  

- Vi har opfordret til at lade være med at tage vores arbejde. Vi har ikke blokeret, men vi har opfordret dem til ikke at gå ind at arbejde, og den opfordring har de fleste fulgt. Der har ikke været nok skruebrækkere inde til at fortsætte arbejdet, så vi har valgt ikke at blokere.

Ikke blokade - endnu

Strejken startede den 21. september, fordi DEKOs ejer Duncan Mortensen ifølge de fritstillede efter flere måneders forsøg ikke ville indgå i reelle forhandlinger om ny prisfastsættelse og truede med at sætte udenlandsk arbejdskraft ind, hvis arbejdet ikke blev genoptaget.

En udtalelse som ledelsen siden har benægtet.

Efter at arbejdet kortvarigt blev genoptaget den 23. september har der ikke været kontakt mellem håndværkerne og DEKO.

Direktøren for DEKO Peter Krogh har i Ekstra Bladet anklaget arbejderne for at have blokeret byggepladsen.

- Vores medarbejdere er blevet blokeret i adgangen til pladsen. Vi håber, at blokaden snarest bliver ophævet. Vi har nogle løsninger til at komme ind på pladsen igen, men det afhænger af, hvordan sagen udvikler sig, siger direktør Peter Krogh til Ekstra Bladet. 

Julius Gudmundsson afviser.

- De andre faggrupper på byggepladsen nedlægger ikke arbejdet, men de støtter os, siger Julius Gudmundsson.

- Vi håber da, at de kommer ud og støtter os, hvis vi blokerer. Så vil vi opfordre dem til at hjælpe os, hvis der kommer skruebrækkere.

Hårdt økonomisk

Talsmanden fortæller, at det er økonomisk belastning  at opretholde konflikten.

- Det er hårdt økonomisk, men vi får en masse støtte ude fra til at stå her, siger Julius Gudmundsson.

-  Vi får støtte fra andre faggrupper, organisationer, private, venner og familie. Det er en alvorlig sag at stå her uden arbejde, men når vi får så meget støtte ude fra som vi gør, så er det ikke noget vi lige stopper med foreløbig. Det er en stor og principiel sag vi kæmper for.

Læs artiklen »Fyrede svende: Nu skal Axel Towers blokeres« hos Modkraft

Følg strejken på facebook

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce