Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
analyse
23. april 2012 - 16:20

Grækenland: Ingen valgalliance på venstrefløjen

Ved det kommende parlamentsvalg i Grækenland den 6.maj 2012 vil regeringspartierne, det konservative Nea Dimokratia og det højresocialdemokratiske PASOK, profitere af venstrefløjspartiernes splittelse.

Ifølge det græske meningsmålingsinstitut »Marc« vil det konservative parti Nea Dimokratia opnå 22,3 procent af stemmerne og dermed blive det stærkeste parti i parlamentet.

De konservative er p.t. i koalition med det svagere socialdemokratiske parti PASOK, som vil gå fra 44 procent af stemmerne ved sidste valg i 2009 til nu 17,8 procent, svarende til 48 mandater.

Som stærkeste parti i parlamentet vil de konservative på grund af en absurd »bonusregel« få ekstra 50 parlamentspladser. I tilfælde af at meningsmålingen holder, vil de konservative indtage 110 af de ialt 300 pladser i parlamentet. 

Dette vil antageligt betyde en fortsættelse af den konservative-socialdemokratiske regeringskoalition. Noget som PASOK-lederen Evangelos Venizelos -  imod en parti-intern opposition – tilstræber, mens de konservatives leder Antonis Samaras af valgtaktiske grunde er afvisende overfor videreførelse af koalitionen.

Stærk - men splittet venstrefløj

Heroverfor står en stærk men meget splittet venstrefløj, som på grund af  stærk divergerende holdninger ikke er istand til at danne en valgalliance partierne imellem. Ifølge meningsmålingerne bliver den venstreradikale alliance SYRIZA det stærkeste parti på venstrefløjen med 9,8 procent af stemmerne, svarende til 26 parlamentsmandater (2009: 4,6 procent).

Tæt fulgt af kommunistpartiet KKE, der vil opnå 9,7 procent af stemmerne, svarende til samme antal parlamentsmandater som SYRIZA. En venstresocialdemokratisk (pro-keynesiansk) udbryderfløj fra SYRIZA, der kalder sig DIMAR (Demokratisk Venstre) vil opnå 8,3 procent af stemmerne, svarende til 23 parlamentsmandater.

SYRIZA opfordrer til dannelse af en »Venstrefløjsregering«

Mens SYRIZA på trods af centrale uenigheder går ind for et valgforbund mellem de opstillede venstrefløjspartier, hvilket ville give ekstra 50 »bonusmandater« og dermed skabe mulighed for dannelse af en »venstrefløjsregering«, så afviser både KKE og DIMAR et sådant fælles projekt.

KKE opretholder sin traditionelle attitude som »arbejdernes eneste sande repræsentation« og DIMAR distancerer sig både til KKEs adfærd og til SYRIZAs venstreradikale positioneringer. I kommunistpartiets partiavis »Rizospastis« af  6. april 2012, begrunder KKEs ledelse deres afvisning af en fælles valgalliance med, at de to andre partier, i modsætning til KKE »ikke har en strategi for en konfrontationskurs med EU og monopolernes magtudøvelse«.

De store anarkistiske miljøer i Grækenland afviser principielt de borgerlige-parlamentariske strukturer og propaganderer et grundlæggende opgør fra neden – fra de folkelige bevægelser og basismodstanden.

Fascisterne

Ultrahøjrefløjen omkring LAOS-partiet går i forhold til valget i 2009 tilbage fra 5,6 til nu 3,9 procent. Dette skyldes ifølge politiske kommentatorer, at LAOS i starten deltog i den nuværende overgangsregering under Loukas Papadimos, der afløste den socialdemokratiske PASOK-regering den 10. november 2011 under pres fra EU.

Det decideret fascistiske parti »Chrysi Avgi« (Gylden morgendæmring) vil derimod gå frem - fra 0,3 procent af stemmerne i 2009 til nu hele 5,7 procent af stemmerne. Denne fremgang for fascisterne afspejler også deres øgede tilstedeværelse på gaden og de stadigt mere hyppige overfald på immigranter og på venstrefløjsdemonstrationer. Som regel i tæt samarbejde med politiet.

Relateret:

Modkraft: Grækenland: Folk organiserer sig i ruinerne http://www.modkraft.dk/artikel/gr%C3%A6kenland-folk-organiserer-sig-i-ruinerne

Autonom info-service: Generalstrejke mod PASOK-regeringen lammer Grækenland http://www.autonominfoservice.net/2011/10/21/generalstrejke-mod-pasok-regeringen-lammer-gr%C3%A6kenland/#permalink

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce