Annonce

1. oktober 2000 - 20:12

Pressemeddelse fra Enhedslisten:

Det danske nej er en sejr for befolkningen, for demokratiet, ja for hele Europa. Et nej til den politiske elites forsøg på at tromle en unionsudvikling igennem som savner opbakning i den danske og øvrige europæiske befolkninger. Vores nej er et et vink med en vognstang til bureaukraterne i Bruxelles og Frankfurt og de unionsivrige regeringer i Italien, Frankrig og Tyskland om at deres unionsprojekt savner demokratisk forankring.

Derfor vil Enhedslisten forstærke vores samarbejde med euro-modstandere i hele Europa. Modstanden mod euroen breder sig i både Vest- og Østeuropa og sender et signal om at der skal findes andre måder til at udvikle det europæiske samarbejde på. Vores nej åbner mulig-hed for en dansk og europæisk debat om alternativer til Joschka Fischer`s unionsplan. Det er en åbning tor et helt Europa, hvor alle lande og befolkninger kan deltage på lige fod. Vores nej er en sejr for solidariteten, og et nej til planerne om skatte- og afgiftsharmoni-sering.

Derfor vil Enhedslisten foreslå regeringen følgende ændring af Danmarks europapolitik i konsekvens af vores nej:

1. Den danske ØMU-undtagelse skal respekteres både i bogstav og ånd. Det betyder for ek-sempel at regeringen aktivt skal modsætte sig alle forsøg på fra Centralbankens, euro-gruppens eller EU`s Ministerråds side på at blande sig i dansk fordelingspolitik.

2. Enhedslisten vil kræve, at regeringen i konsekvens heraf, tager det nuværende danske for-handlingsgrundlag på EU`s regeringskonference af bordet og i stedet indbyder Folketin-gets partier til en ny forhandlingsrunde. Regeringen skal afvise alle EU-forslag som inde-bærer mere magt til Unionen på Folketingets bekostning. Derfor er det et krav fra Enhedslisten at såfremt der vedtages en ny traktat i Nice, med væsentlige ændringer i forholdet mellem Danmark og EU, skal den naturligvis til folkeafstemning i Danmark.

3. Danmark skal kræve en unions-pause, hvor der ikke tages yderligere integrationsskridt, men hvor kræfterne koncentreres om at løse de fattigste europæiske landes problemer og muliggør et europæisk samarbejde, hvor alle kan være med.

4. Derfor bør Danmark foreslå at der indkaldes til en konference for alle landene i Europa med spørgsmålet om hvordan det europæiske samarbejde skal udvikles mellem alle lan-dene, og ikke kun de nuværende 15 EU-lande.

5. Enhedslisten vil bruge det danske nej til at styrke den folkelige internationale modstand mod unionsudviklingen, for eksempel venstrefløjens aktiviteter op til Nice-topmødet.

Enhedslisten ønsker et helt Europa i en verden der bygger på FN`s principper om folkeretten og menneskerettighederne. Det europæiske samarbejde skal have perspektivet om en verden hvor solidariteten også gælder mellem Syd og Nord og mellem Øst og Vest.

ENHEDSLISTEN - den 28. september 2000.

www.Enhedslisten.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce