Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar:
26. marts 2015 - 12:52

Parlamentarisk strategi er en succes i Swaziland

Presset på regeringen i Swaziland øges efter nyt samarbejde mellem landets pro-demokratiske organisationer. Nu kræver også kirkeledere at folket bliver hørt.

Swazilands parlament traf 20. marts en række enstemmige beslutninger, som lægger pres på regeringen. Justitsministeriets budget blev stoppet med virkning fra 1. april.

Parlamentet kræver et fungerende retssystem med retssikkerhed for befolkningen og udenlandske investorer. Ministeriet får ingen midler, før parlamentet får forelagt og godkendt en handlingsplan, som sikrer at disse krav indfries.

Forud for disse beslutninger har arbejdsmarkedsudvalgets formand, Jan Sithole, som også er formand for Swaziland Democratic Party, SWADEPA, indstillet, at arbejdsministeren senest 31. marts sørgede for at Swaziland lever op til USA’s krav for igen at lukke Swaziland ind under African Growth and Opportunity Act (AGOA) aftalen.

Det indebærer bl.a. at hovedorganisationerne på arbejdsmarkedet, såvel arbejdere som arbejdsgivere, bliver anerkendt, og at alle trepartsorganer igen bliver funktionelle. Samtidig er der udstedt krav om at terrorlovgivningen ændres.

Formanden og ungdomsformanden for venstrefløjspartiet People United Democratic Movement (PUDEMO) sidder i øjeblikket fængslet på tiende måned med henvisning til denne lov.

Indtil arbejdsministeren, med hjælp fra andre ministre indfrier disse krav, bliver der ikke udbetalt løn til arbejdsministeren og hendes personlige stab.

Parlamentet har endvidere krævet en forhøjelse af folkepensionen fra 130 til 180 kroner pr. måned. Pensionister i Swaziland fungerer ofte som familieforsørgere for forældreløse børnebørn, der har mistet deres forældre til AIDS.

Økonomisk nedtur

Da Swaziland ved årsskiftet blev smidt ud af AGOA, mistede landet en lukrativ eksportaftale med USA.

Det har medført lukning af virksomheder i tekstil- og elektronikbrancherne og dermed tiltagende arbejdsløshed blandt den i forvejen fattige befolkning.

Samtidig er det blevet umuligt for Swaziland at tiltrække investorer, lokale såvel internationale.

Årsagen er blandt andet manglen på et fungerede retssystem, som betyder, at investeringer i Swaziland er både usikre og uprofitable. Swazilands økonomi er gået i stå.

Pro-demokratiske organisationer samarbejder

Den 16-17. marts 2015 mødtes de vigtigste pro-demokratiske partier og organisationer til et demokratiseminar. I en pressemeddelelse omtalte organisationerne deres diskussion som venskabelig og frugtbar.

Organisationerne peger på, at de, trods en række uenigheder og forskellige arbejdsmetoder, er enige om, at individuelle frihedsrettigheder, flerpartidemokrati og et uafhængigt retssystem er nødvendigt for at forbedre forholdene for befolkningen.

Organisationerne besluttede at have en løbende dialog, samarbejde på konkrete sager og så vidt muligt at koordinere deres aktiviteter.

Kirkerne kræver retfærdighed

»Hvis regeringen handler uretfærdigt, så vil kirken vælge at adlyde Guds lov i stedet for menneskenes« (Apostlenes gerninger 5:29). Sandhedens øjeblik er kommet hvor kristne bør udfordre myndighederne og slutte sig til kravet om flerparti demokrati.

Sådan lyder beskeden fra kirkeledere i Swaziland Concerned Church leaders, SCCL.

11. marts udsendte de en erklæring med overskriften »Sandhedens øjeblik«. Lederne repræsenterer Council of Swaziland Churches og omfatter også personer fra League of African Churches og Conferences of Churches.

Kirkelederne erklærer, at »folkets kamp for en politisk stemme kan ikke ignoreres og kaldes ligegyldig. Det er på tide at kirken tager fat på at bevare humanismen og skabe fred og harmoni i vort kongedømme«.

Erklæringen kræver tilladelse af alle politiske partier og en forhandlet politisk løsning på landets finansielle krise.

Det bør gennemføres i en demokratikongres hvor de traditionelle kræfter, politiske organisationer, religiøse grupper, erhvervslivet og fagforeninger kan diskutere grundlov og regeringsførelse.

Hvordan vil regeringen svare?

Swazilands progressive bevægelse har i mange år boykottet parlamentet.

Det skabte derfor megen debat, da SWADEPA, anført af Jan Sithole, besluttede at bekæmpe systemet indefra ved valgene i oktober 2013.

Erfaringen siden da har vist, at det er muligt at bruge arbejdet i parlamentet til at styrke den offentlige politiske diskussion, og at man kan skabe synergi mellem aktiviteter i og udenfor parlamentet.

Swadepa håber på en fredelig debat, og på at regeringen accepterer at handle i overensstemmelse med grundloven, men frygter dog at reaktionen i stedet bliver voldsom.

I forbindelse med seminaret for demokratibevægelsen, erkærede politiets pressetalsmand klart, at de ikke vil skride ind overfor SWADEPA’s aktiviteter, da det er et lovligt politisk parti.

Samtidig søger regeringen på alle måder at stække indflydelsen fra landets eneste hovedorganisation for fagforeninger, Tucoswa, ved ganske voldeligt at stoppe deres møder.

Peter Lyngse opholder sig i Swaziland som led i samarbejdet mellem Swazi Democratic Party, SWADEPA, og Socialdemokraterne i Danmark.

Kilder:

Pressemeddelelse fra mødet mellem politiske partier og NGO’er 16-17/3 (engelsk) 

Kirkeledernes udtalelse: Sandhedens øjeblik- Kairos-dokument (engelsk)

Avisartikler fra Swaziland 21-3-2015:

http://www.observer.org.sz/news/71407-minister-winnie-must-go-mps.html

http://www.observer.org.sz/news/71430-justice-ministry-budget-frozen.html

http://www.times.co.sz/news/102059-mps-stop-labour%2C-justice-ministers%...

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce