Annonce

Klar til kamp
28. februar 2013 - 11:35

Regeringskritikere flokkes om SU-demonstration

Aktivister har »lukket« Christiansborg med protestskilte, mens både arbejdsløse og antikapitalister opfordrer til at deltage i torsdagens demonstration i København mod regeringens SU-reform.

Torsdag eftermiddag er der stor demonstration imod regeringens SU-nedskæringer på Rådhuspladsen, arrangeret af elev- og studenterorganisationer.

De unge kommer dog ikke til at få pladsen for sig selv.

Både Enhedslisten, et netværk af arbejdsløse og antikapitalister bakker op og opfordrer til at bruge arrangementet til en generel regeringskritik.

Både onsdag og torsdag har elever flere steder i landet nedlagt undervisningen, og i morges var aktivister i aktion mod »tyrannerne« på Christiansborg.

Læs om dagen demonstration på facebook.

Læs artiklen »EL: Brug SU-demo mod social uretfærdighed« hos Modkraft.

Aktivister: Regeringen er tyranner

Torsdag morgen klokken 07 blev hoveddøren til Christiansborg overklistret med gaffatape og erklæret lukket med papskilte, der rejste spørgsmålene »Hvad var det vi stemte på?«, »SU-nedskæringer?« og »Kontanthjælpskrig?«.

En af aktivisterne bag initiativet, Katharina Belling Fulgsang, forklarer i en erklæring sendt til Modkraft:

– Vi mener, at der er noget grundlæggende forkert, når de politikere, man har stemt på, ikke fører den politik, de gik til valg på. Regeringen har fyldt befolkningen med løgne, for eksempel står der i regeringsgrundlaget, at regeringen ikke ville røre ved SU’en, siger hun og fortsætter: 

– Det er skammeligt, at man ikke kan stole på dem, man stemmer på. Hvis borgerne ikke blive hørt, og politikerne bare lyver og gør, som det passer dem, minder den her demokratiske struktur i bedste fald om et elitedemokrati og i værste fald om et tyranni, lyder det fra Katharina Belling Fuglsang.

Læs artiklen »Forargelse over regeringens kontanthjælpsreform« hos Modkraft.

En anden aktivist supplerer med, at der er en sammenhæng mellem SU-reformen, nedskæringerne i kontanthjælp og skattelettelser til erhvervslivet, som alt sammen indgår i regeringens vækstpakke, som blev fremlagt i denne uge.

– Det virker vanvittigt og enormt usolidarisk, når man laver de her forslag, vi forstår ikke hvordan SF kan stå model til det her. Regeringen er ikke længere et alternativ til en borgerlig regering, den er en borgerlig regering. Ud over det kan den regering få nogle så gennemsyret liberale tiltag igennem, som en VK regering aldrig ville have turde drømme om, siger Asbjørn Fleng Daniel.

Gymnasiestrejker

Allerede onsdag var der to gymnasier, der strejkede i protest mod regeringens forslag om at spare 2 milliarder på Statens Uddannelsesstøtte.  

Og flere gymnasier har planlagt undervisningsnedlæggelser torsdag den 28. februar inden den store demonstrationen, som starter på Rådhuspladsen og senere bevæger sig mod Christiansborg.  

Udover Aarhus Katedralskole og Christianshavns og Favrskovs gymnasier, har fire københavnske gymnasier planlagt at nedlægge undervisningen, og fire andre gymnasier forventes at følge med, oplyser formand for DGS-Storkøbenhavn, Anne Lindqvist til Modkraft.

Læs artiklen »Gymnasieelever lukker skoler i SU-protest« hos MetroXpress.

Viral-videomobilisering

Også på internettet bliver der varmet op.

Tre forskellige grupper af unge har lavet hver deres meget forskellige mobiliseringsvideoer forud for torsdagens SU-demonstrationen.

Det teologiske fagråd på Københavns Universitet har valgt et filmtrailer-format, mens Socialistisk UngdomsFront har lavet en sort-hvid stumfilm.

Paraplyorganisationen ’Studerende imod SU-nedskæringer' er derimod hoppet med på bølgen af youtube-videoer, hvor mennesker bryder ud i vild dans til en sang, der hedder Harlem Shake.

Teologer for SU

 

SUF – bureaukrater for SU

 

Studerende imod SU-nedskæringer (Harlem Shake)

 

Happening med poser

Danske Gymnasielevers Sammenslutning og initiativet »Studieboliger til studiepriser« ønsker samtidig at nuancere SU-debatten.

Derfor lavede de en happening, onsdag den 27. februar, der skulle sætte fokus på elever og studerendes boligforhold.

Ved Storkespringvandet i det centrale København gennemførte de et sækkeløb i sorte plastikposer, der skulle illustrere de studerendes usle boligforhold, hvis  SU-reformen bliver vedtaget.

– I regeringens diskurskrig om cafépenge og fjumreår bliver de reelle udgifter for elever og studerende på SU hurtigt glemt. Skyhøje priser på boliger er de studerendes vilkår. Lige adgang til billige studieboliger er afgørende for at sikre, at alle studerende har ordentlige rammer i studietiden. Reformen angriber det mest fundamentale behov, nemlig at have råd til et sted at bo, siger Anna Lindqvist, formand for DGS-Storkøbenhavn.

Anna Lindqvist påpeger, at en undersøgelse foretaget af Ungdommens Analyse Enhed fra 2009, viser, at der vil komme en tilvækst på 45.000 flere studerende frem mod 2020.

Monica Neergaard, der er bygningsmaler-elev, er en af de unge, der står og mangler en bolig i København.

– Jeg flyttede fra familien i Jyderup og mit uddannelsessted i Holbæk i håbet om at kunne få en læreplads i København. Det endte ud i en hamrende hård limbosituation. Jeg blev afvist af ungdomsboligerne, fordi jeg ikke havde en læreplads i København, mens jeg fik afslået min ansøgning om læreplads, da jeg ikke boede i København, fortæller Monica Neergaard.

Læs artiklen »Flere hjemløse studerende i år« hos Politiken.

Antikapitalister og arbejdsløse på gaden

Også folk fra det venstreradikale miljø ønsker at bruge SU-debatten som et springbræt til en mere generel diskussion om vores samfund.

Efter torsdagens demonstrationen arrangerer initiativet »Antikapitalistiske elever og studerende« en efterdemonstration, som skal sætte regeringens SU-reform i perspektiv.

»Overalt i vores samfund bliver vores velfærd brugt til betale for skattelettelser og bankpakker til det erhvervsliv, der bliver rigere og rigere på at kaste verden ud i kriser. Vi har levet med besparelser i over 10 år, mens erhvervslivet er blevet forkælet. Grænsen er for længst nået. Vi tager vores velfærd tilbage, skriver arrangørerne på facebook.

Hvis man ønsker at deltage i arrangementet, skal man holde øje med en lilla fane på Christiansborg Slotsplads klokken 17, lyder tippet i indkaldelsen.

Læs mere om begivenheden »Ta din velfærd tilbage – Antikapitalistisk efterdemo« på facebook.

Også det tværpolitiske arbejdsløshedsnetværk »Solidaritet eller Frit Fald« opfordrer til at deltage i SU-demonstrationen ud fra parolen »Vi kan presse regeringen, hvis vi står sammen. For et folkeligt oprør for en solidarisk politik.«

I gruppens indkaldelse kan man læse:

»Vi bakker op om de studerendes kamp mod forringelser af SUen, ligesom vi håber, at de studerende vil være med til at kæmpe mod forringelser for de arbejdsløse. Vi bør stå sammen om, at regningen for krisen sendes til bankerne og til de rige,« skriver netværket og fortsætter:

»Derfor er vi til stede i SU-demonstrationen i morgen, og vi har lavet en flyer, som er særligt henvendt til de studerende. Vi vil meget, meget gerne have hjælp til uddeling af denne flyer. Vi mødes kl. 14.45 ved det blå SEFF-banner foran Industriens Hus (ved Rådshuspladsen)«.

Besøg »Solidaritet eller frit fald« på facebook.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce