Annonce

Aktivisme
20. december 2013 - 18:06

Rapport: Fakkeloptog i hele landet

Torsdag den 19. december var der fakkeloptog mod kontanthjælpsreformen i mindst 14 byer landet over. I København samledes 3-400 mennesker, hvilket var mindre end forventet. I byer som Esbjerg, Horsens og Rønne deltog til gengæld omkring 100 mennesker.

Modkraft bringer en oversigt over fakkeltog imod kontanthjælpsreformen, der træder i kraft ved årsskiftet, som arrangørerne så det. Der tales om nye, landsdækkende protester efter nytår.

Holstebro

Der mødte ikke mange op. En 20-25 stykker. Men der var mange, der hørte og så os.

Syntes selv, at stemningen var rigtig god, og alle var hjælpsomme. Der blev holdt en tale, og vi sang en sang. Så gik vi gennem gågaden, mødte nogen få undervejs, der var rimelige negative. Det var så lidt træls.

Vi gik tilbage til rådhuset, hvor Heidi Steenberg holdt afskedstalen og vi sang endnu engang. Vi delte løbesedler ud, mens vi gik ned gennem gågaden med fakler. Alt i alt en succes.

Tønder

Vi samledes fra klokken 18.00, og folk kom sivende stille og roligt. De sidste kl. 19, cirka. Der var en god stemning, og man mærkede god energi. Alt forløb planmæssigt roligt. Vi var 35 - der kunne godt være mødt flere op, men det er en succes alligevel.

TV-Syd var tilstede og transmitterede live, og jeg blev interviewet.

Vi fik besøg af Laurids Rudebæk, borgmester fra Venstre. Han gav kaffe og småkager i rådhushallen. Han anerkendte, at vi gad bruge vores tid på den form for demokratiske rettigheder. Alt i alt en succes.

Se videoklip fra TV-Syd

Esbjerg

Demonstrationen gik rigtig fint! Små 100 deltagere.

Vi gik i fakkeltog fra Torvet til Rådhuset, og stemningen var rolig og god! Men selvfølgelig forbitret mod kontanthjælpsreformen.

Det kommende byrådsmedlem fra Enhedslisten, Sarah Nørris, holdt en kort, fyndig tale ved rådhuset, hvor hun luftede sin skuffelse over den »røde« regering og deres nedskæringspolitik Hun høstede et flot bifald.

Kommunens socialudvalgsformand Henrik Vallø (K) mødte også op. Han var venlig at besvare en række spørgsmål fra deltagerne om, hvordan kontanthjælpsreformen vil tage sig ud i Esbjerg Kommune.

Det hele foregik i god ro og orden. Godt fremmøde på en våd og kold vinterdag!”

 

Se billedserie fra Esbjerg i Jydske Vestkysten

Horsens

Vi var lidt mere end 100 mennesker, hvilket er temmelig godt en regnfuld torsdag i Horsens. Stemningen var god i den forstand, at vi var samlet for i fællesskab at bekæmpe kontanthjælpsreformen og al dens onde - ja, ulighed i det hele taget.

Dog var vi også alle indignerede over det, der bliver gjort mod nogle af vores mest udsatte grupper i samfundet.

Skal jeg bruge et ord om stemningen må det blive medmenneskelighed.

Vi havde to talere: Flemming Nielsen fra Behandl os ordentligt og Betina Steufer fra Enhedslisten

Vi havde en guitarist med, som hjalp os med musik til vores fællessange.

Læs artiklen »Protest mod kontanthjælpsreform: Det hele er ved at gå fuldstændig agurk« i Horsens Folkeblad

Svendborg

Der var et stemningsfyldt optog gennem byen, der trodsede regnen og blæsten for at protestere mod den urimelige reform.

Man startede i Jernbanegade og gik gennem byens gader og gågader og sluttede ved Jobcentret.

Gonzalo Carillo nyvalgt byrådsmedlem for Enhedslisten holdt tale.

Læs Gonzalo Carillos tale hos Svendborg Netavis 

Haslev

Stor opbakning i dag. Vores borgmester kom ud og sagde et par ord. Han støttede os faktisk (han er socialdemokrat). Men alt i alt et godt fakkeloptog.

Vi var 50 mennesker. Tror det er første gang, Faxe/Haslev har oplevet en demo. Vi havde besøg af vores lokale dagblad, som tog billeder af os på hele ruten og snakkede med et par stykker.

Randers

Demoen gik rigtig godt. Der var lidt over 50 deltagere.

Vi gik igennem Randers by og op til Rådhuspladsen, hvor der blev budt velkommen og holdt taler. Til sidst sagde vi tak for i aften og kiggede efter, at alt var pænt og ryddet, før vi forlod Rådhuspladsen. Der blev vist klip fra demoen i både TV2-Østjylland og på landsdækkende tv, og flere aviser var til stede.

Læs artiklen »Fakkeltog mod ny reform« hos TV2 Østjylland

Rønne

Der var ca. 100 fremmødte borgere til fakkeltoget i Rønne på Bornholm, og forkvinden for førtidspensionisterne på Bornholm, Anja Keil lagde inden fakkeltoget gennem det centrale Rønne ud med i sin tale at optegne konsekvenserne af kontanthjælpsreformen. 

Efter fakkeltoget, der både havde start og mål ved det lokale jobcenter, klods op af rådhussalen, hvor den afgående kommunalbestyrelse kl. 18 skulle til at begynde sit sidste møde, talte bl.a. Morten Riis, der er er af Enhedslistens to nyvalgte medlemmer af kommunalbestyrelsen. Det var en time i alvorens tegn, men også et lys i mørket.

Fredericia

Torsdag eftermiddag var der cirka 70 personer, der var mødt op til demonstration på Fredericia Rådhusplads. Der var sang og fakler og stjernekastere, enkelte havde også bannere med. Demonstrationen blev gennemført med et budget på 0 kr, men på en masse menneskers ildhu.

 

Aalborg

I Aalborg deltog omkring 70 personer i et fakkeloptog igennem midtbyen, der sluttede på Gammeltorv, hvor talere og live musik var arrangeret.

På Gammeltorv oplevede tilskuerne flere gribende indslag, hvor et par af de reformramte talere brød sammen i gråd. Det var tydeligt at gensidig forsørgerpligt har tragiske følger for flere af deltagerne, man kunne tydeligt mærke at stemningen var præget af afmagt og desperation.

På trods af at demonstrationen var fredelig og i forvejen anmeldt til både politi og brandvæsen mødte politiet alligevel op og tilbageholdt to arrangører. Det skabte en del vrede og uro blandt demonstranterne i slutfasen.

Man kan undre sig meget over politiets indgriben og deres konstante tilstedeværelse, da demonstranterne hovedsagelig bestod af reformramte og fredelige borgere. 

København

Er 400 demonstranter, der går med fakler mange? Tja – i betragtning af at demonstrationen med fakkeltog fra Rådhuspladsen til Christiansborg Slotsplads blev stablet på benene på ni dage, så synes jeg faktisk det er pænt.

Alt taget i betragtning en vellykket eftermiddag med fakkellys i vintermørket, også i overført betydning. Der er skabt grobund for nye samarbejdsrelationer på den danske venstrefløj med mulighed for endnu større protester i fremtiden.

Derudover var der markeringer i bl.a. Skive, Slagelse og Hadsten.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce