Annonce

Dagpengedrama
25. oktober 2012 - 13:30

Regeringens akutpakke møder kritik

Arbejdsmarkedsforskere sætter spørgsmålstegn ved regeringens plan om at skabe 12.500 akutjob til dagpengemodtagere og LO-formand i Horsens kalder initiativet en »overspringshandling«.

Tirsdag præsenterede regeringen en plan, som skal skabe arbejde til 12.500 ledige, som mister deres dagpenge ved årsskiftet.

Den såkaldte »akutpakke 2« er blevet lavet sammen med Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Dansk Industri, og betyder, at virksomheder, kommuner og regioner får en bonus på op til 25.000 kroner for at ansætte en af de ledige.

– Fra regeringens side er det en hel og dækkende løsning på det problem, vi har diskuteret igennem længere tid i Danmark, nemlig at en ekstraordinær stor gruppe risikerer at falde ud af dagpengesystemet, sagde finansminister Bjarne Corydon (S).

Samtidig afviste SF's nye partileder Annette Vilhelmsen, at SF vil presse på i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger for at få gjort yderligere på området.

Læs artiklen »Regeringen: Dagpengeproblemet er løst« hos Politiken.

Forskere er kritiske

Men aftalen er langt fra nogen garanti for at de ledige reelt kommer i arbejde.

Det fastslår flere arbejdsmarkedsforskere, der peger på, at aftalen bygger på frivillighed, ligesom den økonomiske bonus er så lille, at effekten er tvivlsom.   

– Det er sympatisk, at alle er gået sammen i en øvelse og tager det alvorligt. Men redskabet er ikke voldsomt stærkt. Man kan håbe og bede. Men der er ikke noget stærkt empirisk belæg for, at det skulle gå sådan, siger professor Per Kongshøj Madsen fra Aalborg Universitet til dagbladet Politiken.

Hans forbehold bakkes op af professor Michael Svarer fra Aarhus Universitet.

– Man bevæger sig ind på uafprøvet territorium. Det er svært at vurdere, om det er noget, der rykker og reelt skaber ekstra stillinger. Når man laver tiltag, lyder retorikken ofte, at »vi skaber« så og så mange job. Men det er der ingen, der ved, siger Michael Svarer.

Læs artiklen »Eksperter underkender regeringens jobløfte« hos Politiken.

EL: Ikke nok

Også hos Enhedslisten er man kritisk overfor påstanden om, at dagpengeproblemet nu er løst.

– Desværre er det meget sigende, at stort set hele den praktiske udmøntning af Akutpakke 2 handler om, hvordan Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner skal føre kampagne over for deres medlemmer for at få dem til at ansætte langtidsledige, og hvordan kampagnen kan intensiveres, hvis ansættelserne ikke kommer i første omgang. For hverken de private eller offentlige arbejdsgivere er forpligtigede til at ansætte nogen, siger partiets finansordfører Frank Aaen.

Der er i sidste ende blot tale om en hensigtserklæring fra regeringens og arbejdsgivernes side, skriver Enhedslisten på deres hjemmeside og fortsætter med at konstatere, at der slet ingen sikkerhed er for, at aftalen rent faktisk giver de 12.500 ansættelser, som aftaleparterne forventer.

Der er alene tale om, at der i et halvt år vil være en bonus til arbejdsgivere for at ansætte langtidsledige, og at det i et halvt år vil være muligt for kommunerne at prioritere langtidsledige i ansættelserne.

– Udover at det er helt usikkert, hvor mange ansættelser der kommer ud af den nye pakke, så virker den kun i kort tid. Der er ingen løsning for de mange, der falder ud af systemet efter juli 2013, siger Frank Aaen.

Læs pressemeddelelsen »Akutpakke 2: Et utilstrækkeligt skridt i den rigtige retning« hos Enhedslisten.

LO er positive, men…

Som udgangspunkt er den faglige organisation LO faktisk positiv overfor det nye initiativ fra regeringen og har tillid til at det kan skabe job.

– Aftalen om oprettelsen af 12.500 akutjob giver et helt nyt perspektiv for indsatsen over for de arbejdsløse, der står til at falde ud af dagpengesystemet, siger LO’s formand, Harald Børsting og fortsætter:

– Netop sigtet med at tilbyde folk at komme i arbejde er det bedste, man kan gøre for de ledige. Der er tale om reelle job, der også giver ret til genoptjening. For mig at se er der ingen tvivl om, at denne aftale vil gøre en reel og konkret forskel.

Læs pressemeddelelsen »Akutjob en stor hjælp til arbejdsløse« hos LO.

LO har dog også fremlagt sit eget forslag til at redde dagpengemodtagerne, som blandt andet åbner for muligheden for, at de ledige kan tage en uddannelse og modtage dagpengesats i stedet for SU.

– Det er helt afgørende for LO, at når vi kommer til den 1. januar 2012, så har alle, der risikerer at miste retten til dagpenge, en fair chance for at komme videre, enten ved at gå i gang med en uddannelse eller via et job, siger LO’s formand Harald Børsting.

Læs om LO's forslag til dagpengepakke her.

Det er dog ikke alle hos LO, der deler begejstringen.

Formanden for 3F Horsens og LO Horsens-Hedensted, Hans Sørensen, mener, at akutpakken er en overspringshandling, der ikke løser de grundlæggende problemer, som forkortelsen af dagpengeperioden fra fire til to år har skabt for de ledige.

– Det forekommer mig som en almindelig overspringshandling, når regeringen påstår, at den med beløb på op til 25.000 kroner udbetalt i to rater over et år kan få ret mange ekstra job etableret, siger Hans Sørensen til hjemmesiden Fagligt Ansvar.

– Og det er helt urimeligt, når eller hvis det her kommer til at sætte gang i en udvikling, hvor offentlig ansatte - formentlig mest fra FOA og 3F - må se deres jobs konverteret til »akutpakke-jobs«, siger han.

Læs artiklen »Akutjob er ikke en holdbar løsning« hos Fagligt Ansvar.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce