Annonce

Udland
31. januar 2014 - 19:00

Scarlett skred fra Oxfam før Oxfam skred fra Scarlett

Den amerikanske skuespiller Scarlett Johansen har opsagt sit engagement med hjælpeorganisationen Oxfam og helliger sit ansigt og rygte til firmaet SodaStream, der laver sine sodavandsmaskiner i den ulovlige israelske bosættelse Ma’ale Adumim.

Den amerikanske skuespiller og fotomodel Scarlett Johansson meddelte torsdag den 30. januar, at hun trækker sig fra sin post som frontfigur for den internationale NGO Oxfam.

Det sker efter, at hun har ladet sig engagere som reklamesøjle for firmaet SodaStream, der fremstiller sodavandsmaskiner i den israelske bosættelse Ma’ale Adumim.

I de seneste uger er det blevet en rigtig skidt historie for Oxfam, der officielt går ind for boykot af varer produceret i bosættelserne.

På de sociale medier, og i blogindlæg er organisationen blevet hudflettet for tilsyneladende at acceptere Johanssons dobbeltrolle.

Læs »Israeli firm SodaStream hires Scarlett Johansson as its new face« i den israelske avis Haaretz

Læs »Scarlett Johansson: Don’t Be the Face of Occupation!« hos End The Occupation

Fundamentalt uenige

Selv henviser Scarlett Johansson til politiske uoverensstemmelser med Oxfam.

Af erklæringen, der er udsendt af Scarlett Johanssons talsperson, fremgår det, at Oxfams linje overfor jødiske bosættelser på den israelsk besatte Vestbred har fået hende til at opsige sit mangeårige engagement med den fremtrædende humanitære organisation.

»Scarlett Johansson har respektfuldt valgt at afslutte sin rolle som ambassadør for Oxfam efter otte år. Hun og Oxfam er fundamentalt uenige med hensyn til BDS-bevægelsen«, hedder det i erklæringen.

BSD (Boycott, Divestment and Sanctions) er en henvisning til den internationale bevægelse for boykot af varer, der produceres i israelske bosættelser i besatte områder.

Læs »Scarlett Johansson Stepping Down As Oxfam Ambassador« hos Huffington Post

Uholdbar dobbeltrolle

Oxfam er næppe ked af Scarlett Johanssons tilsyneladende frivillige brud. Presset har været stigende, efter at det blev kendt, at den amerikanske skuespiller var blevet engageret som frontfigur for firmaet Sodastream, der har deres hovedkvarter og største fabrik i den israelske bosættelse Ma’ale Adumim.

I en erklæring udsendt torsdag takker Oxfam Scarlett Johansson for hendes bidrag, men påpeger også at hendes rolle som ansigt for Sodastream er »uholdbar med hendes rolle som global ambassadør for Oxfam«:

»Oxfam er modstander af al handel med israelske bosættelser, som er ulovlige i henhold til international lov. Frøken Johansson har arbejdet med Oxfam siden 2005, og i 2007 blev hun global ambassadør, og hjalp i den egenskab til med at skabe opmærksomhed om konsekvensen af naturkatastrofer, og til at skaffe midler til at redde liv og bekæmpe fattigdom«, hedder det lakonisk i den kortfattede erklæring.

Læs »Oxfam accepts resignation of Scarlett Johansson« hos Oxfam

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce