Annonce

Kultur og protest
3. marts 2015 - 12:27

Pussy Riot retter skytset imod Lars Mikkelsen og USA

Punk-kunst gruppen Pussy Riot går i flæsket på den danske skuespiller Lars Mikkelsen, der spiller russisk præsident i nye afsnit af den populære amerikanske tv-serie House of Cards. Aktivisterne præsenterer samtidig nye sange imod militarisering, droner, racisme og politivold i USA.

Den anti-kapitalistiske og feministiske kunst-punk-gruppe Pussy Riot blev kendt over hele verden, som nogle af de fremmeste kritikere af den russiske præsident Putin, da flere af gruppens medlemmer i 2012 blev idømt hårde straffe for en happening i Moskvas største russisk-ortodokse kirke.

Særligt to Pussy Riot-aktivister, Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina, har siden opnået kendisstatus, da de efter deres løsladelse smed de farvestrålende ansigtshuer, som er Pussy Riots kendetegn, og i stedet engagerede sig i en rettighedskampagne for indsatte i de russiske fængsler.

Hvis man tror, at de kun retter deres kritik mod de russiske magthavere, så tager man dog fejl.

Læs artiklen »Pussy Riot-aktivister vil befri Rusland og Ukraine fra Putin« hos Modkraft.

Drone-kritik i tv-serie

I et afsnit af den nye sæson af den populære amerikanske tv-serie House of Cards, der handler om magt-politiske intriger i og omkring Det Hvide Hus, har Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina deres debut som skuespillere.

Her står de russiske aktivister, der spiller dem selv, overfor den danske skuespiller Lars Mikkelsen, der har rollen som den russiske præsident Vladimir Putin.

I tv-serien der havde præmiere på streamingtjenesten Netflix i slutningen af februar, giver kvinderne den russiske præsident en regulær skideballe for hans behandling af politiske fanger i Rusland, inden de hælder deres drinks ud på bordet og demonstrativt forlader et fint middagsselskab i Det Hvide Hus.

Men Pussy Riot-kvinderne fremfører samtidig deres nyeste nummer, »Don't Cry Genocide«, henover rulleteksterne, når afsnittet slutter. Og her rettes kritikken mod USA.

Nummeret er lavet sammen med det amerikanske punk-band Le Tigré og ifølge aktivisterne, så handler sangteksten om »militarisering af samfundet og særligt de amerikanske droner«. 

Læs artiklen »Here's the Meaning of the Scathing New Song Pussy Riot Debuted on 'House of Cards'« hos The MiC.

Se og hør Pussy Riots sang »Don't Cry Genocide« her.

 

»I can't breath«

Kritikken mod den amerikanske krigsførelse i House of Cards er ikke en enlig svale, men afspejler et vist skift i fokus hos de kendte russiske systemkritikere, der har indledt samarbejde med amerikanske musikere, kunstnere og menneskerettighedsaktivister.

Allerede i december sidste år indspillede Nadya Tolokonnikova og Masha Alyokhina sangen »I can't breath« – en protestsang imod politi-vold dedikeret til de folkelige protester imod politiet drab på den sorte mand Eric Garner, vis sidste ord netop var 'jeg kan ikke trække vejret'.

– I december 2014, indspillede vi en anti-krigssang i et studie New York, og da protesterne startede med krav om en retssag imod den politibetjent, der kvalte Eric Garner, så tog det os ikke lang tid før vi besluttede at medvirke i demonstrationerne. Vi bliver nød til at kræve ansvarlighed af vores regeringer og vi må aldrig stoppe med at minde regeringsbureaukrater om, at de eksisterer for vores skyld og ikke den anden vej rundt. Vi gav disse protester vorers støtte, selvom vi bor i Rusland, forbi politivold og drab ikke har nogen nationalitet, fortalte Pussy Riot-medlemmmerne i et interview med magasinet PitchFork i forbidendelse med præsentationen af videoen til sangen »I can't breathe«.

Læs interview med de to medlemmer af Pussy Riot her, hos Pitchfork.

Læs artiklen »Pussy Riot’s Newest Song Isn’t About Injustice in Russia — It’s About America« hos The MiC.

Se og høre Pussy Riots sang »I can't breathe«.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce