Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
ophavsret
22. februar 2012 - 17:02

KODA freder YouTube

Brugere af YouTube kan tilsyneladende ånde lettet op.

I kølvandet på fogedrettens beslutning om at blokere adgangen til fildelingstjenesten Grooveshark har en række it-aktivister kritiseret dommen for at begrænse friheden på internettet.

Blandt andre Henrik Chulu fra den internetpolitiske tænketank Bitbureauet, der frygter, at dommen kan betyde, at musiktjenesten YouTube kan risikere at lide samme skæbne.

Læs artiklen »YouTube kan blive den næste« hos Modkraft

Men den frygt er ubegrundet, lover KODA, der varetager komponisternes ophavsrettigheder, i et brev til Modkraft. Her præciseres det blandt andet, at det er vigtigt for komponisternes forening at understrege, at de »på ingen måder ønsker at lukke for adgangen til YouTube«.

– Vedrørende jeres artikel i Modkraft i dag om YouTube og Grooveshark, vi vil gerne præcisere følgende: YouTube bliver på ingen måde »den næste«. Der er en meget afgørende forskel på de to tjenester set fra KODA’s synsvinkel, skriver KODA.

JPEG - 171.2 kb
KODA er ikke enig med betyrelsemedlemmet Ivan Pedersen i, at YouTube er det rene svindel. Foto: ivanpedersen.com

Ikke svindel

KODA forsøger i øjeblikket forsøger at få en aftale med YouTube på plads, hvilket ikke har været muligt med Grooveshark, fremgår det af brevet.

– Grooveshark har været fuldstændig afvisende, trods ihærdige forsøg på at etablere et forhandlingsklima. Samtidig er tjenestens popularitet vokset alarmerende, og Grooveshark har formået at bevare illusionen om at være en legal tjeneste med reelle hensigter. Med YouTube forholder det sig helt anderledes.

Læs kronikken »Svindelnumre på nettet æder mit levebrød« hos Politiken

Dermed lægger KODA afstand til foreningens eget betyrelsesmedlem Ivan Pedersen, der i en kronik i Politiken har langet voldsom ud efter musiktjenesten.

»Mange kalder YouTube lovlig. Niks, blot genialt udtænkt svindel med ubetalt indhold. Jeg vil ikke finde mig i at få mit levebrød stjålet, mens halvdelen af politikerne smiler af »den øgede demokratisering på nettet«, skriver han blandt andet i artiklen, der også langer ud efter »tre uoplyste Aalborgdrenge og en forvirret Politikenredaktør«, der efter hans vurdering udgør modstanden mod ACTA-aftalen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce