Annonce

Europa
25. april 2014 - 15:27

Græsk venstrefløj udfordrer europæisk finanskapital - og udskyder socialisme

Venstrefløjsregering vil stoppe den græske stats rentebetalinger - og udskyde systemforandringer til økonomien er stabiliseret. Det siger Alexis Tsipras, formand for Europas største venstrefløjsparti, Syriza, og sandsynligvis Grækenlands næste premiereminister.

Det første, som en venstrefløjsregering i Grækenland vil gøre, er at indstille rentebetalingerne på den græske statsgæld. Det siger formanden for venstrefløjspartiet Syriza, Alexis Tsipras.

Han lægger dermed op til en konfrontation med ikke kun EU, men også den europæiske finanskapital. Til gengæld taler han forventningerne til egentlig socialistisk omformning af landet ned.

Sværere end mange tror

Alexis Tsipras er blevet interviewet af det progressive, svenske dagblad ETC, og på spørgsmålet om, hvad det første venstrefløjsregerings vil foretage sig er, svarer Alexis Tsiras:

– Det første er at indstille rentebetalingerne. Det andet er at afskaffe lovene, som Trojkaen [EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank, red.] har påtvunget Grækenland.

– Det er ikke så let, som folk tror. Det drejer sig om 400 love. Det er ikke en lov, det er en helt ny institution, som har etableret sig i vores land. Det tredje, vi vil gøre, er at gøre noget ved den humanitære krise. Og det fjerde at genskabe Grækenlands produktive basis, siger han.

– Og så vil vi tilbagerulle lønningerne til det niveau, de befandt sig på før krisen. Til at begynde med i den private sektor, hvor vi vil forhøje mindstelønnen fra 520 Euro om måneden til 750, siger Alexis Tsipras.

Uundgåelighed og realisme

Alexis Tsipras erkender dog, at det er en udfordring af hele EU-systemet.

– Spørgsmålet er: Vil Europa acceptere, at et land går under i humanitær krise? Vi mangler medicin. Mennesker lever uden elektricitet. Så vi vil genforhandle lånet. Først vil vi stoppe betalingen af renter. Siden arrangerer vi et møde for alle gældstyngede lande i Europas periferi for at finde en fælles løsning. Vi vil have en europæisk New Deal, en løsning i stil med den som Tyskland fik i 1953, siger han.

Helt ærligt – tror du virkelig at IMF og Europas ledere går med til det?

– Jeg er realist. Det bliver svært for dem at imødegå. Stadig flere indser det faktum, at Trojkaens program har været en katastrofe. Det kan ikke fortsætte. Selv IMF taler om gældsafskrivning nu. Og hvad Europa mindst at alt vil se, er en græsk konkurs. Dels fordi vi er en systemfare for Euroen og bankerne, dels fordi Tyskland har tjent over 40 milliarder under krisen alene på obligationer. Når alternativet står mellem konkurs eller en regering, som vil forhandle vilkår, vil de ikke have noget alternativ.

Systemforandringer kommer først med stabil økonomi

Inden for den radikale venstrefløj siger mange, at I er blevet udvandede, siden I har fået chancen for at tage magten, at I omgiver jer med højreorienterede økonomer.

– Vi må være realistiske. Naturligvis kan vi ikke sige: Kære Merkel, giv os penge, så skaber vi en socialistisk ø i Europa.

Hvad siger I så?

– Hvis vi vil have socialisme, må vi skabe det, når vi kan stå på egne ben. Når vi er parate. Først må vi forbi krisen, genskabe tilliden til markederne, få budgetbalance og det vil vare fire-fem år, siger han.

Læs hele interviewet med Alexis Tsipras hos ETC

Syriza-plakat i Athen, juni 1013. Foto: Ole Wugge Christiansen/Monsun.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce