Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
kommentar
19. juni 2012 - 12:04

Grækenland: Angsten sejrede over vreden

Valget i Grækenland sikrede kolossal fremgang til venstrefløjsalliancen SYRIZA. Men Nea Dimokratia danner sandsynligvis igen regering.

Det konservative parti Nea Dimokratia’s sejr ved søndagens valg blev ikke overraskende modtaget med tilfredshed af Europas regeringer og de internationale finansmarkeder.

I TV-medierne kommenterede eks-maoisten og nuværende konservativ EU-rådspræsident José Manual Barroso synligt lettet valgets udgang: ”Vi håber, at valgets resultat hurtigt bliver omsat til dannelsen af en regering”.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel gratulerede sin konservative græske pendant med valgsejren, samtidigt med at hun formanede den kommende græske regering til at overholde de indgåede ”europæiske forpligtelser”.

Valggyseren

Det blev som forventet en valgkrimi af særklasse. I lang tid var der tæt kapløb mellem Nea Dimokratia og venstrefløjsalliancen Syriza. Men de første valgprognoser bragte hurtigt klarhed over stemmefordelingen.

Antonis Samaras konservative fik 29,7 procent af stemmerne og dermed 79 mandater (valget 6. maj: 19 %), og Syriza med dets populære talsmand Alexis Tsipras opnåede 26,9 procent og fik dermed 71 mandater (valget 6. maj: 17%).

Det socialdemokratiske PASOK, der ved sidste valg styrtdykkede fra næsten 44 procent til 13 procent, fortsatte sin nedtur til nu 12,2 procent og fik dermed 33 mandater.

PASOK placerer sig dermed på tredjepladsen blandt de ialt 7 partier, der nåede over spærregrænsen på 3 procent. Det socialdemokratiske parti DIMAR, der forlod Syriza i 2010 pga. af alliancens  ”for venstreradikale positioneringer”, opnåede 6,2 procent af stemmerne og fik således 17 mandater.

Fascistpartiet større end kommunistpartiet KKE

Kommunistpartiet KKE fik halveret sin stemmeandel, idet partiet gik fra 8,5 til nu 4,5 procent af stemmerne, svarende til 12 mandater.

Den voldsomme tilbagegang skyldes formentlig, at partiets traditionelle vælgerbasis ikke accepterede, at KKEs ledelse kategorisk afviste at deltage i en venstrefløjsregeringsalliance, sådan som Syriza har foreslået.

Det højrenationale populistiske parti ANEL, som er en højresplittelse fra Nea Dimokratia, fik 7,5 procent af stemmerne, svarende til 20 mandater (mod 10 % ved valget 6. maj), mens fascisterne fra Chrysi Avgi (Gyldent Morgengry) på trods af alle meningsmålinger om det modsatte, kunne holde deres opbakning på næsten 7 procent. Derved fik de 18 medlemmer ind i parlamentet. Fascisterne er således blevet næsten dobbelt så store som det kommunistiske parti.

En af forklaringerne på det kan søges i den store opbakning, som fascisterne ifølge den venstreradikale gruppe CrisisMirror har hos landets store politikorps. Det skønnes, at op mod 50 procent af politikorpset sympatiserer med fascisterne. Dertil kommer, at Gyldent Morgengry i den senere tid synligt har optrappet klapjagten mod immigranter.

Reelt befolkningsflertal imod EU's og IVF's sparediktater

Nea Dimokratia får som det stærkeste parti 50 såkaldte bonusmandater udover partiets 79 mandater og vil tilsammen med det socialdemokratiske PASOKs 33 mandater, mønstre et sikkert flertal på 162 af ialt 300 mandater i det græske parlament.

Stik imod den konservative leder Antonis Samaras påstand om, at ”det græske folk idag har stemt for den europæiske vej og for at forblive i Euro-zonen” er der reelt tale om, at et gedigent flertal på 138 mandater (inkl. højrefløjen) afspejler den brogede  opposition imod den politik, som Nea Dimokratia og PASOK har ført langs EU's og den Internationale Valutafonds spare– og nedskæringsdiktater.

Ekstrem lav valgdeltagelse

Valgdeltagelsen lå på 62 procent. Ifølge valganalytikere kan den del af befolkningen, som ikke stemte, opdeles i to hovedgrupper: De sædvanlige indifferente sofavælgere og så de mennesker, som er blevet desillusionerede og mistror enhver form for politik.

Større dele af de anarkistiske og venstreradikale miljøer deltog heller ikke i valget – med det formål at de-legitimere det borgerlige repræsentative valgsystem.

Business as usual”

Eurolandenes finansministre forventer, at den kommende regering, under ledelse af Nea Dimokratia, fortsætter de aftalte spareprogrammer. Det vil betyde flere nedskæringer, yderligere forringelser og afskedigelser i hele social – og sundhedssektoren.

Euro-gruppens leder Jean-Claude Juncker udtaler i en erklæring sent søndag aften, at ”sparekurs og strukturreformer er for Grækenland den bedste vej til at overvinde de nuværende økonomiske og sociale udfordringer.”

En ufattelig kynisk holdning på baggrund af, at Grækenland nu i fem år har befundet sig i en dyb recession.

Officielle statistikker taler om 22 procent arbejdsløshed, mens ungdomsarbejdsløsheden har nået 50 procent, hospitalerne er ved at kollapse, medicin er blevet en mangelvare, flere og flere grækere søger mad i affaldsbunker, og flere og flere ender som boligløse, osv., osv.

Fattigdomsspiralen udvides hver eneste dag...

”Vi vil danne en stærk opposition!”

Nea Dimokratia og PASOK forsøgte igår mandag forgæves at trække SYRIZA med i en national samlingsregering. Begge partier er klar over, at oprøret fra store dele af befolkningen vil fortsætte og efter al sandsynlighed blive endu større og mere eksplosiv.

At have SYRIZA med som regeringspartner ville kunne splitte den udenomsparlamentariske modstand og stoppe SYRIZAs stadigt voksende tilhængerskare. Denne taktik gik ikke. Svaret fra venstrefløjsalliancens talsmand Alexis Tsirpas kom promte: ”Vi vil danne en stærk opposition!”

For Europas neoliberale regeringer er den konservative-socialdemokratiske regering, som muligvis vil forsøge at få lempet tidligere aftaler om bl.a. tilbagebetalingsfristen, det mindre onde set ift. SYRIZA med sine stedvis klare antikapitalistiske kriseløsningsforslag.

Men EU's politiske strateger er også klar over, at SYRIZAs fundamentalopposition på sigt kan give dem endnu større tilslutning. Måske vil den del af befolkningen som af social eksistensangst og usikkerhed har stemt på de to neoliberale regeringspartier ved næste valg sætte deres kryds ved SYRIZA...

SYRIZA  

SYRIZAs valgsucces er resultat af alliancens ihærdige og kompromisløse engagement i den folkelige modstand imod social forarmelse. Alligevel var den store opbakning ved valget overvældende.

Alliancen består af 12 forskellige venstrefløjsorganisationer, der ideologisk dækker det gængse spektrum (venstresocialister, marxister af forskellige observans, syndikalister, øko-folk, feminister, etc)* med forskellige politiske prioriteter.

SYRIZAs program er et sammensurium af krav i forskellig retninger. Nogle krav undergraver klart det kapitalistiske systems funktionsmåde; såsom kravet om samfundsmæssig kontrol med banksektoren, sociale behovsorienterede reformer nedefra, stop for tilbagebetaling af al gæld, der er bygget på spekulationsforretninger, etc. Mens andre udspil er reformorienteret, såsom perspektivet om at opretholde arbejdet indenfor EU's ramme med forandrede betingelser.

”Vi står ved begyndelsen til en revolutionær proces i hele Europa”

Panos Lambrou fra AKOA (”Det kommunistiske og økologiske venstre”), som er en af SYRIZAs grupperinger, fortæller i et interview til det tyske ugemagasin DER STERN (14.06.2012), hvordan SYRIZA er organiseret:

”Hos SYRIZA bliver alt besluttet på basisdemokratisk vis. Der findes et koordinationssekretariat med 17 medlemmer, som ud fra disse beslutninger lægger kursen. Istedet for en forkvinde/formand har vi koordinatorer. (Alexis Tsipras er for eksempel kun talsmand for SYRIZAs største enkeltorganisation Synaspismos). Hvis vi engang danner regering, vil samtlige vigtige afgørelser blive truffet ved åbne folkeforsamlinger. (...) Vi mener, at der idag findes en anden klassebevidsthed. Mange mennesker er parat til at engagere sig for et nyt, socialistisk samfund. Vi står ved begyndelsen til en revolutionær proces i hele Europa.”

I en støtteerklæring fra en gruppe offentligt kendte venstreorienterede intellektuelle som bl.a. Etienne Balibar, Gayatri Chakravorty Spivak, Judith Butler, etc. hedder det i forhold til SYRIZA :

”Den anklage, som cirkulerer i den europæiske presse netop nu, at venstrefløjen truer med at trække Grækenland ud af euro-zonen, er blind over for, at venstrefløjen kæmper for et andet Europa, et som er styret af og for folket, som er forpligtet til den åbne politiske deltagelse af alle dets indbyggere for at skabe lige vilkår for arbejde og for et liv, der er muligt at leve ...”  Læs Støtteerklæring til den græske venstrefløj hos Queerkraft.

Hvis det lykkes SYRIZA og den anden, langt mindre, revolutionære alliance ANTARSYA (”Antikapitalistisk enhed for revolutionær omvæltning”), samt de store venstreradikale og anarkistiske miljøer at udvikle fælles fodslag i bevægelseskampene, vil dette sætte yderligere skub i en samfundsmæssig dynamik i retning af en før-revolutionær situation. Til gavn for størstedelen af befolkningen.

 

*Organisationer bag SYRIZA

Active Citizens , Anticapitalist Political Group, Communist Organization of Greece (KOE), Democratic Social Movement (DIKKI), Ecosocialists of Greece , Internationalist Workers' Left (DEA) Movement for the United in Action Left (KEDA), Radicals , Red , Renewing Communist Ecological Left (AKOA), Synaspismos , (SYN), Unitary Movement .

Relateret:

Læs SYRIZAs ti hovedpunkter oversat til dansk af Socialistisk Information.

Se Tidsskriftcentrets linksamling om den græske venstrefløj.

Læs Autonom Infoservices Interview med nogle aktivister fra den venstreradikale gruppe Crisis Mirror.

Læs Nikolaj Villumsens kommentar "Nederlag til det græske håb".

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce