Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
anmeldelse
26. oktober 2012 - 15:57

Politiske sange, der ikke bryder den gode stemning

Stram musik, knivskarp lyd og en rar stemme præger Janne Lærkedahls fortolkninger af arbejdersange mm. på albummet "Solidarity Forever".

Janne Lærkedal har i mange år optrådt i det folkemusikalske miljø omkring og med Peter Abrahamsen, og hun er selv både socialt og kulturelt forankret i et arbejdermiljø.

På soloalbummet "Solidarity Forever" har hun haft de globale briller på, og arbejdersangene, solidaritetssangene og de visionære sange er samlet ind med et globalt publikum for øje. Og derfor også for det meste sunget på engelsk.

Det er et interessant valg af sange - med en klar personlig profil, og med en klar fornemmelse for det iørefaldende.  

Der er sange fra den amerikanske arbejderbevægelses barndom, for eksempel "Which Side Are You On" og "Rebel Girl".

Der er to latinamerikanske sange, en argentinsk, "Solo le Pido a Dios" og en chilensk, Violetta Para's "Gracias a la Vida", gjort kendte i solidaritetsarbejde verden over.

Og så er der politisk markante sange, der er brudt globalt igennem i den kommercielle maskine, deriblandt Tracy Chapman's "Talk About a Revolution" og John Lennon's "Imagine". Hvor især den sidste har spillet en stor rolle i mange sociale bevægelser med sin grundlæggende insisteren på, at en anden verden er mulig.

Stramt

Ræsonnementet bag albummet er, at globaliseringen gør det nødvendigt at tænke arbejdersolidaritet globalt, og at der derfor skulle sange med fra mange lande, som har appel ud over landegrænserne.

Men musikken er stilmæssigt holdt indenfor en stram ramme. Og udvalget af sange har ikke en global profil. Det er mest sange fra Vesten.

Det ene forsøg på at træde uden for rammen, versionen af den britiske ska-pioner Jerry Dammers' "Free Nelson Mandela", har trods sine afrikanske elementer en umiskendelig dansk folkloristisk karakter.

Flere af de ældre sange har et religiøst forlæg, enten som spirituals eller frelsersange. Hvilket gør, at de virker noget mere salvelsesfulde end for eksempel de danske arbejdersange fra samme tid.

Skarpt

"Solidarity Forever" er præget af en knivskarp produktion. Akustisk guitar og vokal står klart og helt fremme, og der er en god, fyldig bund i lydbilledet.

Hvor musikken fungerer bedst, for eksempel i "Which Side Are You On?" og "The Rebel Girl", er der en nærmest festlig, swingende country-stemning, et legende sammenspil, som for alvor viser gruppens niveau rent udtryksmæssigt.

Især brillerer Stanley Samuelsen i en liflig guitarsolo i "The Rebel Girl".

Generelt  viser optagelserne på albummet et tæt sammenspil mellem Janne Lærkedahl og musikerne, som udover Samuelsen tæller Knut Henriksen, bas, Gert Smedegaard, trommer, samt gæstemusikerne Torben Kjær, piano, og Kjeld Jørgensen, orgel.

Rart

Men når man påtænker, at de fleste af disse sange er opstået i kampe eller inspireret af kampe og har kostet blod, sved og tårer, må det gerne kunne høres.

Og Janne Lærkedahls sangforedrag er forholdsvis rart og nydeligt. Hvor er vreden? Hvor er beslutsomheden? Hvor er kampgejsten? Den er i teksterne, den kan læses, men den gnistrer sjældent i musikkens udførelse.

Janne Lærkedahl næsten dræber John Lennon's "Working Class Hero". Kan man virkelig få ordet "fucking" til at lyde så yndigt?

Til gengæld er fortolkningen af samme Lennon's "Imagine" meget mere overbevisende - præget af nærvær og tilstedeværelse.

Men når det er sagt: Den gode stemning i sangene gør disse indspilninger meget velegnede til radioafspilning eller diskret streaming. Velegnede til lige så stille at liste ind i folks stuer.

Og som akkompagnement eller opvarmning til andre feelgood-aktiviteter, for eksempel organisering af strejker og blokader.

 

Janne Lærkedahl: "Solidarity Forever" (Sunlark - cd) Producer: Stanley Samuelsen.

Sangene på "Solidarity Forever"er:
Which Side Are You On? (Florence Reece)
The Rebel Girl (Joe Hill) 
Joe Hill (Alfred Hayes/Earl Robinson)
I Only Ask of God / Solo le Pido a Dios (Leon Gieco / eng. Outlandish/Lærkedahl)  
Gracias a la Vida (Violetta Para)  
Solidarity Forever (Ralph Chaplin)
Free Nelson Mandela (Jerry Dammers)
Working Class Hero (John Lennon)
Talk About a Revolution (Tracy Chapman)
Last Night I Had The Strangest Dream (Ed McCurdy)
Universal Soldier (Buffy Sainte-Marie)
We Shall Overcome (Charles Albert Tindley)  
Imagine (John Lennon)     

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce