Annonce

palæstina
18. maj 2012 - 14:54

Katastrofedagen præget af succesfuld sultestrejke

Palæstinensisk mindedag for masseflugten fra Palæstina var præget af voldsomme sammenstød, men også – i sammenligning med tidligere år - af relativ ro ovenpå aftalen mellem Israel og sulterstrejkende palæstinensiske fanger.

Mandag fejrede Israel fødselsdag. Det var 64 år siden, at Israels første premierminister David Ben Gurion højtideligt kunne erklære den ny stat for en realitet. Tirsdag mindedes palæstinserne deres Nakba (katastrofe): fordrivelsen af trekvart million palæstinensere i månederne før og efter den 14. maj 1948.

Indtil i mandags var det ventet, at årets Nakba-dag ville være præget af uvant voldsomme demonstrationer, ikke mindst i lyset af den fortsatte sultestrejke blandt cirka 2000 fanger i israelske fængsler.

Derfor blev mandagens nyhed om en aftale mellem Israel og fangerne da også modtaget med glæde af nogle israelske sikkerheds-kommentatorer og –analytikere. De havde frygtet en mulig »eksplosion« på Nakba-dagen, hvis sultestrejken var fortsat, eller hvis en eller flere af fangerne skulle gå hen og dø af sult.

Ingen dræbte, men demonstrationer overalt 

Og Nakba-dagen gik da også relativt stille af i år, ikke mindst  i sammenligning med begivenhederne på Nakba-dagen sidste år, hvor 15 palæstinensere blev dræbt. I år er der i følge TV stationen Al Jazeera ikke meldt om nogen dræbte, men helt stille gik det alligevel ikke for sig.  

Fra om formiddagen var der demonstrationer overalt i de israelsk besatte områder: I Østjerusalem, på Vestbredden og i Gaza. 

Hårdest gik det for sig ved et Qualandia kontrolposten ved Ramnallah på Vestbredden. Ifølge en talsmand for palæstinensisk Røde Halvmåne blev 92 behandlet for tåregas-relaterede skader, mens 50 var blevet ramt af gummiovertrukne metalprojektiler, såkaldte gummikugler. Fem blev indlagt.

Og i flere arabiske landsbyer i selve Israel demonstrerede arabiske israelere for at markere Nakba-dagen.

Se video og fotos »Palestinians clash with IDF while marking Nakba Day« på RT.com.

Se billedserie og læs liveblog »Nakba Day Protests 2012: LIVE « på Policymic.com.

Læs »Palestinians mark Nakba with protests« hos Al Jazeera.

Aflyste studenterprotest

Ved Tel Avivs universitet kom det til sammenstød mellem studerende, der ville markere Nakba-dagen, og moddemonstranter fra en højreorienteret israelsk gruppe. 

Og på Haifas universitet gav rektoren efter for pres udefra og aflyste et andet minde-arrangement, der var arrangeret af arabiske studerende og deres lærere.

De studerende, der kom fra den arabisk-israelske venstrefløjskoalition Hadash, henviste i en erklæring til den periode efter 1948, hvor de 150.000 palæstinensere, der ikke var blevet fordrevet fra det nuværende Israel, var underkastet israelsk militær undtagelseslovgivning

-Vi føler, at vi lidt efter lidt er på vej tilbage mod militærstyre. Og at det sker et uventet sted, nemlig i universitetsverdenen, skriver de ifølge Haaretz   

Ny katastrofe forude

I den israelske presse bliver der lagt vægt på katastrofedagens relativt fredsommelige forløb, og på den rolle, som indrømmelserne til de sultestrejkende fanger menes at have spillet i fredsommeligheden. 

-Israels evne til at neutralisere situationen, kun få timer før Nakba-dagen, minimerede risikoen for et større sammenstød. I overensstemmelse med tidligere vurderinger, var de fleste af konfrontationerne ved kontrolposterne ved Ramallah relativt fredelige, og uden tab af liv, skriver Haaretz’ Amos Harel.

Hvor den israelske uenighed om aftalen med de sultestrejkende i hovedsagen går på spørgsmålet om en hård hånd overfor fangerne eller en mere pragmatisk, peger Adam Keller fra fredsgruppen Gush Shalom på, hvad han kalder "de egentlige problemer", der optager palæstinenserne, aftale eller ej.

- Det egentlige problem er fortsat det samme: Besættelsen, der tramper på palæstinenserne, og som indenfor få uger vil være 45 år gammel – det er mere end to tredjedele af Israels historie – og bosættelser, der hele tiden bliver udvidet og grapser mere af det lille smule land, som palæstinenserne har tilbage.

Adam Keller fortsætter med at skitsere konsekvenserne af Netanyahus politik og den støtte, han nyder i et bredt spektrum af israelsk politik.

- I den situation fortsætter nedtællingen; chancen for en fredelig løsning bliver stadigt mindre, og i baggrunden lurer en katastrofe for både israelere og palæstinensere, skriver Adam Keller på Gush Shalom’s hjemmeside. 

Læs »A relatively quiet Nakba Day, thanks to the Palestinian prisoners« hos Haaretz. 

Læs »One danger was averted...« hos Gush Shalom.

Se også linkboxen   »Israel 1948 og Nakbaen (katastrofen)« på Modkraft.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce