Annonce

Udland
21. november 2013 - 11:51

Israelske soldater angriber universitet med tåregas

Israelske soldater har skudt tåregas, chokgranater og gummikugler mod Al Quds University. Over 40 er blevet såret.

Søndag den 17. november ankom israelske sikkerhedsstyrker til Abu Dis – en landsby på Vestbredden i udkanten Østjerusalem. De begyndte kort efter at stoppe studerende og tilfældige forbipasserende.

Det udviklede sig til en konfrontation mellem sammenstimlende lokale unge og soldaterne, der besvarede sporadiske stenkast med tåregas, chok-granater og gummikugler.

Derefter begyndte sikkerhedsstyrkerne at beskyde det nærliggende Al Quds University med tåregas.

Det palæstinensiske universitetet var fyldt med studerende, der ikke kunne slippe væk fra tåregas eller kamp (weekenden løber fra torsdag til fredag, red.).

– Vi sad midt i en forelæsning da angrebet begyndte. Vi hørte en masse høje brag, men vi var ikke sikre på, hvad der foregik før vi kunne se og føle tåregassen, fortæller en 20-årig økonomistuderende til Modkraft.

Kampene fortsatte i over en time. Nogle studerende kastede sten og flasker efter de israelske soldater, der havde taget opstilling langs universitets mure, hvorfra de affyrede over 100 tåregasgranater og anden ammunition.

Da de trak sig tilbage efterlod de over 40 palæstinensere sårede, heriblandt 17 ramt af gummikugler.

Amatøroptagelser af søndagens hændelser på YouTube:


 

Læs artiklen » Israeli forces raid Abu Dis and attack al-Quds University, injuring 40« hos Maan News Agency

Læs artiklen » Dozens Of Palestinians Injured In Jerusalem« hos International Middle East Media center

Universitet under angreb

Al Quds University er det eneste palæstinensiske universitet i Jerusalem. Det har lokaler i den gamle by og i Abu Dis i udkanten af Østjerusalem.

Universitetets campus i Abu Dis har været udsat for ugentlige angreb siden skoleårets start. Men ifølge flere lokale studerende var angrebet søndag det værste til dato.

– Jeg har ikke oplevet noget lignende. Jeg kunne ikke se en hånd for mig. Da jeg endelig kom udenfor var der mange bevidstløse og sårede. Så slemt har jeg aldrig set det før, fortæller en studerende til Modkraft.

Strid om separationsbarriere

Abu Dis ligger i det palæstinensiske selvstyreområde på Vestbredden og det er uvist hvad de israelske tropper lavede der.

Ifølge Independent Middle East Media Center var styrkerne i området for at garantere sikkerheden under installationen af et elektrisk hegn ved den såkaldte sikkerhedmur, der løber lige op ad Al Quds University.

Modkraft har ikke kunne verificere informationerne, da IDF ikke har reageret på henvendelser.

Aktivister er flere gange brudt gennem separationsbarrieren i protestaktioner i de sidste par måneder.

Store dele af muren er bygget på beslaglagt palæstinensisk jord og ifølge en FN-rapport fra 2009 vil muren, når den står færdig, annektere næsten 10 procent af Vestbredden, inklusiv Østjerusalem.

Både FN's generalforsamling og Den Internationale Domstol har fordømt muren uden nogen virkning.  Men den israelske stat anerkender ikke deres autoritet i sikkerheds- og indenrigspolitiske sammenhænge. Den insisterer fortsat på at muren er nødvendig for landets sikkerhed.

Læs artiklen » Protesters break through separation wall« hos Maan News Agency

Læs FN rapporten her

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce