Annonce

Byfornyelse
30. august 2012 - 11:12

Kommunen vil have en bid af BumZen

Det venstreradikale kollektiv i Baldersgade får inddraget en fjerdedel af deres baggård, når København Kommune vil tvinge en »fælles gårdhave« igennem. Sagen skaber vrede blandt beboerne og behandles nu i Byfornyelsesnævnet.

København Kommunes beslutning om at etablere en fælles gårdhave i Baldersgade på Nørrebro bliver mødt med vrede blandt beboerne i det tidligere besatte hus BumZen.

Det venstreradikale fristed, der holder til i gaden, har klaget til både Byfornyelsesnævnet og Borgerrepræsentationen for at få stoppet projektet.

Det skyldes, at den kommende gårdhave vil medføre, at 25 procent af kollektivets baggård inddrages, når der skal laves en sti-forbindelse mellem gården og den tilstødende Dagmarsgade.      

– Kommunens byfornyelse presses ned ovenfra i direkte modstrid med de lokales interesser, på trods af gentagne klager fra både BumZen og vores naboer, fortæller en talsperson fra kollektivet til Modkraft.  

Værktøj, løse hunde og berusede gæster

Bygningerne i Baldersgade 20-22 blev besat i 1986, og selvom huset tre år efter blev »legalt«, da beboerne købte ejendommen af kommunen og etablerede en andelsforening, så har BumZen stadig en central plads i det venstreradikale miljø i København.

Fælleslokalerne og til dels husets baggård bliver på ugentligt basis brugt til at afholde koncerter, cafe, cykelværksted, folkekøkken og politiske stormøder.

Sagen om inddragelse af en del af husets gård kan derfor hurtigt udvikle sig fra en triviel byggesag til en symbolsk kamp mellem kommune og aktivister.

Således skriver beboerne i kollektivet i deres klage til Byfornyelsesnævnet, at en ekspropriering af gårdarealet vil få »store konsekvenser« for deres fortsatte aktiviteter.

»En inddragelse af vores gårdareal vil have store konsekvenser for, at vi fortsat kan tilbyde aktiviteter for unge i København. Vi ønsker fortsat et lukket gårdareal, fordi opbevaring af materialer, værktøj o.l. optager meget plads, og vi har folk, der arbejder og bygger på projekter hver uge, og de skal have mulighed for at optage arbejdet spontant,« lyder det fra aktivisterne, som fortsætter:

»Vores arrangementer er almennyttige, og vi skal derfor facilitere større menneskemængder, hvilket vi ikke kan gøre, hvis vi mister 25% af det samlede gårdareal. Vi ser os selv som et fristed, der arbejder for og med lokalmiljøet og ønsker ikke at være til gene for vores naboer, hvilket vi vil komme til, da vi ikke har ressourcer til at holde opsyn med løse hunde og evt. berusede gæster«.

Kommunen: Bare ærgerligt

Hos Center for Bydesign, der står bag byfornyelsesprojektet, beklager man, at der er modstand mod gårdhaven på Nørrebro.

– Det er altid ærgerligt, når nogle ejere og beboere i de karréer, hvor vi etablerer fælles gårdhaver, af den ene eller den anden grund ikke vil være med. Vi arbejder for at tilgodese så mange lokale interesser som muligt i de konkrete projekter uden at tilsidesætte de fælles interesser væsentligt, siger Jane Drejer Nielsen, områdechef hos Center for Bydesign i Teknik- og Miljøforvaltningen, til Modkraft.

I forhold til kollektivets baggård, så fastholder hun, at der er tale om den mest skånsomme løsning. 

– Arealet tættest på bygningerne inddrages ikke, og der kommer hegn op til fællesanlægget med adgangsmulighed via en låge. Den del af kollektivets gård, der tages med i fællesanlægget, bliver lavet til en stiforbindelse mellem gården og Dagmarsgade, oplyser områdechefen.

Jane Drejer Nielsen fortæller, at planerne om at nedbryde de små, opdelte gårdarealer i karreen mellem Baldersgade, Dagmarsgade, Ægirsgade og Nørrebrogade og skabe en stor fælles gårdhave har været længe undervejs.

Projektet er blevet forsinket i flere år på grund af klager fra flere virksomheder og institutioner i området.

Ifølge Byfornyelsesnævnet, så vil det tage et par måneder, inden der foreligger en afgørelse i sagen.

I mellemtiden er der mulighed for at opleve BumZen fra en mere festlig side.

Det sker, når kollektivet slår dørene op for deres årlige gadefest lørdag den 1. september.

Det er gratis at deltage, og der vil være live-musik, dj's og billige barer i cafeen, på gaden – og i baggården.

Læs om begivenheden »BumZens Årlige Gadefst« i Modkrafts kalender.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce