Annonce

Holocaust
7. marts 2013 - 17:33

Ny forskning: Overraskende mange nazi-lejre

Holocaust-forskning i USA har kortlagt 42.500 nazistiske ghettoer, fangelejre og andre tvangsanstalter i Europa - seks gange flere end forventet. Dansk forsker roser samlingen af viden, men er ikke overrasket.

Forskere tilknyttet det amerikanske Holocaust Memorial Museum i Washington har kortlagt over 42.500 ghettoer, koncentrationslejre og andre tvangsinstitutioner i hele Europa under det tyske nazi-styre i årene 1933-1945.

Antallet overraskede mange historikere med speciale i Holocaust, da en forskergruppe i slutningen af januar 2013 fremlagde deres resultater ved German Historical Institute i Washington, USA. Forskningen skal bruges i et syvbindsværk, en såkaldt »encyklopædi«, hvoraf to bind er udkommet.

– Antallet er så meget større, end vi oprindeligt havde troet, sagde Harmut Berghoff, der er leder af instituttet, efter fremlæggelsen ifølge New York Times.

– Vi vidste på forhånd, hvor forfærdeligt livet i lejre og ghettoer var, men antallet er utroligt, sagde han.

Tretten års forskning

Forskningsprojektet, der startede arbejdet i år 2000, har registreret alle ghettoer, arbejdslejre, koncentrationslejre, udryddelseslejre og andre tvangsanstalter for jøder, homoseksuelle, romaer, krigsfanger, handikappede, politiske modstandere og andre i Tyskland og hele det tyskbesatte Europa i årene 1933-1945.

Forskerne havde på forhånd regnet med at kortlægge omkring 7.000 institutioner, men antallet er i løbet af forskningsprocessen blevet stadigt større - og ikke mindst antallet af anstalter i Tyskland har overrasket.

Alene i Berlin er der registreret 3.000 lejre og såkaldte »jødehuse«, hvor jøder blev tvunget til at bo under stærk, men ikke konstant kontrol og overvågning. Livet i interneringshuse for jøder er blandt andet beskrevet i litteraturprofessor Victor Klemperes dagbøger, som han skrev i al hemmelighed for at dokumentere nazismens ugerninger.

Registreringen af lejre forholder sig altså ikke kun til udryddelsescentrene, men også andre slags lejre og anstalter.

Forskerne nævner selv lejre med tvangsarbejde, hvor fanger fremstillede krigsmateriel; krigsfangelejre - hvor ikke mindst polakker og russere blev brugt som slavearbejdskraft; såkaldte »plejecentre«, hvor gravide blev tvunget til abort eller nyfødte dræbt umiddelbart efter fødslen; bordeller, hvor kvinder blev tvunget til sex med tysk militærpersonale, samt interneringshuse under skarp overvågning og jævnlig chikane og skærpelse af påbud.

Dansk forsker: Fint samarbejdsprodukt

Cecilie Banke fra det danske forskningscenter, Holocaust og Folkedrab på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), fortæller, at de nye opgørelser er et resultat af, at mange arkiver i de seneste tyve år er blevet mere tilgængelige.

– Opgørelsen i den amerikanske undersøgelse er et samarbejdsprodukt, hvor man har samlet alle tilgængelige oplysninger. Antallet af anstalter er nok overraskende højt, men det er, fordi man også har talt de mange små steder med -  eksempelvis landbrug med 4-5 midlertidige tvangsarbejdere og jødehuse, som det Victor Klemperer og hans kone blev tvunget til at flytte ind i. Men det er rigtig positivt, at der sker en opsamling af viden, selv om det ikke føjer afgørende nyt til, siger hun til Modkraft.

Mange af de registrerede anstalter er heller ikke nyopdagede. Men kendskabet til dem har været spredt i forskellige arkiver. Forskerne haft 400 bidragsydere til at hjælpe med dokumentationen og opgjort den efter geografi, administration og formål.

Lejre fra 1933

De tyske myndigheder begyndte allerede ved Adolf Hitlers magtovertagelse i 1933 at oprette lejre til internering af omkring 110.000 politiske fanger.

Efter udbredelsen af tyske besættelsesområder, ikke mindst efter 2. Verdenskrigs udbrud, blev brugen af lejre og ghettoer udbredt til hele Europa. Antallet af lejre og ghettoer varierede dog geografisk og i formål, organisation og størrelse, afhængigt af det nazistiske styres behov.

Den størst kendte internering af en befolkningsgruppe var den jødiske ghetto i Warszawa, hvor en halv million indbyggere var underlagt nazistisk kontrol, da den var størst.

Men andre tvangsanstalter bestod kun af få fanger - eksempelvis i München-Schwabing, hvor et dusin fanger fra KZ-lejren Dachau under væbnet kontrol og pisk blev sat til at klare hus- og havearbejde hos en fremtrædende nazist, ja, endda at fremstille børnelegetøj.

Berører ikke opgørelser af antal ofre

Forskerne opgør antallet af slavearbejdslejre til 30.000, jødiske ghettoer til 1.150, KZ-lejre til 980, krigsfangelejre til 1.000 og bordeller til 500. Derudover var der tusinder af mindre lejre, der blev brugt til aflivning af ældre, syge og handikappede, abort- og genetikforskning, »tyskerficering« af fanger og anstalter anvendt ved transport til udryddelseslejre.

Cecilie Banke fra Holocaust og Folkedrab tror ikke, at opgørelsen af antal anstalter vil betyde, at antallet af ofre for nazismen skal revideres.

– Der er jo stor usikkerhed - og diskussion! - af antallet af ofre, blandt andet fordi man ikke kender manges skæbne. Men det er en diskussion, der skal holdes adskilt fra den amerikanske undersøgelse, siger hun.

Tysk kendskab

Martin Dean, der er redaktør for encyklopædien, som forskningsprojektet indgår i, vurderer, at mellem 15 og 20 millioner mennesker er blevet dræbt eller har været indespærret i de lokaliteter, som nu er registreret.

Martin Dean mener, at praktisk talt alle tyskere, der har levet under nazismen, må have haft kendskab til eksistensen af tvangsanstalterne, selv om mange siden har benægtet det.

– Man kunne bogstaveligt talt ikke bevæge sig nogen steder i Tyskland uden at løbe ind i tvangsarbejdslejre, overvågningsinstitutioner, koncentrationslejre. De var overalt, siger han til New York Times.

Læs artiklen »The Holocaust just got more shocking« hos New York Times (engelsk) 

Læs også Kristeligt Dagblads artikel »Nazistyrets rædsler var mere omfattende end hidtil antaget«

Se også linkboxen på Modkraft Biblioteket om Auschwitz og holocaust.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce