Annonce

Krig mod terror
24. maj 2013 - 12:52

Obama: »Denne krig må som alle krige slutte«

Obama lover åbenhed om droneangreb, lukning af Guantánamo-fangelejren og en revision af den lov, der har givet ham og forgængeren, George Bush, hjemmel til at føre krig mod Afghanistan, Irak og internationale terroristnetværk.

USA’s præsident Barack Obama varslede i en tale torsdag den 16. maj, at USA’s 12 år lange »Krig mod terror« nærmer sig sin afslutning. Krigen blev erklæret af forgængeren George W. Bush efter de blodige angreb på New York og Pentagon 11. september 2001.

De to præsidenters juridiske hjemmel for »Krigen mod terror« - eller »eventuelle oversøiske operationer« som Obama-administrationen har kaldt den - er loven Authorization to Use Military Force, der blevet vedtaget efter terrorangrebene den 11. september. Den lov skal nu revideres, lyder det fra Det Hvide Hus.

I sin tale nævnte Obama åbenhed om de kontroversielle droneangreb, lukning af Guantánamo-fangelejren, ligesom han, ifølge Reuters, anerkendte USA’s tidligere brug af tortur, og udtrykte beklagelse over de civile ofre for droneangrebene,

Lukning af Guantánamo-fangelejren var et centralt valgløfte under Obamas valgkamp i 2008, men er endnu ikke blevet gennemført. Der sidder fortsat 166 personer fængslet i lejren. 103 af fangerne er i sultestrejke, og 32 bliver tvangsfodret.

Læs det personlige brev »Guantánamo Bay bliver min død« hos Information

Baggrunden for kursskiftet - der foreløbigt blot er hensigtserklæringer - er, i følge Det Hvide Hus, at trusselssituationen i dag svarer til situationen før 11. september 2011.

I en baggrundsbriefing til pressen forklarede Caitlin Hayden, der er seniorrådgiver i Obama-administrationen:

»Brugen af magt alene kan ikke besejre den voldelige ekstremisme, der leder til terrorangreb, og den tidsubegrænsede brug af magt, vil fundamentalt ændre vores land.«

Læs »Background Briefing by Senior Administration Officials on the President's Speech on Counterterrorism« på whitehouse.gov

Kriterier for dødslister

Obamas melding kommer efter tiltagende kritik af det amerikanske militærs stigende brug af ubemandede droner til likvidering af mistænkte terrorister.

Droneangrebene menes at have kostet flere tusinde menneskeliv - herunder op mod 1000 civile, hvoraf knap 200 er børn.

Læs artiklen »Tusindvis dræbt af amerikanske droner« hos Modkraft. 

Læs opslaget »Drone attacks in Pakistan« på Wikipedia.

Obama har netop underskrevet nye retningslinjer for brugen af dronrer. En seniorrådgiver i Obama-administrationen forklarer, ifølge Information, at retningslinjerne blandt andet opstiller kriterier for, hvem der udpeges som mål for droneangreb, samt om der er risiko for at ramme civile.

»Vi skal være næsten 100 procent sikre på, at ingen civile rammes,« siger rådgiveren ifølge avisen.

Læs artiklen »Obama vil afslutte krigen mod terror« på information.dk

Samtidig er Obama-administrationen gennem den senere tid blevet kraftigt kritiseret for sin aggressive jagt på whistleblowers, der lækker hemmelige militære oplysninger. Denne jagt har eksempelvis resulteret i, at myndighederne har aflyttet telefonsamtaler og gennemlæst emails hos journalister fra Associated Press og Fox News.

Disse indgreb i pressefriheden har medført sammenligninger i amerikanske medier med den skandaliserede tidligere præsident Nixons embedsperiode.

Læs artiklen »Seizing on Obama’s Nixonian Moment« hos progressive.org

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce