Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Rund fødselsdag
15. august 2014 - 17:03

Samvittighedens stemme

Modkrafts blogger Ulla Jessing fylder 90 år.

Ulla Jessing på niende etage i Sorgenfri er samvittighedens uundværlige stemme. Altid parat til at forsvare mennesker på flugt, besatte palæstinensere på Vestbredden eller i Gaza.

Hun går ikke af vejen for at sige sin mening på læserbrevssiderne i Politiken eller Information eller på Modkraft. Lørdag den 16. august fylder hun 90 år.

Ursula Friedländer, som hun oprindelig hed, er født 1924 i den tyske by Holzminden, hvor hun havde en tryg opvækst – før Hitlers magtovertagelse.

Men da nazisterne fik flertallet i byrådet, blev livet et mareridt for byens jøder. Ulla Jessing måtte forlade den offentlige pigeskole, og familien var tvunget til at flytte til Berlin, hvor hun kom på en privat jødisk skole.

Hun var afskåret fra at opleve de olympiske lege på stadion i Berlin i 1936. Men fik til gengæld Krystalnattens ødelæggelser og forfølgelser tæt ind på livet i november 1938.

Et halvt år senere lykkedes det forældrene at få deres 14-årige datter til England med en børnetransport. Selv måtte de blive i Tyskland, og Ulla så dem aldrig igen. De omkom i Auschwitz.

Ulla overlevede Verdenskrigen og den tyske blitz over London som klinikassistent for en tandlæge og senere som metalarbejder på Rolls Royce i Glasgow. Her blev der fabrikeret flymotorer til Den røde Hær.

Kun 20 år gammel blev Ulla tillidsmand for de kvindelige arbejdere. Da hun ved en lejlighed mødte op i fagforeningen for at betale kontingent, antog man i bestyrelsen, at hun kom på sin fars vegne.

Efter krigen søgte Ulla Jessing tilbage til Tyskland for at være med til at skabe et bedre samfund.

Hun mødte danskeren Jørn på et ungdomsmøde i Berlin i 1951. Året efter giftede de sig, og flyttede til København.

Ulla Jessing blev ansat af det østtyske nyhedsbureau ADN og har været medlem af den udenlandske presseforening i København i 65 år, hvor hun har haft forskellige tillidsposter.

Samtidig med arbejdet som journalist studerede Ulla Jessing kultursociologi ved Københavns Universitet og har kæmpet for et bedre arbejdsmiljø.

Med udgangspunkt i sine livserfaringer har Ulla Jessing med ildhu engageret sig i kampen for historiens ofre, bl.a. med vidnesbyrd på gymnasier om holocaust.

Mere end hundrede læserbreve er det blevet til med kommentarer til især de israelske bosættelser, apartheidmuren og de udenretlige drab.

I bogen Slået med beundring - Fascination, Flugt og Frihedskamp (2005) videregiver hun sine indtryk fra barndommen i Nazityskland, flugten fra Berlin og de unge år i det tyske eksilmiljø under Verdenskrigen i London og Glasgow.

Ulla Jessing er en kosmopolitisk nyhedsnarkoman, der dagligt lader sig informere af BBC World og tyske  satellitkanaler, hvorefter hun gerne sætter sig hen til sin PC med inspiration til et nyt læserbrev eller til sin blog på Modkraft. 

Fødselaren har fået en stor familie og føler sig hjemme og velintegreret i sit nye land, samtidig med at hun holder fast i sine rødder.

Det var en særlig glæde for Ulla Jessing, da hun for et par år siden tog plads på Olympia Stadion i Berlin, hvor OB spillede UEFA-cup. Et af Ulla Jessings børnebørn - Martin Borre - var med på OB´s hold.

På sin 90 årsdag har Ulla Jessing inviteret børn, børne- og oldebørn til fest i Warnemünde.

Bjørn Meidell er forfatter og lektor i samfundsfag og historie.

Se også Ulla Jessings blogs på Modkraft

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce