Annonce

Fagligt
15. november 2013 - 14:13

Kommunist udelukket trods støtte til faglig kampagne

Ung kommunist udelukkes fra faglig kommunalvalgs-kampagne af LO-Ungdom og tænketanken Cevea, selv om han støtter dens krav. Ungdomsklub i 3F hopper ud af kampagnen i protest. Realisme, ikke kommunistforskrækkelse, lyder forklaringen.

En kampagne anført af LO-ungdom og tænketanken Cevea for at få elever på erhvervsskoler til at stemme ved kommunalvalget bliver brugt til at fremme tre partier i København. Andre lukkes ude, fordi »de nok ikke bliver valgt«.

Anders Sørensen er kandidat til Borgerrepræsentationen ved valget den 19. november. Han lægger vægt på politiske spørgsmål som praktikpladser og job, ikke mindst fordi han selv er ung og har prøvet at shoppe uddannelser flere gange.

Derfor var han glad for det faglige kommunalvalgsinitiativ »Vi stemmer job, elev- og lærepladser«, som LO-Ungdom og tænketanken Cevea har sat i gang. Det fokuserer på de samme politiske prioriteter som ham selv.

Meningen med initiativet er, at kandidater, der støtter kampagnens krav, skal mødes med eleverne på skolerne og diskutere løsninger på problemerne med praktik- og lærepladser. De unge opfordres til at give deres stemme til de kandidater, der støtter kravene. Så vidt så godt.

I ungdomsklubben i 3F Bygge, Jord. og Miljøarbejdernes Fagforening i København bakkede man op om initiativet og anbefalede det 28-årige medlem, Anders Sørensen, til kampagnen.

Men Anders Sørensen stiller op for Kommunisterne, og så var han ikke velkommen. For han havde jo ingen chance for at blive valgt, som det udtrykkes af kampagnens ledere i København.

Laurits Lillelund, der er formand for Ungdomsklubben i 3F BJMF, undrer sig.

– Vi blev spurgt, om vi ville være med i projektet. Der var så en ude og fortælle lidt om det, og vi spurgte om, hvad det var for nogle kandidater, man kunne vælge imellem. Altså om det bare var for socialdemokrater. Det var det ikke, fik vi at vide, der var mange forskellige. Nogle af dem, man kunne vælge, var da meget gode, men vi besluttede i ungdomsklubben, at hvis vi skulle være med, skulle Anders Sørensen have samme mulighed, som de andre, fortæller Laurits Lillelund.

Men det kunne der ikke være tale om.

– Det blev blankt afvist. Vi forstod det sådan, at man ikke ønskede at have en kommunist med på vognen, siger Laurits, der også understreger, at Ungdomsklubben i BJMF gerne havde lagt kræfter i projektet, men afstod, fordi Anders Sørensen ikke måtte være en del af kampagnen.

Truet af BJMF

Kommunistforskrækkelsen afvises af kontaktpersonen for kampagnen i København, Sofie Bagger.

– Inden vi begyndte, opstillede vi nogle kriterier for, hvilke type kandidater, vi gerne ville have med. Vi ville gerne have et begrænset antal at kunne vælge imellem, så man ikke udvandede tingene og kandidaterne kunne komme klarere igennem. Et af kravene var, at kandidaterne skulle have stor sandsynlighed for at blive valgt, og at de efterfølgende skulle sidde med ansvar for vores kerneområder – praktikpladser og job til unge arbejdsløse – for deres parti. De kriterier lever Anders Sørensen desværre ikke op til, siger Sofie Bagger, der er kampagneleder i tænketanken CEVEA.

Betyder det ikke noget, at en stor fagforening bakker kandidaten op?

– Vi har kun peget på fire kandidater, og vi kan ikke dispensere for nogle frem for andre. Der er mange andre, der ikke er kommet med. Det er et demokratisk initiativ, som BJMF ikke har haft noget at gøre med. Jeg kan jo ikke gå ind at negligere de klare retningslinjer, jeg har fået fra kampagnegruppen i København for at tilfredsstille en eller anden part, som ikke rigtig har nogen part i kampagnen, siger Sofie Bagger, der i samtalen lader forstå, at hun nærmest har følt sig truet af BJMF.

– Jeg kan ikke se, hvorfor nogle, der ikke har bidraget, men faktisk aktivt har forsøgt at skade kampagnen skulle have mere ret til at få deres kandidat med frem for andre, understreger Sofie Bagger.

Unik profil

På kampagnens face-book hjemmeside kan man finde de kandidater i København, der er fundet egnede til at blive fremhævede.

Det er to socialdemokrater, Mette Laurberg og Jesper Trolle Rohde, en SF’er, Sisse Marie Welling, og en Enhedslistekandidat, Signe Færch.

Jesper Trolle Rohde skal sandsynligvis sprænge listen for at få en stol i Borgerrepræsentationen, eftersom der nu er 16 socialdemokrater (hvoraf 14 genopstiller) og langt de fleste venter af tallet bliver lavere efter valget.

– Man skal have ca. 400 stemmer for at blive valgt, og med det bagland, Jesper Trolle Rohde har, er der rigtig mange, der tror på, at han kommer ind. Han har en unik profil og et rigtigt stort bagland blandt de unge socialdemokrater i København, mener Sofie Bagger.

Anders Sørensen er på kommunisternes sideordnede liste, og da listen ikke forventes at få en kandidat valgt, er der ganske rigtigt lang vej for Anders.

– Men via det valgforbund vi har med bl.a. Enhedslisten, er der jo intet stemmespild. En stemme på mig vil stadigvæk kunne bruges i kampen for flere job, lære- og praktikpladser. Derudover bliver min chance for at blive valgt kun mindre af, at jeg ikke får lov at møde de unge vælgere. Derfor er det helt i skoven at udelukke mig fra kampagnen, siger Anders Sørensen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce