Annonce

Venstrefløj
5. maj 2015 - 12:38

Græsrodsforlag sprøjter venstreorienterede bøger ud

Venstrefløjen skal fastholde sine egne teorier og debatter frem for at lade de borgerligt medier diktere den politiske udvikling, mener forlaget Solidaritet. 1. maj udkom hele fem nye titler fra det lille Nørrebro-forlag.

I anledning af arbejdernes internationale kampdag 2015 udgav forlaget Solidaritet ikke mindre end fem venstreorienterede bøger.

Tre af dem er såkaldte minibøger i serien ’kort og godt’, de to andre er en godt 200 sider lang bog om Israels besættelsespolitik samt et digert værk på 600 sider om Rusland efter Sovjets sammenbrud.

Det tre minibøger er Brug sproget politisk af Michael Hunnicke, Rosa Luxemburg af Per Clausen og 7 idéer til kampen af den sydamerikanske teoretiker Marta Harnecker.

Læs et uddrag af Michael Hunnicke: Brug sproget politisk hos Modkraft

Læs Andreas Albertsens anmeldelse af Michael Hunnickes bog »Ti principper for effektiv venstreorienteret kommunikation« hos Modkraft.

– Serien ’kort og godt’ er små bøger, som vi sælger for en tyver, og som man kan have med i baglommen. De giver en kort indføring i en række emner og bringer konkrete argumenter om fx boligpolitik, demokrati eller politisk kommunikation. De er lettilgængelige, agitatoriske og hurtigt læst, fortæller Michael Schølardt fra forlaget.

De to længere værker er en oversættelse af Ben Whites bog Israels apartheid samt Ruslands sorte oktober af Aksel Carlsen.

Læs mere Solidaritets udgivelser på forlagets hjemmeside

Venstrefløjen har brug for egne medier

Forlaget er en del af den politisk uafhængige forening Solidaritet, som har base i Solidaritetshuset i Griffenfeldtsgade 41 på Nørrebro, København. Foreningen består af en række undergrupper. Forlaget spiller bl.a. sammen med magasinet Solidaritet, som for nyligt er blevet relanceret.

Intensionen med forlag og tidsskrift er at de sammen skal være med til at skabe en venstrefløjsoffentlighed.

– Det er rigtigt fint, at venstrefløjen i disse år er stærkt til stede i den borgerlige mediemølle, men uden egne medier og offentlighed kan det godt gå galt. Vi skal fastholde og udvikle egne teorier og debatter, ellers risikerer vi at miste orienteringen over tid. Vores politiske udvikling skal ikke defineres af de borgerlige medier, siger Michael Schølardt.

Solidaritet har i princippet eksisteret siden halvfjerdserne, hvor det fungerede som partiet Venstresocialisternes magasin og forlag. Bogudgivelserne var dog sjældne og sporadiske.

Dengang havde Socialdemokraternes avisen Aktuelt, SF havde Socialistisk Dagblad og kommunisterne havde Land og Folk. Derudover fandtes der en regulær underskov af venstreorienterede tidsskrifter og forlag, men siden er det gået kraftigt tilbage på publikationsfronten.

– Venstrefløjen skal have sin egne medier. Men det har den brede venstrefløj ikke været særligt optaget af de sidste mange år, mener forlagsredaktøren.

Omkring 2009 begyndte nogle venstrefløjsfolk derfor at tale om at opstarte en egentlig forlagsvirksomhed.

– Venstrefløjen var igen ved at komme lidt på højkant, ikke mindst båret af Enhedslistens fremgang. Men der var skræmmende få teoretiske bidrag, og vi mente, at der var behov for mere grundlæggende socialistisk litteratur, fortæller Michael Schølardt.

Solidaritets første udgivelse var en stor biografi om Rosa Luxemburg, som udkom i 2010. Og siden da er det blevet til ikke mindre end 26 bogudgivelser.

– Det er en kerneopgave for venstrefløjen at skabe en modkultur i samfundet gennem blandt andet teater, digtning og litteratur. Ellers risikerer man en afpolitisering og debatterne kommer langsomt til at foregå på højrefløjens præmisser, siger redaktøren.

Derfor har Solidaritet også startet en digt-klub. Til den første oplæsningsaften i april deltog mere end 60 mennesker, og der planlægges flere arrangementer efter sommerferien.

Planen er at det skal munde ud i en antologi. Men samtidig trykkes enkelte digte løbende i magasinet Solidaritet. Målet er at sætte progressive digtere i forbindelse med hinanden og med den politiske venstrefløj.

Ikke for at tjene penge

Man kan godt få udgivet venstreorienteret litteratur på de kommercielle forlag, men de tænker altid kun på, hvad der kan betale sig, og det sætter store begrænsninger, mener Michael Schølardt.

– Vi kigger ikke i første omgang på de økonomiske aspekter, men på om en bog er vigtig eller relevant, siger han og nævner som eksempel forlagets nylige bog, Deres krise – vores løsninger af den britiske marxist Richard Seymour.

Forlaget regner ikke med, at den vil give overskud, selvom den er blevet rost til skyerne i bl.a. en lektørudtalelse fra de danske biblioteker, som mener den er på højde med bestselleren Kapitalen i det 21. århundrede af Thomas Pikkety.

– Den slags bøger er nødvendige for venstrefløjen for at kunne forstå den aktuelle krise, mener Michael Schølardt.

Til gengæld har der været godt salg i en række bøger, som henvender sig til nogle bestemte grupper i  samfundet, hvor forlaget Solidaritet har kunnet tilbyde dem en progressiv stemme.

Michael Schølardt nævner eksempelvis bogen Queer Jihad af Mads Lodahl og to faglige bøger Den glade tømrer af Viggo Toften-Jørgensen og Stillads af Peter Rasmussen.

Det er gået lidt mere tungt med nogle af de bøger, som er tiltænkt brede dele af venstrefløjen, fx forlagets biografier om Marx og Lenin.

– De gamle tror, at de er for letbenede, og de unge tror, de er for støvede og tunge. Men faktisk har bøgerne masser at tilbyde til den aktive venstrefløj i dag, mener forlagsredaktøren.

Det er dog ingen katastrofe, hvis nogle af bøgerne ikke sælger så godt.

– Ofte laver vi kun 200 eksemplarer i første oplag, så vi ikke risikerer at brænde inde med en masse bøger. Hvis salget så går godt, trykker vi bare nogle flere, fortæller Michael Schølardt.

Omkring halvdelen af Solidaritets udgivelser har indil nu været oversættelser. Forlagsgruppen følger med hos store venstrefløjsforlag i bl.a. USA og England, og når der kommer noget, den synes er vigtigt og relevant, udgives det på dansk.

Aktivisternes personlig kæpheste spiller også ind, for forlaget er afhængigt af, at der er nogen, der gider at skrive eller oversætte gratis. Ingen får en krone for anstrengelserne.

Men alle er meget velkomne til at kontakte forlaget, hvis de har en manuskript liggende i skuffen, eller har en god idé til en oversættelse, forsikrer Michael Schølardt.

– Der er i princippet ingen genrer, som vi ikke udgiver. Eneste krav er, at det skal have politisk kant.

Mange flere bøger på vej

Solidaritets trykkeri holder ligesom forlag og magasin til i Solidaritetshuset, hvor et baglokale er fyldt op med bøger, papir og diverse store og små maskiner.

Trykkeriet blev etableret under påskestrejkerne i 1985 af faglige folk fra Venstresocialisterne, og blev brugt til at udgive en daglig strejkepamflet. Og det har eksisteret siden som et aktivist-trykkeri.

Historien har vist, at man kan komme langt med sin egen trykkemaskine og en bogbinder, mener Michael Schølardt

– Vi kan lave næsten hvad som helst, og til de ting vi ikke selv kan klare, har vi gode kontakter ude i byen. Trykkeriet producerer selvfølgeligt først og fremmest vores egne tryksager, men vi har også eksterne kunder, som vi tjener penge på, fx Københavns Universitet og en række fagforeninger.

Andre grupper på venstrefløjen kan ofte få en særdeles god pris.

– Gennem årene har vi lavet mange ting for resten af venstrefløjen, lige fra Horserød-Stutthof-foreningen, Ungdomshuset og lokale afdelinger af Enhedslisten til diverse udenomsparlamentariske initiativer og mobiliseringer, fortæller Michael Schølardt.

I 2015 har forlaget foreløbigt udgivet syv nye bøger og de har flere i støbeskeen. Til juni udkommer en bog om Colombia samt to miljøbøger, herunder en dansk antologi, som man har arbejdet på et stykke tid.

Efter sommerferien udkommer Krisetrilogien af den græske krimiforfatter Petros Márkaris samt en biografi om Trotski.

Forlaget udgiver desuden den første danske oversættelse af den amerikanske geograf David Harvey, som er blevet en toneangivende forfatter på dele af den globale venstrefløj.

Og næste år er det som nævnt planen at udgive en antologi med samfundskritiske digte fra Danmark.

Michael Schølardt mener ikke, tiden er løbet fra analoge blad- og bogudgivelser:

– Selvom megen kommunikation i dag er digital, er der faktisk aldrig blevet udgivet så mange forskellige bøger i samfundet, som der bliver i dag. Når jeg selv skal læse en lang tekst på skærm, er der en tendens til, at jeg efter få sider begynder at scrolle og hoppe i teksten. Bøger og blade på papir kan noget, som computere ikke kan. Jeg er sikker på, at der mange år ud i fremtiden vil være behov for fordybelse – også på den danske venstrefløj.

Besøg Solidaritets hjemmeside, hvor man kan læse mere om forening, trykkeri, forlag og magasin

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce