Annonce

Mexico
13. juli 2012 - 15:11

Obrador klager til domstol over valgresultat

Det mexicanske præsidentvalgs nummer to, Obrador, udfordrer det officielle valgresultat i retten. Initiativet kommer efter beskyldninger om fusk med millioner af stemmer og uregelmæssigheder på mere end fire femtedele af valgstederne.

Torsdag meddelte kandidaten fra det Demokratiske Revolutionsparti (PRD), Andres Manuel Lopez Obrador, at han officielt har gjort spørgsmålet om det mexicanske præsidentvalgs gyldighed til anliggende for Mexicos føderale valgdomstol.

- Jeg opfordrer mexicanerne til ikke at acceptere den skamløse krænkelse af vores forfatning, udtalte han på den pressekonference, han holdt, efter at den officielle klage var afleveret til domstolen.

Læs »Mexico runner-up files legal challenge« hos Al Jazeera.

Læs »Mexico presidential runner-up files lawsuit against Peña Nieto« hos The Guardian.

Stemmekøb og uregelmæssigheder

Det sker efter, at valgmyndighederne søndag udpegede Enrique Peña Nieto fra det højreoerienterede Institutionelle Revolutionsparti (PRI) som sejrherre i valget 1. juli.

Ifølge de officielle optællinger vandt Peña Nieto valget med 38 procent af stemmerne overfor Obradors 31 procent. Valgets taber blev Josefina Vasquez Mota fra den siddende præsident Calderons PAN parti. Hun fik 25 procent af stemmerne.  

Obrador, PRD og den venstrefløjskoalition, der støttede ham under valgkampen, har anklaget PRI for køb af millioner af stemmer ved at love blandt andet gavekort, husholdningsapparater og gødning til fattige vælgere, der kunne fremvise fotografier af stemmesedler med kryds ved PRI.

PRD’s valgobservatører har iagttaget uregelmæssigheder ved 113.000 af de 143.000 valgsteder i det mellemamerikanske land, der med sine lidt mere end 112 millioner indbyggere er det største land i den spansktalende del af verden.

Læs »Mexican presidential runner-up rejects result« i The Independent.

2006 genopført

Peña Nietos PRI-parti, der sad på magten i Mexico i 71 år fra 1929 til 2000, er i mange mexicaneres bevidsthed tæt knyttet til politisk svindel og korruption.

Derfor trak den officielle melding om seks år med en PRI-præsident, sammen med rapporterne om stemmekøb og uregelmæssigheder, titusinder af mexicanere til protestdemonstrationer søndag. Ved den største af dem, i Mexcico City, talte politiet ifølge The Guardian 50.000 deltagere.  

Lidt som i 2006, da hundredetusinder af modstandere af den officielle sejrherre, Felipe Calderon, satte Mexico city i stå i en måned.

Det skete efter, at valgmyndighederne var kommet frem til, at han havde vundet med en margen på mindre end en procent, og efter en valghandling, hvor Obradors observatører havde iagttaget uregelmæssigheder ved 54 procent af valgstederne.       

Dengang som idag hed den officielle nummer to Obrador, og ganske som nu klagede Obrador til valgdomstolen. Den gav ham ikke medhold.

Om det bliver anderledes i denne omgang, får vi at vide til september, når domstolen offentliggør sin kendelse.        

Læs »Mexicans protest against Peña Nieto's election win« hos The Guardian.

Læs »Mexicanerne holder vejret« på Modkraft.

Læs kommentaren "Man kan stjæle et land" på Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce