Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
kommentar
25. februar 2013 - 16:40

Løftebruds-regeringens dyneløfteri

Løftebruds-regeringen har endnu engang underløbet de danskere, der stemte den til magten, skriver Signe Færch, Enhedslisten.

25. februar blev dagen, hvor løftebruds-regeringen endnu engang underløb de danskere, der stemte den til magten og gjorde det stik modsatte af, hvad den lovede før valget.

Denne gang ved at tage penge fra kontanthjælpsmodtagerne og forære dem til de virksomheder, der ellers allerede netop har præsenteret rekord-overskud og udbetalt rekord-udbytte til deres aktionærer.

De tre partier, der gik til valg på, at de ønskede velfærd frem for skattelettelser fremlægger altså nu reformer, der skærer i velfærden for at give skattelettelser.

Hvis politikerne fra SF, Socialdemokraterne og radikale har svært ved at huske, hvad det egentlig var, de sagde før valget, så har Enhedslisten lavet en side, hvor vi husker dem på det.

På trods af regeringens forsøg på spin, står det klart, at kontanthjælpsreformen er en regulær spareøvelse, der især rammer de unge, hvor alle grupper vil få mindre end i dag.

Et andet af elementerne i kontanthjælpsforringelserne er at sidestille samboende kærestepar med gifte par. Det vil sige, at en arbejdsløs kvinde fremover skal leve af sin arbejdende kærestes indtægt. Forslaget har tidligere været fremsat af Venstre, hvor det blev kritiseret for at være i strid med grundloven.

Også den radikale beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev, har været fremme med forslaget. På det tidspunkt vurderede forvaltningen, at op mod 1700 københavnere vil miste forsørgelsen.

Udover, at forslaget muligvis er grundlovsstridigt, så vil det også være en katastrofe for de mennesker, der trods alt har haft en indtægt, der kunne betale deres del af huslejen og de løbende udgifter. Nu vil de stå i en situation, hvor de enten gøres fuldstændig afhængig af deres kæreste eller må flytte fra deres familie.

Dertil kommer, at forslaget er meget svært at gennemføre i praksis. Med regeringens forslag vil det skabe et helt uoverskueligt kontrolsystem, hvor der skal løftes tusindvis af dyner og bankes på døre overalt i København.

Vi bor nemlig i en moderne storby, hvor københavnerne bor på tusind forskellige måder, ikke bare i traditionelle kernefamilier. Hvordan vil man bestemme hvem, der bor sammen som kærester og hvem, der blot bor med venner?

Signe Færch er socialrådgiver og medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce